Cine încearcă să păcălească băncile cu acte false riscă închisoarea

Magda Stoica
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 ianuarie 2007

Nicolae Cinteză

Nicolae Cinteză

Băncile comerciale se pot trezi "peste noapte" cu clienţi care nu îşi mai pot returna creditele. Clienţii băncilor caută şi găsesc metode prin care să îşi mărească artificial veniturile (fie prin emiterea de adeverinţe de venit false, fie prin creşterea pentru o lună a veniturilor) ca să se poată califica pentu credite de valori mai mari. Deseori aceştia ajung în imposibilitate să returneze creditele.

Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere a Băncii Naţionale a României, avertizează că BNR va depune plângere penală împotriva celor care încearcă să înşele băncile comerciale pentru a obţine un credit mai mare decât îşi pot permite.

Băncile dau credite de bună credinţă şi se aleg deseori cu clienţi care nu mai pot restitui împrumutul, afirmă domnul Cinteză.

Tendinţa de înşelăciune apare mai ales în cazul creditelor de peste 50.000 de lei, sus­ţine domnul Cinteză. Adminis­tratorii sau patronii de companii îşi schimbă salariul pentru o lună ca să obţină un credit de valoare ridicată.

Foarte multe din adeverinţele de salariu şi chiar actele de identitate prezentate la accesarea unui credit sunt false, susţine domnul Cinteză. Există şi cazuri în care adverinţele de salariu sunt reale, dar salariul este crescut de 18 până la 20 de ori pentru o singură lună, după care revine la valoarea iniţială. Prin astfel de metode capacitatea de plată a debitorului se reduce inducând un risc în sis­temul bancar.

Domnul Cinteză avertizează că atunci când departamentul de supraveghere are vreun semn că salariul cuiva a cres­cut spectaculos de la o lună la alta doar pentru a se califica pentru un împrumut, BNR face verificările de rigoare cu sprijinul ANAF, Poliţiei , Biroului de Credit şi al Centralei Riscurilor Bancare (CRB). În cazul apariţiei unor restanţe, BNR consideră că totul a fost făcut cu rea credinţă, în vederea înşelării băncii şi sesizează Parchetul.

Domnul Cinteză susţine că la foarte mute din solicitările de verificări pe care le face BNR către Poliţie şi Parchet acestea se sesizează din oficiu şi fac dosar penal fără să aştepte sesizarea BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb