Ciolacu: "Salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie"

T.B.
Politică / 31 mai 2023

Ciolacu: "Salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie"

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că obiectivul comun al coaliţiei de guvernare este ca, în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să fie raportat la salariul mediu brut din economie şi "să însemne punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie", conform news.ro.

"Am convingerea că am ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educaţie, la o soluţie care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul şcolar să se termine în condiţii normale. Majorarea cu 1.000 de lei a salariilor pentru profesori, respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar, pe care am convenit-o astăzi, este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare", a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe Facebook.

Liderul PSD a mai spus că obiectivul comun al coaliţiei este ca salariul unuiprofesor debutant să fie raport la salariul mediu brut pe economie şi fie punctul de referinţă al grilei de salarizare.

"Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie şi să însemne punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie", a completat Ciolacu.

El a adpugat că cerinţa personalului din învăţământ privind majorările salariale este una îndreptăţită.

"Consider că cerinţa dascălilor, ca salariile din educaţie să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptăţiţă. Şi voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să ţină cont de priorităţile societăţii, nu de negocieri politice", a conchis Marcel Ciolacu.

Guvernul va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă vor fi aplicate de la 1 iunie.

Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, cu privire la revendicările acestora.

Marius Nistor, liderul Federaţiei "Spiru Haret", a precizat că, în opinia sa, această propunere a Executivului este "o variantă îmbunătăţiţă" şi va fi prezentată colegilor, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. dati afara pilele bagate politic la ministere.

    Dati afara secretarii de stat  

    Dati afara cu rvele care au fost trimise la targurile de agricultura 

    Luati banii dati de ICR p[tr chirii ( gen londra)  

    E un an greu . Luati banii din CA ale firmelor de stat. 2 ani .  

    Verificati intrarile de la multinatioanle si platile catre extern .  

    etc

    Apoi , o sa vedeti ca ajung banii 

    1. NU ajung!

      Comisia pentru invatamant din Parlament pleaca in Indonezia (pe banii nostri) ca sa "studieze sistemul de invatamant de acolo". E vreme frumoasa in Bali si trebuie sa "valorifice" la maximum zilele astea libere, calatorind pe banii nostri in tinuturi exotice.

      De-aia nu sunt bani! 

    O crestere salariala nemeritata pentru majoritatea profesorilor. Iar guvernul daca tot a cedat si a marit salariiile, de ce a mai lasat greva atatea zile? Nu trebuia sa cedeze fara criterii de performanta pentru profesori.

    1. Imi vine sa vomit. Nu pentru ca nu ar fi adevarat ca unii profesori nu performeaza ci pentru ca Guvernul a gasit bani pentru toate categoriile privilegiate si mai mult sau mai putin inutile. Pentru toate coorveturile si idiotii din aparatul bugetar si pentru toti magistratii si apevistii care au distrus sistemul juridic si de ordine/aparare din aceasta tara. Daca s-au gasit bani pentru astia toti fara ca sa li se impuna criterii de performanta, atunci asa sa se procedeze si cu profesorii.

      Pare greu de crezut dar profesorilor nu ai cum să le stabilești criterii de performanță! Știu că în SUA, Bill Clinton în calitate de guvernator de Arkansas ( a avut parcă 4 mandate) a încercat și nu a reușit! Totuși aici acționează buna credință, nu poți să stai ca un prost în fața elevilor ,cel mai aspru judecător !

      Sunt însă o parte din profesori care nu au talent pedagogic și nici caracter !Ăștia trebuie cumva scoși din învățământ!

      Și o chestiune financiară care înseamnă multi bani pierduți: să se desființeze așa numitele " gradatii de merit " majoritatea obținute prin concurs de hartogarii, prea puține pe merit ! Cu banii ăia se pot plăti mii de profesori! E enorm! Înseamnă + 25% și asta pe 5 ani! Repet mii de profesori se pot plăti cu ele!!  

      Bate toba in alta parte...

      - chiar si din evaluarile nationale daca s-ar face minim 3 pe an s-ar putea evalua daca media notelor elevilor se afla peste o valoare de referinta 

      - se poate implementa un sistem ca un profesor sa fie trimis sa sustina lectii timp de o saptamana la o scoala aleasa aleator din acelasi oras si sa fie votat acolo de elevi 

      - profesorii sa sustina periodic evaluari nationale ca si elevii 

      - periodic peofesorul sa pregateasca o lectie aleasa aleator din specializarea lui si sa se inregistreze predand-o fie singur fie la clasa si impreuna cu partea scrisa sa fie evaluata de profesori din alti oras adica peer to peer review

      Bani fara sa se ceara si o masurare de performanta nu duce la nimic 

      daca profu ia 2 la titularizare , elevul ”educat ”de el cat sa ia ?

    Profesorii s au transformat in niste golani care santajeaza Guvernul… Nu este admis asa ceva… Daca nu le convin ofertele oferite de Guvern sa isi dea demisia si sa plece acasa nu sa faca circ politic sindical, ong ist… Greva asta miroase a politic…. Ne am saturat de profesorasii astia impotenti….

    1. Asa e ! Nu avem nevoie de profesori, nici de medici, doar de speciali , ca ei ne tin llinistiti la putere !

    si al debutantului la 37 ani?

    Se va raporta și rezultatul care va fi, subunitar??

    Dar calitatea actului educațional , la ce nivel trebuie sa se raporteze ?nu vorbeste nimeni de asta !

    1. Dar al politiei? Al doctorilor? Al judecatorilor? etc?

      Sa se ceara performanta la cei mai bine platiti si apoi discutam si de profesori care sunt cel mai slab platiti din sistem!

    S-au activat postacii de partid... Au intrerupt pregatirile de lipit afise si ii ataca acum pe profesori.

    Parca era si Carbunaru pe aici! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb