Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că obiectivul comun al coaliţiei de guvernare este ca, în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să fie raportat la salariul mediu brut din economie şi "să însemne punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie", conform news.ro.
"Am convingerea că am ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educaţie, la o soluţie care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul şcolar să se termine în condiţii normale. Majorarea cu 1.000 de lei a salariilor pentru profesori, respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar, pe care am convenit-o astăzi, este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare", a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe Facebook.
Liderul PSD a mai spus că obiectivul comun al coaliţiei este ca salariul unuiprofesor debutant să fie raport la salariul mediu brut pe economie şi fie punctul de referinţă al grilei de salarizare.
"Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie şi să însemne punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie", a completat Ciolacu.
El a adpugat că cerinţa personalului din învăţământ privind majorările salariale este una îndreptăţită.
"Consider că cerinţa dascălilor, ca salariile din educaţie să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptăţiţă. Şi voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să ţină cont de priorităţile societăţii, nu de negocieri politice", a conchis Marcel Ciolacu.
Guvernul va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă vor fi aplicate de la 1 iunie.
Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, cu privire la revendicările acestora.
Marius Nistor, liderul Federaţiei "Spiru Haret", a precizat că, în opinia sa, această propunere a Executivului este "o variantă îmbunătăţiţă" şi va fi prezentată colegilor, potrivit news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 18:38)
dati afara pilele bagate politic la ministere.
Dati afara secretarii de stat
Dati afara cu rvele care au fost trimise la targurile de agricultura
Luati banii dati de ICR p[tr chirii ( gen londra)
E un an greu . Luati banii din CA ale firmelor de stat. 2 ani .
Verificati intrarile de la multinatioanle si platile catre extern .
etc
Apoi , o sa vedeti ca ajung banii
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 22:14)
NU ajung!
Comisia pentru invatamant din Parlament pleaca in Indonezia (pe banii nostri) ca sa "studieze sistemul de invatamant de acolo". E vreme frumoasa in Bali si trebuie sa "valorifice" la maximum zilele astea libere, calatorind pe banii nostri in tinuturi exotice.
De-aia nu sunt bani!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 19:04)
O crestere salariala nemeritata pentru majoritatea profesorilor. Iar guvernul daca tot a cedat si a marit salariiile, de ce a mai lasat greva atatea zile? Nu trebuia sa cedeze fara criterii de performanta pentru profesori.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 19:30)
Imi vine sa vomit. Nu pentru ca nu ar fi adevarat ca unii profesori nu performeaza ci pentru ca Guvernul a gasit bani pentru toate categoriile privilegiate si mai mult sau mai putin inutile. Pentru toate coorveturile si idiotii din aparatul bugetar si pentru toti magistratii si apevistii care au distrus sistemul juridic si de ordine/aparare din aceasta tara. Daca s-au gasit bani pentru astia toti fara ca sa li se impuna criterii de performanta, atunci asa sa se procedeze si cu profesorii.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 21:40)
Pare greu de crezut dar profesorilor nu ai cum să le stabilești criterii de performanță! Știu că în SUA, Bill Clinton în calitate de guvernator de Arkansas ( a avut parcă 4 mandate) a încercat și nu a reușit! Totuși aici acționează buna credință, nu poți să stai ca un prost în fața elevilor ,cel mai aspru judecător !
Sunt însă o parte din profesori care nu au talent pedagogic și nici caracter !Ăștia trebuie cumva scoși din învățământ!
Și o chestiune financiară care înseamnă multi bani pierduți: să se desființeze așa numitele " gradatii de merit " majoritatea obținute prin concurs de hartogarii, prea puține pe merit ! Cu banii ăia se pot plăti mii de profesori! E enorm! Înseamnă + 25% și asta pe 5 ani! Repet mii de profesori se pot plăti cu ele!!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 06:39)
Bate toba in alta parte...
- chiar si din evaluarile nationale daca s-ar face minim 3 pe an s-ar putea evalua daca media notelor elevilor se afla peste o valoare de referinta
- se poate implementa un sistem ca un profesor sa fie trimis sa sustina lectii timp de o saptamana la o scoala aleasa aleator din acelasi oras si sa fie votat acolo de elevi
- profesorii sa sustina periodic evaluari nationale ca si elevii
- periodic peofesorul sa pregateasca o lectie aleasa aleator din specializarea lui si sa se inregistreze predand-o fie singur fie la clasa si impreuna cu partea scrisa sa fie evaluata de profesori din alti oras adica peer to peer review
Bani fara sa se ceara si o masurare de performanta nu duce la nimic
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 08:54)
daca profu ia 2 la titularizare , elevul ”educat ”de el cat sa ia ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 23:03)
Profesorii s au transformat in niste golani care santajeaza Guvernul… Nu este admis asa ceva… Daca nu le convin ofertele oferite de Guvern sa isi dea demisia si sa plece acasa nu sa faca circ politic sindical, ong ist… Greva asta miroase a politic…. Ne am saturat de profesorasii astia impotenti….
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 00:26)
Asa e ! Nu avem nevoie de profesori, nici de medici, doar de speciali , ca ei ne tin llinistiti la putere !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 06:10)
si al debutantului la 37 ani?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 07:41)
Se va raporta și rezultatul care va fi, subunitar??
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 08:52)
Dar calitatea actului educațional , la ce nivel trebuie sa se raporteze ?nu vorbeste nimeni de asta !
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 15:45)
Dar al politiei? Al doctorilor? Al judecatorilor? etc?
Sa se ceara performanta la cei mai bine platiti si apoi discutam si de profesori care sunt cel mai slab platiti din sistem!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 15:46)
S-au activat postacii de partid... Au intrerupt pregatirile de lipit afise si ii ataca acum pe profesori.
Parca era si Carbunaru pe aici!