Cinci investitori instituţionali: Majorarea capitalului "ArcelorMittal" Roman, inexplicabilă

(C.P.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 decembrie 2010

Cinci acţionari ai "Arcelor­Mittal" Roman susţin că acţionarul majoritar, grupul ArcelorMittal, încearcă să impună Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor o majorare de capital social cu suma de 568.813.785 lei, respectiv peste 130 milioane de euro, pentru a reîntregi capitalul social al companiei, afectat de pierderile înregistrate în ultimul exerciţiu financiar. "Această propunere presupune o majorare a capitalului social de circa 16 ori faţă de nivelul actual", se arată într-un comunicat semnat de SIF2 Moldova, East Capital Asset Management, Banca Transilvania Asset Management, SSIF BROKER, SSIF Target Capital.

Potrivit acestora, propunerea de majorare a capitalului social nu este însoţită de un plan de afaceri susţinut de buget de venituri şi cheltuieli pentru perioada următoare care să indice care va fi destinaţia sumelor imense care sunt cerute acţionarilor şi vine în contextul în care actualul consiliu de administraţie, dominat covârşitor de salariaţi ai grupului ArcelorMittal, a refuzat sistematic să pună la dis­poziţia investitorilor informaţii cu privire la cauzele producerii acestor pierderi uriaşe, precum şi cu privire la operaţiunile încheiate de ArcelorMittal Roman cu alte societăţi din cadrul grupului ArcelorMittal.

Investitorii îşi exprimă speranţa că raportul de audit suplimentar ce urmează a fi întocmit de auditorul financiar al companiei, Deloitte Româ­nia, va clarifica cu corectitudine şi în spiritul dispoziţiilor legale toate aspectele legate de operaţiunile intragrup încheiate de ArcelorMittal Roman cu societăţi afiliate grupului ArcelorMittal.

Totodată, grupul de acţionari solicită Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare să dispună de urgenţă toate măsurile legale necesare pentru restabilirea legalităţii în cazul ArcelorMittal Roman, în special pentru respectarea principiilor transparenţei şi al protecţiei investitorilor.

Grupului ArcelorMittal îi este solicitat să respecte "principiile de func­ţionare a pieţelor de capital din statele civilizate ale lumii şi să nu impună o majorare de capital social în absenţa informării complete şi exacte a celorlalţi acţionari cu privire la cauzele pierderilor suferite de societate, dar şi cu privire la destinaţia care va fi acordată sumelor de bani obţinute în urma majorării de capital social".

"În condiţiile în care grupul ArcelorMittal va impune majorarea capitalului social în absenţa diseminării acestor informaţii va fi evident că singurul scop al acestei operaţiuni îl va reprezenta diluarea drastică a participaţiilor celorlalţi acţionari, care vor fi puşi în imposibilitate de a subscrie şi de a vărsa sume de bani importante fără a cunoaşte nici destinaţia acestora şi nici dacă există şanse reale pentru stoparea pierderilor", se mai arată în comunicat.

Societăţile celor cinci acţionari au sub administrare active cu o valoare totală de aproximativ 5 miliarde de euro, iar investiţiile lor pe piaţa de capital din România au o valoare de peste 330 milioane de euro. În total, acţionarii au o deţinere cumulată ce reprezintă 19,21% din capitalul social al ArcelorMittal Roman.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu nu prea sunt fan de Archelor, dar si de ciurucurile de investitori institutionali de la noi m-am cam saturat.Marele investitor institutional East Capital, e de fapt o gasca de tzepari. Ei incearca ca impreuna cu "calugarii" de la KBC si cu celebrul Dutescu (acest hermafroinvestitor,mama vitrega a tuturor, minoritari sau suptminoritari, cum zicea cronicaruli), sa "bage" bani putini si sa ii scoata ...fara numar, fara numar. Si poate DIICOT in loc sa se afiseze cu Dutescu, mai bine ar vedea ce face el, cand nu il vede nimeni.Va dati seama ca 130 de milioane de euro le-au dat ameteli de cap smenarilor de investitori institutionali. Pai nu inseamna investitii in Romania. Ba da. Ia cautati investitiile East Capital in Romania. Au cumparat actiuni si ii santajeaza pe altii sa le rascumpere...Si se cheama investitori straini. Nici o diferenta intre un tarabagiu "rom"(sunt european, desi abia ma abtin) si East Capital Dutescu...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb