Păi....?!? Cititorul nostru dubitativ o să spună...depinde! Dacă vagonul e mai mare încap mai mulţi, dacă-i mai mic, ceva mai puţini. Judecata aceas-ta este fără greş, dacă o încadrăm în limitele cuprinzătoare ale "bunului simţ". Cititorul corupt de morbul preciziei o să caute pe net, sau prin mai vechile dicţionare enciclopedice, şi o să spună că în vagonul de acum o sută de ani, erau 10 locuri, pe scaun toate, iar cel dublu articulat, model 1970, era calculat pentru 285 de pasageri; un fel de cutie umblătoare pentru "sardele umane".
N-aţi nimerit-o! Răspunsurile acestea sunt bune, dar nu pentru întrebarea mea, ci pentru una uşor diferită: "Care este numărul maxim de călători pentru care au fost proiectate diferite vagoane de tramvai?" Întrebarea mea e alta şi ea are tot atîtea răspunsuri corecte cîte cuprinde intervalul numerelor întregi între zero şi numărul maxim de călători proiectat, plus epsilon. Unde epsilon este nu număr variabil, greu de precizat, pentru că nimeni nu poate spune cîţi inşi se mai pot înghesui într-un vagon, peste numărul maxim calculat de proiectant! Pe scurt, într-un tramvai încap zero călători, un călător, doi călători, trei călători şi aşa mai departe, pînă la o limită greu de stabilit, dar relativ apropiată de capacitatea maximă a vagonului respectiv. Toate răs-punsurile din acest interval sunt corecte!
Acum, dumneavoas-tră o să mă luaţi de ciuf şi o să mă între-baţi de ce v-am purtat atîta cu tramvaiul. Primul motiv este mai uşor de ghicit. Se împlinesc anul acesta 100 de ani de cînd tramvaiul este o prezenţă urbană în Bucureşti. Nu-i puţin lucru, chiar dacă civilizaţia oraşului nu a mers mînă în mînă cu dezvoltările tehnologice ale trans-portului pe şine.
Al doilea motiv are de a face cu politica şi cu uneltele moderne de "plimbat cu preşul" sau mai pe faţă spus, de prostit alegătorii. Cel mai spectaculos şi la modă este "Sondajul". Prostirea oamenilor cu "sondajul" începe chiar din titlu, prin omisiune. Nimeni nu mai spune că este vorba despre "sondaje de opinie". Adică păreri! Mai mult, păreri exprimate azi, la ora 10, în faţa unui ins pe care nu-l cunosc, dar care a dat buzna peste mine în casă, ori pe stradă, cu vreo 20-30 de întrebări puse pe o foaie. Păreri care pot fi cu totul diferite de cele exprimate mîine la ora 11, faţă de copiii mei, ori faţă de vecinii mei, ori faţă de "poliţianul" care tocmai se căzneşte să-mi salte carnetul de conducere pentru că nu i-a plăcut culoarea maşinii mele! Pretenţia "sondorilor" de opinie de a furniza o imagine "corectă", "realistă", ba chiar ştiinţifică a "realităţii" este întărită de vehicularea unor numere sau procente "mistice", cum sunt "eroarea maximă de eşantionare", "intervalul de încredere" şi alte mărimi statistice menite să ia maul cîrcotaşilor.
Dincolo de faptul că aceste aşa zise "sondaje" au ajuns o marfă fabricată la comandă, pe cerinţele clientului care plăteşte (inclusiv procentele de încredere, de popularitate, ori care exprimă intenţii de vot), ele sunt pline de erori de construcţie lingvistică, psihologică şi de operare care fac din rezultatele lor o materie care nu mai are nimic de a face cu ceea ce cred sau spun oamenii cînd sunt întrebaţi. Cu atît mai puţin cu acţiunile lor reale sau cu cele proiectate într-un viitor oarecare. Ca să mai dau un singur exemplu, nu există nicio modalitate de a dovedi că răspunsurile la întrebarea, vag formulată, "Cîtă încredere aveţi în X, politician" măsoară încrederea populaţiei, şi nu vizibilitatea publică a respectivului personaj. Nu avem niciun motiv, susţinut de cercetări psihologice, de psihologie socială sau socio-lingvistică, pentru a considera că cei intervievaţi "măsoară" cu acelaşi etalon încrederea, ori că ea este ceva care poate fi exprimat pe o scală. Dimpotrivă, există bune temeiuri să spunem că încrederea este plasată după criteriul totul sau nimic, ori o acorzi cuiva, ori nu, şi că ea se exprimă diferit, chiar faţă de aceeaşi persoană, funcţie de criterii diferite. Pot să am încredere totală într-un necunoscut, pe care îl întreb cît e ceasul, aşteptîndu-mă să răs-pundă corect, dar să nu am niciun pic de încredere să-i încredinţez copilul, ca să-l treacă strada!
Morala este limpede, ca şi întrebarea din titlu. Dacă o formulare atît de simplă ascunde capcane la care nici nu vă gîndiţi, în mod curent, de ce am crede că cele plasate în "sondaje" conţin mai puţine, ori niciuna! Cu alte cuvinte, dacă vreţi să vă păs-traţi limpezimea de gîndire, uitaţi-vă la celebrele sondaje şi mai ales la discuţiile pe marginea lor, ca la nişte scamatorii ale unui prestidigitator care nu urmăreşte altceva decît să vă ia ceasul de la mînă, fără să băgaţi de seamă! În cazul de faţă, nu ceasul, ci votul!
1. fără titlu
(mesaj trimis de T. în data de 28.10.2009, 03:13)
Misto!
Maestre, presupunand ca nu scrii exclusiv pentru propria delectare, cati cititori estimezi ca au priceput mesajul?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2009, 12:25)
Buna intentia autorului si mai buna intrebarea lui T; de aceea imi permit o sugestie dlui Codita: incercati si veniti cu aceste demonstratii pe vreun post de TV pentru a ajunge la auditoriu, altfel cati credeti ca va vor savura recomandarile.
Daca-mi urmati sfatul, va puteti simti mandru ca ati pus umarul, altfel totul este-n van.......
2. Cîţi îngeri pot şedea pe un vîrf de ac?
(mesaj trimis de Marius Delaepicentru în data de 28.10.2009, 07:23)
Îndemnul la scepticism în citirea sondajelor, şi mai ales a "profiling-ului" anexat lor, este binevenit. Profiling-ul este printre cele mai brutale metode de căutare a adevărului. Concluziile lui lasă vînătăi mari în mintea receptorului. Vaccinul este numai mnemonic. În timp ce citim statistici mai mult sau mai puţin futurologice, trebuie să rememorăm trei numere: 30, 50 şi 172. Semnificaţia lor este următoarea: 1) 30% este limita inferioară a relevanţei la testele pe animale; 2) toate...
3. Sondajele si citate pt... stimularea intelegerii
(mesaj trimis de IS în data de 28.10.2009, 08:23)
„Pentru cel ce înţelege, un tantar sună ca o trambita, iar pentru cel ce nu întelege, tobele si surlele sunt în zadar; si, în orice caz, lumina nu se aprinde decat pentru cei ce vad, nu pentru orbi” M Eminescu
“Două lucruri sunt infinite: universul şi prostia omenească, şi încă nu sunt sigur de primul.” Albert Einstein
“Nu ma tem de calculatoare. Ma tem de lipsa acestora.” Isaac Asimov
“Orice tehnologie destul de avansata nu se deosebeste de...
4. De la Einstein citire... poate asa ne desteptam
(mesaj trimis de ISS în data de 28.10.2009, 13:34)
“Trebuie sa ai totusi ceva inteligenta, ca sa te doara că nu ai destula.” André Gide
“Sa nu pretindem ca lucrurile sa se schimbe daca tot timpul facem acelasi lucru. Criza este cea mai binecuvantata situatie care poate apare pentru tari si persoane, pentru ca ea atrage dupa sine progrese.
Creativitatea se naste din necesitate precum si ziua se naste din noapte.
In perioada crizei se nasc inventiile, descoperirile si marile strategii. Cine depaseste criza se depaseste pe...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Stein -ica în data de 29.10.2009, 11:29)
Iss multumit (de citat), dar cu asta nu se rezolva problema crizei si apoi mai e o problema: cand ai o "criza" , de ex personala, familiala....care depinde excusiv de tine (de familie) ca sa o treci, atunci se poate acceptaca lenea, indolenta , ...te taxeaza ; dar cand suntem toata gloata in criza si aceasta datorata, indeosebi nesabuintei celor care, odata alesi nu-i mai intereseaza soarta noastra, atunci spunemi dle Mafalda, cum pot eu, tu, altul sa mai influientez ?? Sa nu-mi spui...