CLAUDIU MANDA, PSD:  "Vom solicita avizul CSAT pentru a obţine o serie de hotărâri privind SRI"

D.I.
Politică / 18 aprilie 2018

Claudiu Manda (Sursa foto: Twitter)

Claudiu Manda (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, senatorul Claudiu Manda, a anunţat că va fi solicitat avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în vederea obţinerii unor hotărâri care au vizat sarcini sau decizii pentru Serviciul Român de Informaţii.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, Manda a explicat: "Am hotărât să trimitem o adresă către CSAT, pentru că noi am solicitat SRI o serie de hotărâri ale CSAT care vizează sarcini pentru SRI sau o serie de decizii pe care Serviciul Român de Informaţii ar fi trebuit să le respecte. Pe toate pe care le-am solicitat la Direcţia Juridică le-am văzut, dar atunci când am solicitat să ne fie trimise la comisie, fie şi în copie, au spus că ar fi nevoie de avizul CSAT. Nu cred că CSAT se va împotrivi, dar am hotărât să trimitem o adresă către CSAT, în care să fie de acord ca documentele care ne sunt necesare în activitatea noastră de control şi care vizează activitatea SRI, să existe acest acord al CSAT, ca documentele să ne parvină de la SRI sau de la CSAT, dacă le putem solicita de la ei".

Totodată, parlamentarul social-democrat a menţionat că membrii Comisiei parlamentare au fost ieri în control la Direcţia Juridică a SRI.

Referindu-se la procesul de desecretizare a protocoalelor închieiate de SRI, Claudiu Manda a punctat: "Sunt destul de multe lucruri cu care noi ne-am lămurit. Am solicitat şi o serie de documente să ne parvină la comisie, pentru a le avea şi analiza cu mai multă atenţie şi să ne uităm atunci când vom avea raportul pe care îl vom prezenta Parlamentului. Unul dintre lucrurile care ne-au interesat a fost geneza protocolului - a fost întrebat şi domnul Maior, a fost întrebat şi domnul Coldea cum s-a ajuns la acest protocol din 2009. Ne-am uitat pe documentele de acolo, am înţeles că în anul 2007, la iniţiativa Parchetului, a fost o adresă către SRI de a se modifica un protocol mai vechi, din 2005, protocol pe care îl avem la comisie şi pe care în anul 2007, cred, comisia l-a analizat. După care a existat o echipă de lucru, formată din procurori şi ofiţeri ai SRI. Am înţeles că în anul 2008 a mai fost un schimb de adrese între Serviciu şi Parchet pe diferite modificări, s-a agreat o formă finală şi în anul 2009 s-a semnat acest protocol".

În ceea ce priveşte protocolul SRI-Parchet, Claudiu Manda a declarat că solicitarea a venit din partea Laurei Codruţa Kovesi către Florian Coldea şi că a existat o echipă formată din ofiţeri ai SRI şi procurori, care a lucrat efectiv la protocol. A existat o primă variantă în anul 2007, iar în 2008 s-a purtat o corespondenţă între cele două instituţii privind modificarea unor articole.

Manda a mai adăugat că membrii comisiei parlamentare au solicitat şi o serie de protocoale ale SRI cu alte instituţii, precum CSM sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: "Am solicitat să vedem dacă există protocol între SRI şi CSM. Există şi este denunţat. Am solicitat să ne parvină la comisie şi mai este un protocol pe care l-am văzut între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ÎCCJ şi SRI. Ne-am uitat cu atenţie pe acest protocol care este încă în vigoare. Nu are niciun fel de procedură legată de infracţiuni sau ceva de genul acesta, ci are mai degrabă chestiunea de transfer de informaţii tehnice, securizate, atunci când se vorbea de solicitarea de mandate securizate, pe un sistem informatizat. Nu cred că sunt foarte multe lucruri de dezvoltat aici".

Totodată, parlamentarul a atras atenţia asupra faptului că majoritatea documentelor care pleacă de la SRI către unităţile de parchet ajung şi la Direcţia Juridică, pentru un punct de vedere, dar că acest lucru nu s-a întâmplat însă şi în cazul notelor către ANI, precizând în acest sens: "Ceea ce ne-a stârnit oarecum curiozitatea este că niciuna dintre notele care au plecat de la SRI către ANI nu a trecut pe la Direcţia Juridică, niciodată. Sigur că o să vedem care era procedura internă, privind aceste note de informare către ANI. A fost indicată o altă unitate care se ocupa de acest lucru, de integrarea datelor. Probabil că o să mergem şi acolo în control".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb