Circa 500 de persoane vor fi judecate în cadrul celui mai mare proces din Turcia

Cristina Radu
Internaţional / 1 august 2017

Circa 500 de persoane vor fi judecate în cadrul celui mai mare proces din Turcia

Un total de 486 de suspecţi vor fi judecaţi într-o sală de şedinţe amenajată în afara Ankarei, aceştia fiind arestaţi în timpul represalilor cauzate de lovitura de stat din Turcia, care a eşuat pe 15 iulie 2016, potrivit the National.

Aceştia sunt acuzaţi de infracţiuni care variază de la încălcarea constituţiei, crimă sau încercarea de a-l omorî preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan,

Persoanele sunt acuzate de conspiraţie pentru înlăturarea guvernului de pe o bază aeriană considerată hub-ul plotterelor. Acestea sunt învinuite că au dat lovitură de stat de la banda de avion Akinci la nord-vest de capitală. Banda este considerată de autorităţi drept sediul plotterelor, unde au fost trimise ordine pentru avioane de luptă pentru bombardarea parlamentului.

Aproape toate personale sunt ţinute în custodie, în timp ce şapte sunt puse sub urmărire, iar restul sunt puse sub acuzaţie, dar nu se află în închisoare.

Printre suspecţii numiţi în rechizitoriu şi care nu au fost prinşi, se află clericul musulman Fethullah Gulen din SUA, acuzat că a ordonat puciul din 15 iulie. Gulen, cu sediul într-un complex izolat din Pennsylvania, neagă acuzaţiile.

Alt suspect este lectorul de teologie Adil Oksuz, acuzat de oficiali că este "imam"-ul complotului prin coordonarea acţiunii pe teren alături de Gulen.

Omul de afaceri Kemal Batmaz este şi el acuzat de asistarea lui Oksuz.

Oksuz a fost reţinut în urma înfrângerii loviturii de stat, a fost eliberat şi a reuşit să fugă ulterior. Batmaz este acum în custodie în închisoarea Sincan.

Printre cei aflaţi în custodie este şi fostul şef al forţei aeriene, Akin Ozturk, care este judecat şi într-un alt caz legat tot de lovitura de stat din Turcia.

Şeful Statului Major Hulusi Akar şi alţi comandanţi au fost ţinuţi ostatici la bază în timpul încercării de lovitură de stat înainte de a fi eliberaţi pe16 iulie.

Baza a fost văzută ca sediul central al loviturii, de unde au fost date comenzi pentru avioanele de luptă F-16 pentru a ataca zona aflată deasupra capitalei.

Parlamentul turc a fost bombardat de trei ori de către F-16, potrivit agenţiei.

Rechizitoriul se referă la implicarea suspecţilor în bombardarea parlamentului, palatului prezidenţial, sediul forţelor speciale şi cel de securitate din Ankara.

Guvernul a sugerat că baza poate fi transformată într-un parc sau memorial.

Procesul are loc în cea mai mare sală de judecată din Turcia, înfiinţată în închisoarea din Sincan. Aceasta are o capacitate de 1.558 de persoane.

Sala de judecată a găzduit anterior procese legate lovitura de stat, inclusiv cel din februarie vizând 330 de suspecţi acuzaţi de crimă sau tentativă de crimă.

Procesul este unul dintre multele din Turcia care judecă suspecţii loviturilor de stat şi cel mai mare proces juridic din istoria modernă a ţării, conform sursei.

Încercarea de lovitură de stat s-a sondat cu 249 de morţi, potrivit preşedinţiei turce, fără a-i include pe cei 24 de actori ai puciului ucişi în timpul nopţii. În mai, 221 de suspecţi au fost acuzaţi că sunt conducătorii loviturii de stat. Peste 50.000 de persoane au fost arestate pentru presupuse legături cu Gulen într-o represiune în situaţia de urgenţă impusă după lovitura de stat.

Anadolu a raportat că se va instala o securitate sporită, incluzând 1130 de oameni în personalul de securitate din interiorul şi din afara sălii de şedinţă, precum şi lunetişti, vehicule blindate de securitate şi respectiv o dronă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb