Oficialii Rezervei Federale au devenit mai îngrijoraţi la cea mai recentă întâlnire cu privire la inflaţie, indicând că le lipseşte încrederea necesară pentru a merge mai departe cu reducerea ratei dobânzii de referinţă, transmite CNBC.
Procesul-verbal de la reuniunea de politică monetară din 30 aprilie-1 mai a Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă, publicat miercuri, a indicat îngrijorarea factorilor de decizie cu privire la momentul în care ar trebui să reducă dobânzile.
Întâlnirea a urmat unei serii de date care au arătat că inflaţia a fost mai persistentă decât se aşteptau oficialii la începutul anului 2024.
Fed vizează o rată a inflaţiei de 2%, iar toţi indicatorii au arătat că creşterile de preţuri au depăşit acest nivel.
"Participanţii au observat că, deşi inflaţia s-a diminuat în ultimul an, în ultimele luni a existat o lipsă de progrese în direcţia obiectivului de 2% al Comitetului", se arată în rezumat.
"Datele lunare recente au arătat creşteri semnificative ale componentelor inflaţiei preţurilor atât la bunuri, cât şi la servicii", potrivit minutei.
FOMC a votat în unanimitate în cadrul reuniunii să menţină dobânda de referinţă a împrumuturilor pe termen scurt într-un interval de 5,25%-5,5%, un maxim din ultimii 23 de ani, unde s-a aflat din iulie 2023.
"Participanţii au apreciat că menţinerea intervalului ţintă actual pentru dobânda fondurilor federale la această întâlnire a fost susţinută de date care indică o creştere economică solidă continuă", se arată în procesul-verbal.
De atunci, au existat unele semne incrementale de progres în ceea ce priveşte inflaţia, deoarece indicele preţurilor de consum pentru luna aprilie a arătat o inflaţie anuală de 3,4%, uşor sub nivelul din martie.
Fără alimente şi energie, IPC de bază a ajuns la 3,6%, cel mai scăzut din aprilie 2021.
Cu toate acestea, sondajele consumatorilor indică îngrijorări tot mai mari. De exemplu, sondajul privind sentimentul consumatorilor realizat de Universitatea din Michigan a arătat că perspectiva pe un an este de 3,5%, cea mai mare din noiembrie, în timp ce optimismul general a scăzut.
Un sondaj Fed din New York a arătat rezultate similare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2024, 07:53)
Inflatia reala e mult mai mare ca nimeni nu s-ar plange pt 3%. Poate nici pt 6% . sau 10%, daca ar fi real, adica mna sa zicem ca a crescut intr-un an pretul la mancare cu 10%. sau 3%. da de unde
FED si ceilalti calcul;eaza inflatia, ok, romanii au cheltuit pe mancare cu 10% mai mult ca anul trecut, deci asta-i inflatia, 10%. :)) bullshit. ca nu tine cont de cat au taiat romanii din cantitatea cumparata, sau cati au inlocuit carnea de vita cu pui sau etc.
Ei si concluzia, totul se indexeaza cu inflatia oficiala care-i una de bullshit, tocmai pt ca in functie de acest bullshit guvernul calculeaza , indexeaza salarii bugetari pensii etc. Si cu cat inflatia oficiala de bullshit -mult mai mica decat real, persista, cu atat indexarile de bullshit fata de cresterile reale de preturi, raman in urma , si scade puterea de cumparare a populatiei, deci cu atat mai greu va fi sa "ne lansam pe orbita din 2025". In plus, mai tata am vazut si in RO in ce ritm cresc creditele de consum. Dar fara sa facem crestere PIB. In US la fel , cresc creditele dar fara prea mare crestere PIB. Si cresc si intarzierile la plata, in maxim 1 an, se ajunge la nivelul din 2007-2008 cu creditele de consum neperformante in US. De acolo, f greu e sa " te lansezi pe orbita", adica , cu cine cu restantierii?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2024, 08:13)
sa nu creada cineva ca va scadea bursa sau imobiliarele la noi sau in us din cauza ca incetineste economia, si poate chiar intram in stagflatie. pentru ca fed ul s-a apucat de printat bani din nou(ca asta inseamna de fapt scaderea QT, in loc sa lase bonduri sa expire, ca in ultimii 2 ani, acum le rostogolesc , deci cumpara bonduri, BNR ul la fel nu spun ei dar sigur tac si fac, adica , guvernul suge bani din m2 tot mai multi prin bonduri, bursa e pe maxime deci si aia suge bani din m2, dar m2 a crescut anul trecut cu 10%, fata de 2022, in conditiile in care nu au iesit lei din bonduri sau bursa, si creditele acordate de banci, banii creati de banci au crescut cu vreo 3,5%. restul de cca 7% din m2 cred ca vine din money printer go brrr BNR, de unde si inflatia , imobiliarele si bursa toate cresc mult mai mult % ca-n Europa
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2024, 09:47)
Poate ar mai trebui ridicata dobanda. Oare la criza petrolului cat a ajuns?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2024, 09:51)
nu stiu ce ar trebui. nu ma duce capul asa departe, ridicate, coborata, habar n-am.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2024, 14:00)
vorba unui clasic(Minervini): acum ma intrebi?:)(dupa ce s-aufacut atatea greseli, printare de bani si in crestere econmica si in pandemie, dobanzi negative 15 ani, inflatia e tranzitorie, deci mai mult qe, datoriile au explodat in consecinta, deficitele la fel, inflatia la fel). si acum, ce e de facut ? cred ca nici fed nu stie, de-aia spun ei ca "luam decizii data dependent",traducerea , habar n-au nici ei.