CLAUDIU NĂSUI: "A apărut prima ordonanţă prin care să fie goniţi administratorii de pilon 2"

F.D.
Politică / 23 august 2022

"A apărut prima ordonanţă prin care să fie goniţi administratorii de pilon 2"

Deputatul USR Claudiu Năsui consideră că proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică acte normative în domeniul pensiilor private conţine măsuri prin care "să fie goniţi" administratorii de pilon 2, potrivit Agerpres.

"V-am spus că o să se întâmple. Iată că a apărut prima ordonanţă prin care să fie goniţi administratorii de pilon 2. Planurile PSD-PNL sunt să pună capăt pilonului 2. Vor să vă ia banii care merg lunar acolo. Ca să vă daţi seama în ce hal de neruşinaţi şi mincinoşi sunt. Săptămâna trecută, după ce i-am dat în vileag, au negat, după care şi-au continuat planul ca şi cum nimic n-ar fi. E mare urgenţă vara asta! Trebuie să dea 35 de pagini de ordonanţă acum pe pilonul 2. Nu mai poate fi amânat. Pe cine mai prostesc? După campania cu 'banii pierduţi din pilonul 2' (nu s-au pierdut banii, dar ei n-au nici capacitatea nici interesul să înţeleagă), acum începe gonirea administratorilor", a scris fostul ministru al Economiei, pe Facebook.

Potrivit acestuia, proiectul de ordonanţă de urgenţă ar reprezenta un prim pas, urmat şi de alte măsuri care să vizeze "birocratizare şi control, combinat cu campanii de presă". Pe de altă parte, Năsui le reproşează guvernanţilor că nu iau măsuri în ce priveşte pensiile speciale.

"Miza sunt banii pe care îi cotizaţi în fiecare lună la pilonul 2. Banii dumneavoastră pe care îi vor ei. Nu banii deja acumulaţi. Miza e ce mai vine pe viitor. Vor face încă o companie de stat ca să preia portofoliul fondurilor gonite. Ca să vă zică că banii dumneavoastră sunt acum în siguranţă la un nou Bancorex. La cum merg lucrurile, în 2024 nu vom mai avea pilon 2, iar pensiile speciale vor fi mai mari ca niciodată. Ăsta e statul specialilor. Să tot plătim taxe şi impozite. Nu s-ar atinge de pensiile speciale nici morţi. Cum să se atingă de ele când premierul PNL câştigă mai mult din pensia specială decât din salariul de prim-ministru? Aşa că se ating de banii dumneavoastră din pilonul 2", susţine Năsui.

Conform notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de OUG, "având în vedere dezvoltarea şi evoluţia sistemului de pensii private, pentru crearea unui cadru legal actualizat la cerinţele şi provocările existente" se impune revizuirea cadrului primar de reglementare.

Printre schimbările preconizate se numără:

- principii privind regulile de investire şi atribuţiile directorilor de investiţii din cadrul administratorilor;

- suplimentarea activităţilor privind administrarea unui fond de pensii;

- stabilirea obligaţiei administratorului de a deţine permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puţin 6 luni;

- obligaţia de constituire la nivelul entităţii a unui comitet de investiţii format din membrii independenţi (care va adopta decizii pentru operaţiunile de investire/dezinvestire), precum şi a unui comitet de remunerare;

- introducerea unor prevederi privind cerinţele pentru persoanele cu funcţii-cheie şi introducerea unor prevederi exprese privind autorizarea acestor persoane;

- segregarea atribuţiilor şi responsabilităţilor diferitelor structuri de conducere, supraveghere şi control, după caz, astfel încât să fie evitate eventualele conflicte de interese şi să fie acordată autoritatea şi independenţa necesară funcţiilor de control;

- informaţii privind politicile şi practicile de remunerare;

- stabilirea unui comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităţilor principale şi a celor secundare/conexe.

Pe 12 august, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara că pilonul II de pensii nu trebuie desfiinţat, chiar dacă un astfel de sistem ar mai fi întâlnit doar în Venezuela, dar că este nevoie de o dezvoltare a legislaţiei în domeniul asigurărilor private.

"Se pare că mai este (acest sistem - n.r.) în Venezuela, nu suntem chiar unicat. (...) Eu cred că pilonul II nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm şi în ceea ce priveşte asigurările private, să dezvoltăm tot lanţul, este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022. Trebuie dezvoltată toată legislaţia şi să îi dăm cu totul şi cu totul altă anvergură", a afirmat Ciolacu.

Una dintre principalele măsuri din proiect este cea referitoare la reducerea comisioanelor practicate de administratorii de fonduri. Prin proiect, se doreşte eliminarea comisioanelor percepute atât pentru pensiile de la Pilonul II, cât şi pentru cele din Pilonul III (pensiile facultative). Motivul este că prin comisionare se generează "o diminuare nejustificată a pensiei private".

"Comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei." - se arată în proiectul guvernului, transmite Economedia.

În prezent veniturile din comisionare pentru administratorii pe Pilonul II au două surse: deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% şi deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună.

La Pilonul III de pensii, comisionul de administrare a activelor este compus tot din 2 surse: deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 5%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond şi deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.

Mihai Bobocea, consilier al Board-ului şi purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a declarat pentru Economedia că analizează noile propuneri ale proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat în transparenţă la Ministerul Muncii, privind modificarea şi completarea unor acte normative pentru Pilonul II de pensii. Acesta spune că sunt foarte multe modificări şi la o primă lectură nu justifică adoptarea prin OUG fără ca guvernul să se fi consultat înainte cu industria, relatează Economedia.

Mihai Bobocea spune că joi ar putea să se întâlnească cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii pentru a discuta despre aceste posibile modificări.

"Suntem în analiză cu aceste propuneri. Sunt foarte multe şi la o primă lectură nu justifică adoptarea prin OUG fără consultarea directă a industriei pentru că nu ne-a consultat nimeni înainte de apariţia draftului şi nici măcar acum după ce a fost publicat de Ministerul Muncii. Nu există un motiv pentru trecerea în grabă a 35 de pagini cu 100 de modificări care să nu poată să aştepte o dezbatere reală", a declarat Mihai Bobocea.

Acesta spune că sunt foarte multe creşteri de proceduri birocratice, complicaţii, costuri şi reduceri de venituri pentru industrie. Un singur lucru pozitiv notat de Mihai Bobocea este modificarea privind moştenirea directă a sumelor fără ca participanţii să primească banii în Pilonul II de pensii, ci în contul lor bancar ca orice activ financiar.

"În momentul de faţă, dacă moştenitorii participanţilor sunt la rândul lor participanţi, nu primesc banii cash, ci în contul de participant. Părintele unui participant decedează, era participant şi el, fiul şi fiica nu au acces la bani, ci primesc activul acumulat în propriul cont de pilon II. Pentru că foarte mulţi participianţi au solicitat şi au fost foarte multe cazuri sociale, OUG modifică acest aspect şi acum banii se moştenesc la fel ca oricare cont bancar sau orice alt activ financiar. E singura modificare deocamdată identificată, mai substanţială, care ar putea fi benefică participanţilor. Restul sunt modificări procedurale privind organizarea şi activitatea administratorilor", mai precizează Mihai Bobocea.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pnl+psd=aceeași mizerie.

    si parlamentul pentru ce mai este daca ei tot prin ordonante guverneaza tara asta nenorocita.

    vor iesi lumea in strada daca va atingeti de banii lor din contributii la pilonul II.

    nu intindeti coarda ca nu e cazul. 

    Vin vremuri interesante pentru bvb

    Scăderea comisionării din activul total e excelentă!

    Sau, de fapt, legarea comisionului de PERFORMANȚA fondului. 

    E absolut aberant și FURT pe față ce se întâmplă acum: fondurile pilon 2 au anul acesta un randament -23% raportat la inflație (-3% randamentul fondurilor când inflația reală e 20%). Însă, pe lângă cei 5 lei din fiecare cotizație, încarcă 0,6% comision anual din activul fiecărei persoane. Băi frate, cum să jefuiești viitorul pensionar cu 0,6% din valoarea întregii pensii când tu, ca administrator al fondului de pensii, au PIERDUT, raportat la inflație, 23% din valoarea activului??? 

    Faptul că Năsui ține ciocul mic și lansează doar gargară îmi dă de înțeles că se lipește și el într-un fel sau altul de firmituri din comisioanele respective. În definitiv, administratorii încarcă zeci de milioane comisioane an de an. 

    1. esti rau.. nu ai aflat ca usr vegheaza pt tine ?

    Pilonul II este o porcarie inventat de stapanii din vest. In Germania iti alegi daca vreu pensie de stat sau daca cotizezi la privat, nimeni nu te obiliga ca la noi in comunism. De ce este obligatoriu pentru ca asa a zis stapanul UE, fac experiment pe noi. Administratorii din Pilonul II iau o carca de bani fara sa aduca randamente participantilor. Anul asta va fi jale la Pilonul II, pierdem cel putin 15-20% din valoarea banilor, nu ca in anii trecuti ar fi mai bine. Pilonul II ar trebui urgent desfiintat.

    1. tu scoti din banii de la Pilon II? mai putin decit ai bagat, sau cum pierzi ca nu se intelege? aaaa, nu scoti nimic...si atunci cum pierzi? sa nu mi-o dai p-ai cu scazutul, ca nu te-am auzit in anii trecuti sa te lauzi cu cit cistigi.

      Chiar si asa, nationalizarea, adica trecerea banilor la Pilonul I, trebuie sa fie optionala. Cel care a optat sa cotizeze la Pilonul II sa poata sa-si retraga banii sau nu. Mutarea cu japca nu este o solutie. Nu de randamentele scazute ii doare in c….. pe guvernanti ci foamea de bani, sumele importante din Pilonul II le fac cu ochiul.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb