Citibank România vrea profit în 2009 similar celui din 2008

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 august 2009

Citibank România se aşteaptă ca, în acest an, să obţină un profit similar celui din 2008, însă sucursala din România a grupului american va investi mare parte din câştiguri în dezvoltarea noii divizii de retail a Citibank, a declarat directorul general al băncii, Shahmir Khaliq, citat de NewsIn.

"Cred că vom obţine acelaşi profit şi la finalul acestui an, pe fondul creşterii veniturilor, însă vom investi o mare parte din aceşti bani în dezvoltarea diviziei de retail pe care o lansăm în această toamnă", a spus Khaliq.

În 2008, Citibank România a înregistrat un profit net de aproximativ 23 milioane euro, în creştere uşoară, cu 1%, faţă de profitul obţinut în anul precedent.

Khaliq a adăugat că, pentru lansarea noii divizii de retail, Citibank se va baza în principal pe resursele sucursalei din România, pe fondul câştigurilor obţinute de bancă în anii trecuţi şi al capitalului în exces.

"Avem capital în exces pe baza datelor din balanţa de plăţi, solvabilitatea fiind de 17% conform datelor de la finalul lui 2008 şi cred că mai mare la mijlocul anului. De asemenea, rata credite/depozite este de 63%, una dintre cele mai scăzute la nivel de sistem", menţionase, anterior, Khaliq.

El precizase că, în prezent, portofoliul de credite pe partea de retail este foarte redus, banca orientându-se în principal spre companiile mari şi apoi pe IMM-uri.

"Clienţii principali sunt marile companii, iar portofoliul de clienţi IMM este mai redus decât cel al corporaţiilor. Cred că vom continua să ţintim companii din sectorul IMM, dar nu ne aşteptăm la creşteri la fel de mari ca în anii trecuţi", a spus directorul general al Citibank România.

Cu toate acestea, în urma lansării noi divizii de retail, Khaliq estimează că în 5-10 ani Citibank va concura cu alte bănci din piaţa românească mai bine poziţionate pe acest segment.

"Nu vrem o sucursală la fiecare colţ de stradă, dar intenţionăm să venim cu o ofertă eficientă din punctul de vedere al clientului", a spus Khaliq.

De asemenea, el consideră că, în ciuda scăderii primei de risc a României, evaluată prin nivelul CDS-urilor (Credit Default Swap), creditarea puternică îşi va reveni odată ce recesiunea va lua sfârşit, şomajul nu va mai creşte, iar rata creditelor neperformante va începe să se reducă.

"Momentan, sunt optimist cu moderaţie şi prefer să aştept încă un trimestru sau două până să vorbim de terminarea recesiunii. Piaţa de creditare va urma aceeaşi evoluţie", a mai spus Khaliq.

La începutul acestui an, Citibank România şi-a restructurat reţeaua de distribuţie şi a închis 30 din cele 39 de centre CitiFinancial. Banca a continuat să ofere atât servicii corporate, cât şi pentru populaţie prin cele 17 agenţii rămase şi a folosit 42 de centre de vânzare pentru a oferi credite prin intermediul brokerilor. Procesul de reorganizare a reţelei de distribuţie a presupus concedierea a 80 - 90 de angajaţi.

Citibank România s-a transformat de la 1 ianuarie 2009 în sucursală a Citibank Europe din subsidiară a societăţii înregistrate în Irlanda şi care ţine de grupul american Citi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb