CITR: FAŢĂ DE 2015, Piaţa companiilor din agricultură intratre în insolvenţă a crescut în acest an de 34 de ori

Mina Irina
Companii #Agricultură / 5 septembrie 2016

Agricultura a fost în primul semestru al anului unul dintre principalele sectoare afectate de insolvenţă, afaceri de peste 170 milioane euro fiind afectate, principalul motiv fiind întârzierea platii subvenţiilor, potrivit unei analize realizate de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) trimisă redacţiei.

CITR, cu un portofoliu de peste 800 de proceduri, a realizat o analiză a cauzelor ce au dus la insolvenţele companiilor cu impact major în economie (companii cu valoarea activelor imobilizate mai mare de un milion de euro).

Astfel, dacă valoarea activelor societăţilor din agricultură cu active imobilizate mai mari de un milion de euro care au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului 2015 cumula doar cinci milioane de euro şi afecta puţin peste 100 de angajaţi, prima jumătate a acestui an a adus schimbări importante: afaceri agricole de peste 170 de milioane de euro, cu un total de peste 1800 de angajaţi sunt acum în insolvenţă. Cu alte cuvinte, valoarea afacerilor din agricultură în insolvenţă a crescut cu 3.400% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit analizei.

"Chiar dacă nu au intrat semnificativ mai multe societăţi agricole mari în insolvenţă faţă de anul trecut, efectul resimţit în economie a crescut considerabil. Analiza CITR arată că valoarea afacerilor agricole care au intrat în procedură de la începutul acestui an a crescut de 34 de ori, asta pentru că au fost declarate insolvente firme mari, cu impact important în economia naţională. Este efectul de domino", a declarat Andreea Cionca - Anghelof, managing partner CITR.

Cele mai importante companii care s-au confruntat cu lipsa lichidităţilor şi încearcă acum să se redreseze sunt grupul Interagro, Agrofam Holding SRL din Ialomiţa, Samavia SRL din Satu Mare şi Senator Prodimpex SRL din Vrancea.

"Este şi mai important să ne uităm, însă, la cauzele care generează această situaţi: pe de o parte, lipsa sprijinului prin întârzierea finanţării, pe de alta, incapacitatea sistemului de a face sectorul mai puţin dependent de schimbările climatice sau lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte valorificarea produselor", a completat Andreea Cionca - Anghelof, managing partner CITR.

Principalele cauze pentru care companii cu impact major în economia naţională au apelat la procedura insolvenţei sunt întârzierile subvenţiilor, dependenţa majoră a acestui sector de climă şi de fenomenele meteorologice, întârzierea vânzării produselor faţă de momentul efectuării cheltuielilor de producţie, creşterea acestor costuri şi scăderea preţului de vânzare pe piaţă.

Pe lângă aceste cauze, şi afacerile agricole se confruntă cu problemele generice ale antreprenorilor din economia autohtonă, cum ar fi neîncasarea creanţelor sau întârzieri în recuperarea lor, lipsa încasării despăgubirilor de la asigurători, sistarea unor lucrări sau contracte din cauza intrării în insolvenţă a partenerilor ori colaboratorilor, dificultăţi în plata furnizorilor, întârzieri care duc la sistarea livrărilor, litigii judiciare - executări silite sau măsuri asiguratorii survenite în urma dificultăţii în achitarea furnizorilor, management defectuos, lipsa unei infuzii de capital, grad de îndatorare ridicat sau lipsa fondurilor proprii.

În prezent, pe lângă societăţile a căror insolvenţă a fost deja declarată, alte nouă societăţi de impact din domeniul agricol au cel puţin o cerere de insolvenţă înregistrată. Acestea au o cifră de afaceri cumulată de peste 50 de milioane de euro şi peste 900 de angajaţi, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb