Cinci companii au depus oferte preliminare şi neangajante în etapa de precalificare din cadrul selecţiei investitorilor ce vor dezvolta CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti, arată un comunicat remis redacţiei.
Ovidiu Dumitrescu, Directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniţa, a declarat: "Urmează ca în următoarele săptămâni să analizăm documentaţia depusă pentru a verifică dacă toate elementele sunt în acord cu prevederile procedurii de selecţie. Conform principiului transparenţei, lista investitorilor precalificaţi va fi publicată după analizarea documentaţiei depuse, urmând să intrăm în următoarea fază a etapei de precalificare, cea de negociere". Potrivit domniei sale, în acelaşi timp, s-au primit scrisori de intenţie din partea unor instituţii financiare internaţionale, "fapt care confirmă interesul crescut pentru acest proiect strategic".
Astăzi, 30 ianuarie, a fost atins termenul limita pentru depunerea ofertelor preliminare şi neangajante de către investitorii interesaţi în a participa la dezvoltarea proiectului Hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti (CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti). Această este prima fază a procesului de selectare a investorilor, cinci companii depunând documentele necesare pentru etapa de precalificare.
CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti va fi localizată în nord-vestul României, la aproximativ 30 km. de oraşul Cluj Napoca, pe valea râului Someşul Cald. În momentul finalizării proiectului, CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti va contribui la asigurarea funcţionarii optime şi sigure a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) în condiţiile creşterii considerabile a portofoliului capacităţilor de producţie din surse regenerabile (eolian, solar etc). De asemenea, aceasta va ajuta şi la stocarea şi transferul energiei electrice la vârful curbei de sarcină, precum şi la furnizarea de servicii tehnologice de sistem pentru România şi ţările învecinate (reglaj frecvenţa putere, reglaj terţiar rapid, putere reactivă şi funcţionarea în regim de compensator) pentru asigurarea standardelor de calitate a energiei electrice;
Totodată, CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti va contribui la furnizarea de energie electrică în zona de vest a României, zonă cu deficit de producţie, şi va asigura o alternativă durabilă de dezvoltare a potenţialului hidroenegetic al României în contextul resurselor limitate de materii prime, a obţinerii unor energii ieftine şi nepoluante.
"Principalele obiective ale CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti sunt legate de funcţia de stocator de energie electrică - echilibrarea SEN şi asigurarea rezervei de capacitate necesară SEN. În ultimii doi ani, s-au parcurs etape importante pentru implementarea cu succes a acestui proiect. Mă refer la crearea companiei de proiect şi discuţiile cu potenţialii investitori. Am încredere că vom demara această investiţie, de aproximativ un miliard de euro, cu beneficii multiple pentru România - echilibrarea SEN, crearea a peste 4.000 de locuri de muncă şi revitalizarea industriei locale, respectiv valorificarea importanţei resurse umane de care dispune România în domeniul hidroenergetic. În acelaşi timp, trebuie menţionat faptul că CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti este proiectată pentru a oferi servicii de sistem la nivel regional, un element extrem de important dacă ţinem cont de creşterea ponderii energiei din surse regenerabile, în contextul ţintelor Uniunii Europene pentru 2020", a adăugat Ovidiu Demetrescu.
CHEAP Tarniţa - Lăpuşteşti este inclusă, ca proiect prioritar, în Programul de guvernare 2013 - 2016 asumat de Cabinetul condus de Premierul Victor Ponta.