CIRC CU "APCIZE" ŞI IZ DE USTUROI Guvernul Ponta III a primit votul Parlamentului

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Politică / 5 martie 2014

Guvernul Ponta III a primit votul Parlamentului

Crin Antonescu a demisionat de la Senat

PDL sesizează Curtea Constituţională

Guvernul Ponta III a primit, ieri, votul Parlamentului, în urma unei şedinţe de plen explozive, în cadrul căreia liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al Senatului, renunţând la postura de al doilea cel mai puternic om în stat. Un total de 346 de opţiuni au fost favorabile noului Guvern propus de USD, în timp ce împotrivă s-au declarat 192 de parlamentari. Aleşii au votat secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului României. De asemenea, la propunerea liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în şedinţa comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern.

Ponta - Antonescu, duel "la baionetă" în plenul Parlamentului

Pim-ministrul Victor Ponta nu a ezitat să îşi atace fostul partener de coaliţie, Crin Antonescu. Domnia sa a amintit că actualul preşedinte al PNL a anunţat că va demisiona de la Senat dacă preşedintele Traian Băsescu nu va fi demis prin referendum, în 2012, ceea ce nu s-a întâmplat, şi a făcut astfel o comparaţie între Antonescu şi Băsescu, care a afirmat, în 2007, că va demisiona în cinci minute. "Avem un preşedinte care a anunţat că demisionează în 5 minute şi e în funcţie. Avem un alt preşedinte care a spus că demisionează dacă nu trece referendumul şi e în funcţie", a spus Ponta, completând: "Ce blestem pentru ţara asta !". De asemenea, Victor Ponta a precizat că nu va anunţa că demisionează, astfel că toată lumea poate sta liniştită.

Anterior acestui mesaj, preşedintele PNL a spus în plen că are o propunere pentru premierul Victor Ponta: "Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL", a anunţat Antonescu în plenul reunit. "După ce am avut cinstea să vă asigur că vom vota împotriva acestui Guvern, permiteţi-mi, domnule prim-ministru şi colegi parlamentari din PSD, mulţumindu-vă pentru colaborarea noastră în aceşti ani - nu aş spune chiar că e o plăcere să facem afaceri cu dumneavoastră - dar trebuie totuşi să vă mulţumesc", le-a spus Antonescu social-democraţilor, de la tribuna Parlamentului. El a făcut în acelaşi timp un apel la PSD să înceteze cu afirmaţiile legate de faptul că îi aşteaptă pe liberali să se întoarcă în Guvern: "Încetaţi cu lucruri care nu sunt demne de partide mari, de partide parlamentare, de oameni politici adevăraţi. Încetaţi să spuneţi că aşteptaţi să ne întoarcem, încetaţi să spuneţi că lăsaţi uşile deschise la Guvern. Aflaţi, acceptaţi şi învăţaţi, că există şi onoare şi că există decizii politice care se respectă".

A doua "sinucidere" a lui Antonescu

După ce, luni seara, liderul PNL a acceptat propunerea de "a juca în deplasare", într-un interviu pentru Mihai Gâdea, la Antena 3, clasa politică vorbea despre "sinuciderea" lui Crin Antonescu. Ieri, în timpul şedinţei din plenul Parlamentului, fostul lider USL l-a făcut pe Victor Ponta să exclame, de data aceasta cu voce tare, "Gata! S-a sinucis".

Crin Antonescu a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al Senatului: "Dragi colegi, eu demisionez din funcţia de preşedinte al Senatului", a anunţat Crin Antonescu în plen, care i s-a adresat premierului Victor Ponta: "Eu dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, sunt acelaşi, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic". În urma acestui anunţ, parlamentarii liberali au scandat repetat "Demisia", la adresa premierului Victor Ponta. După anunţul demisiei din funcţia de preşedinte al Senatului, Crin Antonescu a părăsit prezidiul şi a ocupat un loc în sala de plen.

PDL va depune la CCR o sesizare împotriva Guvernului Ponta III

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că PDL va depune la Curtea Constituţională o sesizare împotriva Guvernului, având deja numărul de semnături necesare. "PDL va vota astăzi (n.r. ieri) la vedere împotriva învestirii noului Guvern şi vom depune o sesizare la Curtea Constituţională împotriva Guvernului având deja numărul de semnături necesare", a precizat Vasile Blaga, de la tribuna Parlamentului.

El i-a criticat atât pe premierul Victor Ponta, cât şi pe liderul PNL Crin Antonescu, arătând că USL "s-a rupt din cauza bătăliei lor pentru scaune, pentru bani şi pentru putere", iar Victor Ponta a inventat "teleguvernarea". Blaga a mai spus că PNL este la putere şi nu în opoziţie deoarece are prefecţi şi subprefecţi în toată ţara. Liderul PDL a adăugat că Ponta şi Antonescu, "dacă ar fi corecţi", s-ar lua de mână şi ar veni să-şi ceară scuze pentru "minciunile" spuse.

Băsescu: "Forţarea votului pentru noul Guvern fără modificarea programului riscă atacarea la CC"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la CC de către 50 de parlamentari - "ceea ce se va întâmpla" - şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament.

Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că doreşte să aducă o clarificare publică legată de scrisoarea transmisă, marţi, premierului, arătând că, pe fond, în această scrisoare, îi solicită un lucru simplu, ca înainte de a valida componenţa noului guvern, prin asumarea răspunderii, să treacă prin Parlament cu noul program de guvernare.

"Vă asigur că nu este o chichiţă, ci o condiţie a legitimităţii noii structuri guvernamentale, urmare a schimbării structurii politice a majorităţii care susţine guvernul. Nu se poate guverna cu un program în care este menţionat de multe ori USL-ul, când USL-ul nu se mai află la guvernare", a spus preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a mai menţionat că au apărut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale, care trebuie incluse în programul de guvernare, aşa cum ele se află în acele protocoale.

"Forţarea unui vot fără modificarea programului are două riscuri, unul, hotărârea să fie atacată de 50 de membri ai Parlamentului, şi din câte ştiu, va fi, astfel că se suspendă desemnarea miniştrilor, până la pronunţarea Curţii Constituţionale, iar al doilea, declanşarea conflictului între Preşedinte şi Parlament, având ca obiecţiune, faptul că se instalează o nouă structură guveramentală, pe un program care a fost votat pe o cu toată altă componenţă a Guvernului", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai afirmat că eu trebuie respectat spiritul Constituţiei, iar România are nevoie de un guvern care să fie instalat repede şi legitim.

"Este greu să se mai obţină legitimitatea pe care o avea USL-ul, dar măcar una parlamentară trebuie să avem", a adăugat preşedintele, apreciind că asta cere Constituţia, o legitimitate parlamentară.

Ponta: Guvernul îşi poate angaja răspunderea pe programul de guvernare

Premierul Victor Ponta a afirmat că speră ca noul Guvern să înceapă să funcţioneze chiar de miercuri, precizând că îl va contacta în acest sens pe preşedintele Traian Băsescu şi că este dispus ca în şedinţa de miercuri a Guvernului să adopte măsuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.

El a precizat că este dispus inclusiv să îşi angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat.

"Dacă există probleme legate că în program apare numele USL sau trebuie scos de acolo, i-am comunicat şi preşedintelui şi sunt dispus ca mâine, în prima şedinţă de guvern, să luăm toate msurile prevăzute de Constituţie, pentru a îndrepta orice fel de posibilă confuzie. Articolul 114 din Constituţie, care vorbeşte de angajarea răspunderii pentru un program poate fi aplicat - mâine, în şedinţa de guvern, declanşez, poate fi aplicat. În şedinţa de guvern adoptăm programul asupra căruia ne angajăm răspunderea - sunt nşte termene, trei zile în care trebuie să primim observaţii, mă prezint în faţa Parlamentului, după care cinci zle în care se poate depune o moţiune de cenzură, după care abia atunci se promulgă programul respectiv. Preşedintele ştia că aceste lucruri nu depind de mine, ci de Parlament şi că e vorba de opt zile. Dacă astă seară am Guvern, mâine transmitem către Parlament exact modificările cerute de preşedinte, îmi angajez rspunderea, opoziţia depune moţiune de cenzură, dar trebuie să avem Guvern pentru asta, altfel nu putem să procedăm", a spus Ponta.

Aseară, premierul Victor Ponta a mers la Palatul Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Traian Băsescu, potrivit unor surse politice.

Propunerea pentru noul ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu, ţinta ironiilor în Parlament

Ioana Petrescu, 34 de ani, noul ministru propus de Victor Ponta pentru fotoliul de la Finanţe, a fost ţinta preferată a ironiilor şi întrebărilor-capcană din partea membrilor comisiilor de audiere de la Parlament. Andreea Paul, prim-vicepreşedinte al PDL, a declarat, în urma audierilor din cadrul comisiilor de specialitate: "Doamna desemnată pentru portofoliul de la Finanţe, Ioana Petrescu, ne-a dovedit că nu ştie cât costă pâinea. La audierile Comisiilor reunite de Buget-Finanţe şi Bănci din Parlament, candidata la fotoliul de ministru al Finanţelor a ocolit tema ridicată pe proasta execuţie bugetară şi nu a ştiut să răspundă la întrebarea: "cât costă o pâine?'. A confundat investiţiile publice cu investiţiile private. A strălucit doar în teorie şi în evitarea răspunsurilor la întrebările pragmatice", a precizat domnia sa.

La audierea sa în comisiile reunite de buget-finanţe, Ioana Petrescu, propusă ca ministru de Finanţe, a fost ironizată pentru comentariile pe care le-a făcut până acum legate de mediul de afaceri din România, mai ales cel referitor la o bătrână care vindea usturoi la colţul străzii.

Fostul ministru de Finanţe din guvernul Boc, Gheorghe Ialomiţianu, s-a referit prima dată la o declaraţie a Ioanei Petrescu care spunea la un moment dat: "Avem un Cod Fiscal foarte complicat. Nu ştiu câţi dintre voi l-aţi citit. L-am citit şi eu, am avut nevoie de două cutii de ciocolată ca să trec prin el". La audieri, Ialomiţianu s-a interesat dacă ministrul propus mai are nevoie de dulciuri. "Ce aţi înţeles din Codul Fiscal şi dacă mai trebuie comisia să vă ofere cutii de ciocolată?", a spus Ialomiţianu.

Ulterior, Ialomiţianu s-a legat şi de usturoi. "Am auzit că sunteţi specialistă pe evaziune fiscală, m-au sunat câteva bătrânele ca să nu impozitaţi usturoiul şi ceapa", a spus fostul ministru. Un alt pedelist, senatorul Mărinică Dincă, a reluat şi el subiectul. "Exact ieri, în Senat, au fost discuţii legate de comportamentul celor care produc usturoi, ceapă şi vând în piaţă. Puteţi să zâmbiţi, e o plăcere să vă vedem zâmbind, dar e un lucru serios", a comentat Mărinică Dincă.

Ioana Petrescu s-a făcut remarcată în mass media şi pentru că, în cadrul interviurilor foloseşte "apciză" în loc de cuvântul acciză.

Fără comentarii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In ceea ce-o priveste pe aia mica, Petreasca, pana una-alta toate "observatiile" sunt aidoma chicotelilor si ghionturilor pe care si le trag niste cocalari intr-o bodega de cartier cand prin fata birtului trece o fata singura.

    Daca de la niste contabili de CAP gen Ialomitianu oricum n-aveam nicio asteptare, ma mir ca Mme Paul, ea insasi adesea tinta a unor badaranii asemanatoare, s-a pretat la asa ceva. In plus, intrebarea domniei-sale cu privire la paine ridica unele intrebari asupra propriei sale competente si intelegeri a unei piete atat de simple. 

    Daca Petreasca avea un pic de nerv si tupeu (pe care se pare ca nu le are deloc, motiv pentru care clar n-o sa aiba viata lunga si nici buna ca ministru in Romania) putea sa-i raspunda ca "painea costa oriunde intre 80 de bani si 10 lei; depinde de paine. Dar dvs., d-na Paul, stiti cat costa uleiul de floloarea soarelui cand a venit dl. Boc la guvernare si cat costa cand a plecat???"

    In rest, acelasi spectacol deplorabil si penibil oferit mereu si mereu de oamenii politici romani de toate culorile. Iata care-s principalele competente in functie de care se aleg ministrii de finante in Romania - cat ii place ciocolata, cata paine mananca si de care si ce-a postat acum un secol cu privire la evaziunea fiscala in materie de usturoi... De ras, daca n-ar fi de plans. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb