Clienţii cu credite în lei intră în 2017 cu dobânzile mărite

S.A.
Bănci-Asigurări / 31 decembrie 2016

Clienţii cu credite în lei intră în 2017 cu dobânzile mărite

ROBOR la 3 luni a urcat de la 0,69% la 0,9% în ultimul trimestru

Clienţii bancari din ţara noastră care au credite în lei intră în 2017 cu dobânzi mai mari decât cele din acest an, având în vedere că indicatorii ROBOR, la care sunt raportate dobânzile la împrumuturile în monedă locală, au crescut pe final de an, însă rămân sub nivelul de la finalul anului trecut, scrie Agerpres.

În cazul creditelor cu dobânda raportată la ROBOR la 3 luni, categoria cea mai larg răspândită având în vedere că intră inclusiv creditele "Prima Casă", dobânda pentru următorul trimestru va fi mai mare cu 0,21 puncte procentuale faţă de cea din ultimul trimestru din 2016, având în vedere că indicatorul de referinţă a crescut de la 0,69% pe an la 30 septembrie, la 0,9% în 30 decembrie.

Nivelul ROBOR la trei luni din 30 septembrie a fost, de altfel, foarte aproape de minimul istoric atins de acest indicator, respectiv 0,68% pe an.

Cu toate acestea, în primul trimestru al anului viitor, dobânzile la creditele în lei aflate în derulare vor fi mai reduse cu 0,12 puncte procentuale faţă de perioada similară din 2016, deoarece indicatorul de referinţă pentru acea perioadă s-a situat la 1,02% pe an.

Pentru creditele cu actualizarea dobânzii la şase luni, situaţia este similară, însă diferenţele sunt mai mici. În primul semestru din 2017, dobânda va fi mai mare decât cea din semestrul doi din 2016, însă cu doar 0,05 puncte procentuale, având în vedere că ROBOR la 6 luni a urcat de la 1,06% la 30 iunie la 1,11% pe an la 30 decembrie.

Şi în acest caz, însă, dobânzile vor rămâne mai reduse decât cele din primul semestru al anului trecut, când indicatorul de referinţă s-a situat la 1,34% pe an.

Pentru creditele cu raportarea dobânzii la ROBOR la 12 luni, dobânzile în 2017 vor fi mai mici decât în 2016 cu 0,27 puncte procentuale, pentru că indicatorul de referinţă a scăzut de la 1,52% pe an la 30 decembrie 2015 la 1,25% pe an un an mai târziu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, creditele în lei, cu dobândă variabilă, acordate pe piaţa din ţara noastră sunt stabilite în funcţie de indicatorul ROBOR plus o marjă fixă pe toată perioada de derulare a împrumutului. Astfel, instituţia de credit poate modifica dobânda pe parcursul contractului doar în funcţie de fluctuaţia indicatorului de referinţă, nivelul luat în calcul fiind cel anunţat de Banca Naţională a României în ultima zi a perioadei de referinţă pentru perioada următoare.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. "Ratele mai mari" inseamna de fapt 10,15 lei in plus. Problema e explozia "Prima Casa" + cea a creditarii ipotecare ce se anunta la anul :))) Numai apartamentele noi se pare ca vor ajunge pe undeva pe la 20.000 de unitati. De asta [Fragment eliminat, conform regulamentului] speculanti de chirii isi trag ultimele gloante de pe teava in speranta ca mai nimeresc ceva la spartul targului.:)))) Penibili in incercarea de a speria tinerii si de a mai prinde vreo pereche de chiriasi carora sa le gabjuiasca garantia. Nu-i satura D-zeu nici in perioada de sarbatori....

    Va tabloidizati cu tonul asta alarmist. Dobanzile se misca normal. Vor mai creste pana pe la 1-1,2% ca efect al cresterii inflatiei. Dar nu mai mult de nivelul acesta pentru ca piata are lichiditate berechet. Diferenta la o rata Prima Casa o sa fie pe undeva pe la 30-40de lei. Si sa nu uitam ca 80% dintre cei cu credite in RON au luat pe timpul cand ROBOR era mult mai sus decat acum asa ca per-total vor plati tot rate mai mici decat acum cativa ani.

    1. n-as baga mana-n foc ca va creste prea mult. probabil 1-1.2 e rezonabil, dar pana la urma vor suna niste telefoane daca se vor repeta esecurile de vanzari de bonduri de catre stat. pana la urma faptul ca statul poate face rost de lichiditate ieftina e mai important (pentru decidenti) decat creditele populatiei. dupa telefoanele alea probabil va mai scadea o RMO, ceva.

    Oricum ii mai bine decat chirias. Noi am inchiriat aici in Tg. Mures de la un domn ce parea serios, se lauda ca mai are alte case date cu chirie, ne-a dus cu vorba ca are un prunc cu probleme da' cand ne-o fu lumea maidraga ne-o dat in strada si ne-o oprit garantia.

    Cineva a spus ca nu creste Robor.

    Combinat cu cresterea Euro, Dolar,co.bustibil, hrana curent da gaura in buzunar.

    2000 euro pentru un contract pc pare putin acum dar e in crestere ca avem leul greu. 

    1. Hai sa le taie pensiile astora iesiti pe acte masluite pe la 40 si ceva de ani, asa ca tine Topsac si sa se faca in felul asta rost de niste pentru vreo scadere de TVA sau pentru reducerea inflatiei si nu mai dau dobanzile gaura in buzunar.

      Andrei Vacaru a iesit la pensie la 40 de ani. In caz de necesitate va fi chemat din nou la curățat cartofi. Până atunci pupinbăsește pe net.

      Pavel Lucian Vasile, cum e Revelionul la camin zacuscare?

    ca piata creditelor si, implicit, piata imobiliara in Romania vor fi afectate doar in urma unei crize in UE sau SUA, cand hedge fund-urile straine isi vor retrage capitalurile din Romania, urmate si de romani. Brusc cursul RON / EUR va creste, la fel si dobanzile la RON ca sa se incerce retinerea capitalurilor in RON. Dobanda la prima casa este Robor 3 luni + 2%. Daca robor ajunge la 3%, avem o dublare a dobanzii Prima Casa. Cum mai taote creditele sint pe 20-30 ani si in primii ani dobanda e ca 60% din rata, practic rata va creste cu 50-60% in Ron.

    Sa vedem atunci cine isi mai cumpara casa la preturile de azi.

    Sigur ca mai exista varianta BNR sa intervina si sa tine Robor tot sub 1% si sa accepte o devalorizare mare a RON (ptin probabil sa urmeze BNR aceasta politica). 

    1. Un ROBOR la 3% inseamna o crestere a ratei cu vreo 30-40% MAXIM. (A dracu' matematica, grea mai e).

      2. Statul va tine dobanzile in lei jos pentru ca se imprumuta si achita imprumuturi in RON.

      3.Majoritatea celor care au luat credite Prima Casa sunt tineri dinamici cu studii superioare si perspective de avansare profesionala si materiala asa ca aceste mici seisme de dobanzi vor trece nesimtite de marea majoritate.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb