Circa 1,6 milioane de poliţe RCA Euroins sunt valabile în prezent, din cele două milioane cât erau la momentul deschiderii procedurii de faliment a asigurătorului, au afirmat ieri reprezentanţii CITR, lichidatorul judiciar al Euroins România, într-o conferinţă de presă.
Potrivit casei de insolvenţă, datele preliminare indică datorii totale avute de asigurător de cinci miliarde de lei, din care 600 de milioane sunt scadente în prezent.
Alina Popa, Coordonatorul echipei care gestionează falimentul Euroins, a spus: "Tabelul creditorilor conţine, până în prezent, peste 1.100 de declaraţii de creanţă, iar creanţele scadente însumează, până acum, 600 milioane lei. Expunerea totală poate ajunge până la cinci miliarde de lei. O parte din această sumă reprezintă datorii potenţiale ale unor daune care nu s-au materializat în acest moment şi care nu sunt certe".
Datoriile către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) se ridică la 2,14 miliarde de lei, cea mai mare rezervă calculată de FGA până în prezent, în vreme ce datoriile Euroins România către alţi asiguraţi sunt de 1,52 miliarde de lei. Către asigurători şi reasigurători datoriile se ridică la 613 milioane lei, iar către bănci datoriile avute de Euroins sunt de 598 milioane lei, potrivit datelor CITR.
După analiza preliminară a cauzelor falimentului Euroins, CITR a denunţat 1.000 contracte şi a înaintat spre analiza judecătorului sindic contractul încheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din Euroins România active şi numerar. Casa de insolvenţă coordonează peste 25.000 de litigii în care Euroins este angrenată, comparativ cu 14.000 în cazul City Insurance.
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a anunţat prelungirea valabilităţii poliţelor Euroins cu încă trei luni, până la data de 8 decembrie. "Dacă s-ar păstra termenul actual de expirare, 8 septembrie, este evident că ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere în asigurare obligatorie RCA a unui segment uriaş din parcul auto naţional", spus Ciolacu, citat de News.ro.
Conform reprezentanţilor CITR, 7 decembrie este ultima zi de valabilitate a poliţelor de asigurare emise de Euroins, respectiv 5 februarie 2024 pentru asigurările de garanţii. Până la aceste date, toţi asiguraţii, Euroins sunt obligaţi să încheie poliţe noi de asigurare, au mai precizat reprezentanţii CITR.
Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări, cu cea mai mare pondere în piaţa de asigurări RCA. În martie 2023, Euroins deţinea circa 27% din piaţa RCA.
Următorii paşi în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, finalizarea evaluării patrimoniului, continuarea demersurilor pentru recuperarea creanţelor, valorificarea activelor, susţinerea în instanţă a acţiunii în anulare a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, întocmirea raportul privind cauzele care au condus la falimentul companiei şi publicarea tabelului definitiv al datoriilor după judecarea eventualelor contestaţii, conform CITR.
În primăvara acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizaţiei pentru compania Euroins România, iar deschiderea procedurii de faliment a fost pronunţată de Tribunalul Bucureşti în data de 9 iunie 2023. Potrivit ASF, compania de asigurări nu deţinea capitalul de solvabilitate (SCR) necesar, în valoare de 2,19 miliarde lei, şi nici fondurile pentru acoperirea MCR, în cuantum de 1,75 miliarde lei.
Notă:
Potrivit CITR, orice persoană păgubită de un deţinător de poliţă Euroins poate adresa FGA o cerere de despăgubire pentru sumele datorate. Cererea se depune la FGA în maximum 90 de zile de la data la care hotărârea de faliment va rămâne definitivă, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data la care i s-a născut dreptul de recuperare a datoriei.
Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de Euroins, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, va fi necesară formularea unei cereri de plata la FGA.
Persoanele care nu au primit notificarea deschiderii falimentului Euroins încă pot depune declaraţie de creanţă, conform legii. Persoanele care vor obţine o sentinţă împotriva Euroins pot depune declaraţia de creanţă la Tribunalul Bucureşti în 10 zile de la obţinerea acesteia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Anonim în data de 05.09.2023, 09:34)
Până în data de 7.12.2023 câte polițe expira. Eu am până la sfârșitul lunii februarie 2024, pentru cele doua luni dacă nu se mai prelungesc. Banii oare se mai primesc înapoi? Dacă nu sa le fie de folos, celor care au înaintat trecerea în insolventa.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2023, 10:01)
nu mai nici un ban. deja nu mai raspund la mailurile de reziliere polita. fara de care nu poti cere banii inapoi. legea lu papur avoda.