CIPRIAN TELEMAN, MINISTRUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII: "Există şanse ca proiectul legii 5G să fie îmbunătăţit pe baza feedback-ului de la reprezentanţii industriei"

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 mai 2021

"Există şanse ca proiectul legii 5G să fie îmbunătăţit pe baza feedback-ului de la reprezentanţii industriei"

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării are în plan numeroase pro­iecte de dezvoltare şi susţinere a industriei IT&C, dar şi o debirocratizare cu ajutorul internetului şi o digitalizare a principalelor instituţii ale statului. Într-un interviu acordat ziarului BURSA pentru suplimentul dedicat industriei IT&C, Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării ne-a declarat că ministerul încearcă să construiască viitorul digital al României pornind de la situaţia de fapt. Astfel, Ministerul urmează patru direcţii de reformă cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Una dintre aceste reforme este constituită de cloudul guvernamental, a doua este reprezentată de asigurarea conectivităţii astfel încât marile instituţii ale statului să poată fi digitalizate, a treia direcţie este dată de securitate cibernetică, iar ce-a de-a patra direcţie cuprinsă în planul de reformare este de ridicare a nivelului de competenţe digitale pentru mai multe grupuri ţintă.

În plus, ministerul de resort promite să susţină start-up-urile din tehnologie încă de la statutul de idee, proiect pentru care a alocat un buget de aproximativ 200 de milioane de lei. Planuri sunt şi pentru popularizarea unor servicii electronice precum servicii bancare, plata unor datorii către stat, achiziţii online, programări, rezervări, căutarea unor produse, lucruri de bază, într-o Românie în care accesul la internet este folosit în mare parte pentru utilizarea platformelor sociale şi a apelurilor video. De asemenea, ministerul are în vedere să pună la dispoziţia celor interesaţi cursuri de ridicare a nivelului de competenţe digitale. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării ne-a spus că îşi doreşte să realizeze o platformă în care cetăţenii îşi pot evalua nivelul de cunoştinţe, iar în situaţia în care trec acel test furnizorul de cursuri lor îşi poate deconta formarea.

Ciprian Teleman ne-a vorbit şi despre proiectul legii 5G care a atras numeroase reacţii în jurul său şi adevărate controverse.

Domnia sa ne-a spus: "Poiectul legii 5G în forma în care a fost adoptată de Guvern respectă cerinţele Uniunii Europene în materie de securitate a reţelelor şi, în acelaşi timp, respectă prevederile din memorandumul pe care România l-a semnat cu Statele Unite ale Americii în privinţa echipamentelor 5G. Proiectul merge în Parlament, unde poate fi amendat şi poate fi îmbunătăţit pe baza feedback-ului de la industrie. Există şanse ca proiectul să fie îmbunătăţit pentru că un dialog coerent cu mediul privat este o condiţie a unor politici sănătoase".

Ciprian Teleman consider că trebuie să se ajungă într-o zonă de teren comun între interesele strategice şi de securitate ale României şi dorinţele mediului privat în cee ace priveşte proiectul legii 5G.

Domnia sa a precizat că tehnologia 5G asigură un tip particular de conectivitate, mai exact M2M (machine to machine), nefiind un sistem dedicat în principal utilizatorilor finali. Prin intermediul tehnologiei 5G va putea fi asigurată conectivitatea dintre senzori şi servere, susţinând dezvoltarea IoT. "Piaţa senzorilor este într-o dinamică absolut spectaculoasă. O să avem în 10 ani 100 de miliarde de senzori care vor putea comunica date. Acesta este beneficiul principal pe care ni-l aduce 5G-ul", a subliniat în cadrul interviului ministrul digitalizării.

Domnia sa ne-a mai dezvăluit că Europa investeşte în prezent în crearea unor coridoare 5G, nişte autostrăzi care vor avea asociate tehnologii 5G şi care vor permite transportul rutier de mărfuri autonom, adică pe scurt camioane fără şoferi.

"În PNRR vom prinde aceste coridoare şi pe teritoriul României. Altfel, ar fi amuzant ca la Nădlag să aştepte nişte şoferi români preluarea camioanelor pentru că se termină 5G-ul. Sunt coridoare planificate care vor traversa o parte din România, Bulgaria şi ajung până în Grecia, la Atena, sau altele cu destinaţie finală portul Constanţa. Sunt deja segmente experimentale care funcţionează", a adăugat Ciprian Teleman.

Domnia sa ne-a mai spus că o reţea 5G creşte valoarea teritoriului, astfel că într-o zonă care economic acum nu este atrăgătoare, o infrastructură 5G va creşte investiţiile străine.

Ciprian Teleman ne-a vorbit în cadrul interviului acordat pentru suplimentul BURSA dedicate industriei IT&C şi despre principalele obiective ale mandatului său, despre ce înseamnă pentru ţara noastră găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică, dar şi despre măsurile necesare pentru aplanarea deficitului forţei de muncă din industrie.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Reprezentanții industriei au dat deja un puternic feedback negativ proiectului 5G în varianta anticoncurențială dorită de americani, spunând clar și răspicat că au DEJA tone de echipamente chinezești pe antene și în centralele telefonice și interoperabilitatea acestor echipamente cu altele noi, fabricate de alți producători e problematica și costisitoare.

    Să suporte America costurile. 

    De ce nu s-a îmbunatațit proiectul legii 5G pe baza ”feedback-ul” reprezentaților industriei chiar INAINTE de aprobarea in sedinta de guvern din 15 aprile?

    De ce nu ati tinut seama de opinia pieței (operatori, fabricanți, autorități) ? 

    1. Pentru ca baietii astia sunt oleca bolsevici. Unii ii mangaie si le zic neomarxisti. Esenta politicii lor este sa fure, sa distruga ce nu pot fura si sa-i pedepseasca pe cei care au alte opinii.

      Nu cred a fi bolshevici, sau neoomarxisti. Toate cele trei partide din actuala coalitie de guvernare se pretind a fi de dreapta. Poate sunt prea obedienti si nu incearca sa explice sefilor ce li se cere sa execute.

      Sunt multe declaratii de tip bolsevic. Cea mai recenta e a lu' citu, cea cu eliminarea. Acum sunt inca la inceput, urmeaza sa schimbe conducerea la TVR si Radio, Avocatul Poporului si apoi CCR. Apoi vor termina cu opozitia care este nociva bla bla.

      Nu sunt 'prea obedienti' sunt slugi gretoase.  

    E un fel de... Spidy Gonzales !

    si ute asa RPC mai pune 2% la cresterea economica si "zeci de tone " de spy , cu unii ca voi care ieftini si buni pun de niste comisioane sau isi dau "expert" cu opinia in balta...

    daca lucrati in domeniu ar cam trebuii sa stiti cu ce se mananca 5G , daca nu , atunci dragi "strategi" mai usurel ... 

    1. Sunt in domeniu si stiu cu ce sa mananca 5G: studii in telecomunicatii (dr.) și economice, spre deosebire de unii oficiali, care ... Stiu ce vorbesc, scriu spre deosebire de unii oficiali. Am elaborat si strategii de guvernare pentru telecomunicatii, spre deosebire de unii oficiali. Pentru a va convinge intrati pe blogul meu sau dati o cautare ....

      Si inca ceva - scrieti-va in clar numele, fiți barbat. Daca aveti responsabilitatre celor scrise

      [Comentariu eliminat conform regulamentului]

      Referitor la strategii pentru telecomunicatii, daca discutam de ele si nu de "strategii de guvernare pentru telecomunicatii" e cu totul altceva , mai ales la 5G, care impreuna cu AI si IoT inseamna ceva altceva, cred ca sunteti de acord! 

      Acordarea de licente 5G conditionat si la echipamente utilizate inseamna O -UNA BUCATA -STRATEGIE NATIONALA armonizata la contextul actual , la satul global si la o dezvoltare durabila + intre multe conditionari.

      La nivel international Corea de Sud poate fi un exemplu , putem discuta in deataliu daca doriti. 

      Nu eu am comentat mai sus insa, chestia cu 'fiți barbat' e nashpa. Ce poate sa creada un gay?

      sau USRistii care sunt gen neutru?  

      Nu inteleg de ce va deranjat titlul meu de doctor.este chiar in telecomunicatii (UPB, nu ...), și nu in filozofie, geo... Asa ma cunosc cei din telecomunicații de peste 20 de ani – dr. Nicolae Oacă. Probabil sunteți nou venit si necunoscător în ale telecomunicațiilor – in 3-4 luni nu puteati sa aflati totul.

      Trebuie discutat despre strategii de GUVERNARE pentru telecomunicații, deoarece inseamna asumare lor de catre guvern, si deci sanse de a fi aplicate. Ma refer mai ales la Romania, unde se vorbeste mult si se face putin. Desigur se poate discuta si despre strategii pentru telecomunicații, dar este o discutie la modul general, filozofică, fără nici-o utilitate practica, de genul ce bine ar fi daca ar fi – o discutie intre chibiți si atat. 

      ”Acordarea de licente 5G conditionat si la echipamente utilizate inseamna O -UNA BUCATA -STRATEGIE NATIONALA armonizata la contextul actual , la satul global si la o dezvoltare durabila + intre multe conditionari.” - însemana UNA BUCATA GRESEALA MAJORA: 

      -interzicerea unor fabricanți intr-o piața si asa destul de concentata (HHI=3500) va conduce, pe teremen mediu, la un dupol (HHI=2400) si deci scăderea comptitivitatii pietei (furnizare retele 5G) cu consecintele cunoscute:  

      -cresterea costului investițiilor, transferata în tarife mai mari 

      - intarzierea dezvoltarii noilor retele si a utilizarii noilor servicii (suntem o economie nedezvoltata (PIB/capita, putere de cumparare – mici ), sensibilă la preț 

      -un duopol poate insema si o problema de securitate. 

      Economiile mai dezvoltate pot suporta mai usor o astfel de interventie brutală, desi au ceva probleme – a se vedea Anglia, care a infintat recent o comisie speciala pentru problema fabricantilot  

      Coreea de Sud este un exemplu pentru ca pune la baza dezvoltarii economiei și a ”telecomunicatilor” retele (fixe & mobile ) de mare viteza, prin strategii nationale asumate de guvern, periodic, spre deosebire de noi .... Doar avand rețele de mare viteza poti vorbi de o economie dezvoltata , o societate digitala

      Erata:

      -Randul 1 – v-a deranjat 

      -Randul 12 – HHI= 4.500 (ptr duopol). De remarcat ca ambele valori (3.500 și 4.500) sunt mult prea departe de 1.800, valoarea maxima pentru o piata competitiva: 6 furnizori!

      M-am referit la acceptiunea generala de a avea curajul de a-si asuma opinia, in cazul acesta ..

      In O scrisoare pierduta este o scena in care se spune - Daca e anonima, o semnez...

       

    Am văzut vineri defilând pe cerul patriei sateliții lu Elon Musk. Probabil asta e viitorul rețelelor 5 G - o plasa de sateliți interconectati care "mătură" cu semnal wifi tot globul.

    E clar că viitorul aparține unor oligarhi care își permit așa ceva, nu unor operatori obișnuiți,biat rețelele mobile terestre, cu stâlpi și antene, vor ajunge la muzeu.

    Urci internetul și telefonia pe orbită și, cine deține cheia la așa ceva va controla tot ce se întâmplă pe planetă. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb