Claudia Sava, CNVM: "Comisia are o independenţă financiară câştigată cu greu"

A consemnat Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2010

Claudia Sava, CNVM: "Comisia are o independenţă financiară câştigată cu greu"

Ţara noastră a pierdut deja 30 de milioane de euro dintr-o tranşă a Băncii Mondiale pentru că Parlamentul nu a adoptat proiectul de lege care stipulează că CNVM, CSA şi CSSPP vor avea acelaşi statut ca Banca Naţională, devenind independente financiar şi politic. Claudia Sava, comisar CNVM, explică, într-un interviu acordat ziarului BURSA, de ce este necesară adoptarea proiectului de lege, temă care a făcut recent obiectul unei vizite a delegaţiei FMI, BM şi Comisiei Europene la sediul CNVM.

Claudia Sava mai vorbeşte şi despre poziţia CNVM faţă de tranzacţiile OTC şi despre amenzile aplicate brokerilor de către Autoritate.

Interviu cu doamna Claudia Sava, comisar CNVM - partea I

Reporter: Cât de important este controversatul proiect de lege care are în vedere asigurarea independenţei CNVM, CSA şi CSSPP şi pentru neadoptarea căruia Banca Mondială ne-a oprit deja 30 de milioane de euro?

Claudia Sava: Proiectul nu este controversat. Faptul că a prilejuit un schimb firesc de opinii nu înseamnă că este controversat. La nivel internaţional, acum, după analiza cauzelor crizei financiare şi a factorilor care au favorizat propagarea acesteia, s-a ajuns, o dată în plus, la imperativul ca instituţiile care guvernează piaţa financiară să fie independente şi puternice.

Reporter: Dar până acum aceste instituţii nu au fost independente?

Claudia Sava: CNVM a fost independentă din toate punctele de vedere: are independenţă politică, oricât de mult s-a dorit să se acrediteze altă opinie, are independenţă financiară câştigată cu greu şi pentru care suntem acum felicitaţi, precum şi independenţă decizională totală. O instituţie puternică înseamnă, însă, şi o legislaţie care să-i asigure pe deplin acest statut şi prevederi clare privind protecţia instituţională.

Reporter: Ce aduce nou proiectul de lege faţă de situaţia actuală?

Claudia Sava: În linii mari, stabileşte condiţii de independenţă pentru cele trei autorităţi ale pieţei financiare nebancare, CNVM, CSSPP şi CSA, la nivelul celor ale BNR, nimic mai mult.

Reporter: Criticii acestui proiect de lege au atras atenţia că bugetul CNVM nu va mai trebui aprobat de Parlament, aşa cum se întâmplă în prezent...

Claudia Sava: Proiectul de lege aduce în linie autorităţile pieţei financiare din punctul de vedere al independenţei şi nu creează o regulă sau o derogare specială pentru CNVM. Aceasta nu înseamnă că CNVM va ieşi de sub autoritatea Parlamentului, cum nu se întâmplă nici cu vreuna dintre celelalte autorităţi al căror buget, spre deosebire de cel al CNVM, nu este aprobat nici în prezent de Parlament.

Reporter: Parlamentul nu a mai apucat să discute rapoartele de activitate ale CNVM din ultimii doi ani...

Claudia Sava: Noi le-am depus în fiecare an înaintea limitei prevăzute de lege, iar dacă au fost discutate cu oarecare întârziere, aceasta s-a datorat agendei parlamentare încărcate.

Reporter: Dar care a fost motivul pentru care s-a procedat diferit în cazul CNVM şi al CSA, de exemplu?

Claudia Sava: Vă referiţi la obligativitatea aprobării bugetului de către Parlament. Nu am un răspuns.

Reporter: De ce se interesează FMI şi Banca Mondială de independenţa CNVM?

Claudia Sava: În toată lumea, autorităţile care reglementează şi supraveghează un domeniu atât de important şi sensibil precum cel financiar au un statut de independenţă special. Dar de ce FMI şi Banca Mondială condiţionează eliberarea unor tranşe de împrumut de realizarea acestui obiectiv, trebuie să îi întrebaţi chiar pe reprezentanţii acestora.

Reporter: CNVM trăieşte, la fel ca BVB şi brokerii, din comisioanele din tranzacţii, în condiţiile în care acum lichiditatea de la Bursă este din ce în ce mai scăzută...

Claudia Sava: Ceea ce nu mai pare atât de rău acum, ca atunci când piaţa era pe un trend puternic ascendent. Se dovedeşte că sistemul de finanţare al Comisiei este corect: când domeniul pe care îl reglementezi nu mai are performanţele din anii trecuţi, şi tu, ca arbitru, resimţi acest lucru.

Reporter: Ce poate face Comisia pentru revigorarea pieţei acum?

Claudia Sava: Este rolul Comisiei să asigure un cadru legislativ aliniat la acquis-ul comunitar, să asigure funcţionarea corectă şi transparentă a pieţei, să adopte măsurile care se impun pentru evitarea apariţiei riscului sistemic şi să aibă în permanenţă în atenţie protecţia investitorilor. Toate acţiunile CNVM care se circumscriu acestor obiective se constituie în răspunsul, în limitele conferite de statutul acestei autorităţi, la provocările crizei.

Reporter: Unele voci susţin că CNVM ar putea ajuta piaţa prin dereglementare. Ar fi posibilă dereglementarea pe piaţa noastră?

Claudia Sava: Dacă directivele europene o permit...dar tendinţa actuală este de înăsprire a legislaţiei, de întărire a supravegherii de către autorităţi. Apar Regulamente europene care se aplică ad litteram, cu reguli din ce în ce mai stricte. Nu cred că este momentul pentru dereglementare, actualul nivel de stabilitate a sistemului financiar nu o permite. Vă amintesc faptul că, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, am încercat să adaptăm legislaţia comunitară la realităţile româneşti, realizând un mix. Premierul de atunci a fost atenţionat în mod explicit în legătură cu faptul că directivele trebuie transpuse în mod exact în legislaţia naţională. Ştiu că este dificil pentru piaţă şi că unora dintre participanţi le vine greu să accepte acest lucru, dar nu există alternativă.

Reporter: Piaţa OTC nu ar aduce venituri în plus?

Claudia Sava: Piaţa OTC ar putea, ca orice piaţă, să aducă venituri intermediarilor.

Reporter: La dezbaterea privind oportunitatea pieţei OTC, s-a subliniat că la nivel european s-a ajuns la concluzia că tranzacţiile OTC nu prea mai sunt oportune şi că directiva MiFID va fi modificată...

Claudia Sava: În acest moment, tranzacţiile OTC sunt prevăzute de Directiva MiFID. Ceea ce se doreşte la nivel european este ca şi tranzacţiile desfăşurate pe OTC să fie subiectul unor reguli unitare de transparenţă pre şi post tranzacţionare.

Reporter: CNVM va da vreun Regulament sau vreo Dispunere de Măsuri privind tranzacţiile OTC de la noi? Va veni CNVM cu ceva în plus faţă de ce se menţionează în Directiva MiFID?

Claudia Sava: În plus faţă de directivă? Nu.

Reporter: Unii brokeri consideră că Depozitarul Central şi Bursa de Valori Bucureşti reprezintă un monopol şi din această poziţie blochează deschiderea pieţei OTC, o piaţă care ar fi concurentă. A fost sesizată Comisia în acest sens?

Claudia Sava: A fost sesizat Consiliul Concurenţei în legătură cu o poziţie de monopol. Cei de la CC ne-au solicitat lămuriri de natură tehnică. Lansarea tranzacţiilor OTC este o decizie pe care piaţa trebuie să o ia, cu maturitatea şi cu viziunea pe care le-a acumulat.

CNVM nu poate să se opună, este la latitudinea brokerilor, cu atât mai mult cu cât, printr-o modificare a Codului Depozitarului Central, s-a solicitat ca autoritatea să nu mai autorizeze, ci doar să fie notificată în legătură cu momentul începerii decontării pentru tranzacţiile OTC cu instrumente financiare înregistrate în sistemul DC.

Reporter: CNVM a tot sancţionat brokeri în ultima perioadă, aproape peste tot unde s-a dus în control. Aveţi de gând să reduceţi amenzile, dat fiind faptul că este criză şi intermediarii o duc greu?

Claudia Sava: Cuantumul amenzilor se stabileşte, conform legii, în funcţie de gravitatea încălcărilor şi de conduita celui sancţionat, mă refer la recidive. Corectitudinea şi egalitatea de tratament pe care le aplică CNVM nu pot conduce la sancţiuni diferite pentru fapte similare, nici măcar în perioadă de criză. Sancţiunile sunt uneori dure, dar sunt direct proporţionale cu faptele. Dacă s-a întârziat câteva zile cu o raportare, ar putea să nu fie extrem de grav, însă elementele de practică frauduloasă, da.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sunteti independenti CNVM??? ha ha .Nu aveti pic de rusine.Cu mult cinism promovati nepotismul si actionati la comenzi politice.Sunteti independenti financiar ?Cat tupeu .Pai taxele pe care le luati sunt in numele statului si sunt obligatorii.Va comportati ca niste vatafi pe mosia proprie.si va bateti joc de brokeri si de investitori.RUSINE

    1. Tupeu 2010! Cine ii pune oare sa vorbeasca? E ca in cantecul acela.."De cite ori vii spui numai prostii"...

      A va ascunde in spatele unui nume anonim pentru ca sa puteti lista insulte, nu este prea frumos. A insulta o femeie, e si mai grav. Indiferent de ce opinii aveti in legatura cu rolul oranizatiei in piata de capital, fiti mai politicos. Faceti o impresie deplorabila. Normal ar trebui sa va cereti scuze doamnei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb