CNIPMMR propune creşterea pensiilor mai mici de 800 lei

I.M.
Companii / 2 martie 2020

Florin Jianu

Florin Jianu

Reprezentanţii CNIPMMR propun o creştere de 40% a pensiilor cuprinse între 500 şi 800 de lei, ceea ce reprezintă un efort bugetar de 1,3 miliarde de euro anual, care poate fi susţinut, având în vedere creşterea economică anuală, în timp ce pensiile în cuantum de peste 5.000 lei pot fi îngheţate, a declarat luni, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), transmite Agerpres.

"Noi am făcut o analiză asupra pensiilor şi am ajuns la următoarele concluzii. Există 1,8 milioane de pensionari cu o pensie între 500 şi 800 lei, din totalul de 3 milioane şi ceva de pensionari. Un efort de 40% pentru această categorie, în medie 300 de lei net ca şi creştere, ar însemna un efort bugetar de 1,3 miliarde de euro anual, care nu este un efort bugetar nesustenabil, dacă ne uităm la creşterea economică anuală. Totuşi, trebuie să avem o discuţie serioasă cu privire la acest subiect al creşterii pensiilor pentru că nu ştiu câţi oameni pot să trăiască cu o pensie între 500 şi 800 de lei. Deci trebuie să ne uităm la această categorie care reprezintă 50% dintre pensionarii din România. Sigur, creşterea ar trebui să fie diminuată pe măsură ce cuantumul pensiilor creşte. Noi am făcut şi o propunere de creştere cu 200 de lei net pentru pensiile cuprinse între 800 şi 1.500 lei (1,9 milioane de pensionari), reprezentând un efort bugetar de aproximativ 965 milioane euro pe an", a menţionat Florin Jianu.

Totodată, reprezentanţii CNIPMMR propun îngheţarea pensiilor peste 5.000 lei, efortul financiar fiind cel mai mare pentru această categorie care reprezintă în jur de 10.000 pensionari.

"Ce pensii ne dorim să mărim? Mărim aşa de-a valma toate pensiile? Mărim pensii care sunt peste 5.000 de lei, adică aproape duble faţă de salariul mediu pe economie sau ne uităm la oamenii care au într-adevăr nevoie? Obiectivul nostru este de a aduce cât mai multe pensii în zona 2.000-2.500 lei", a mai spus preşedintele CNIPMMR.

Florin Jianu a subliniat că această analiză trebuie făcută şi de autorităţile statului. "Noi am făcut această analiză, dar ea trebuie făcută de Guvern, Parlament, preşedintele României, aşa încât să se găsească soluţii sustenabile. Aceste lucruri se regăsesc şi în Raportul de ţară şi reprezintă cel mai mare pericol asupra stabilităţii economiei româneşti în perioada următoare, dacă nu abordăm lucrurile în mod serios şi profesionist", a mai spus preşedintele CNIPMMR.

În ceea ce priveşte domeniul social, Florin Jianu a subliniat necesitatea adoptării de măsuri pentru rezolvarea ratei ridicate a tinerilor care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Intre 500 si 800 cu 40 % ??? Si cei care acum au pensii intre 850 si 1100 lei ce fac ?? tinand cont ca cel care acum au 800,lei o crestere de 40 ar avea 1120. Undei echitatea ?? Probabil ca cel care are acum pensia de 1100 lei a lucrat 30 ani serviciu,iar cel care a avut 800 si acum va avea 1120 a lucrat doar 16 ani si in aceeasi categorie de meserie.

    1. ... toți observă această eroare în articol. E greșit să spui : mărim cu 40% numai/doar pensiile de 500 - 800 Ron. Corect trebuia să spună : se mărește valoarea " PUNCTULUI de pensie" cu 40%... deci pentru toți pensionarii!. . Astfel și cel cu 500 și cel cu 2000 va avea o creștere cu 40%, echitabil.! . . DAR - punctul de pensie... calculat NUMAI pe baza contributivității.!!! De bun simț ar fi plafonarea valorii pensiei la 2,5 - 3 puncte... sau ca în articol, înghețarea la 5000 RON..! . Cei cu pensii de peste 6 - 7.000 nu le au calculate pe baza pct. de pensie cu contributivitate... sunt pensii nesimțite, speciale, nejuste... unele mai mari ca salariul președintelui țării.! Ar trebui coborâte la un nivel decent... la un raport de 3 la 1 față de pensia medie pe țară. Și hai sictir dictonului acela : un drept câștigat este un drept intangibil, sacru.! . Păi dacă acea pensie a fost calculată pe legi strâmbe.?! Îndrepți legea dar (efectul) pensia rămâne... furată.???

    Echitatea este UNA SINGURA pentru toti ::: Cat ai contribuit,cu ce suma, si cati ani ai lucrat.

    Subscriu la observatiile postate deja, contributivitatea nu mai are nicio relevanta?! Se tot bate apa in piua despre corectitudine, dar se intreaba cineva de ce au pensii mici cei care au pensii mici? In tinerete e bine sa dormi cat incape in timp ce altii se trezesc la 4 jumate si merg la lucru prin frig, ploaie, vreme de orice fel, iar la batranete "e mica pensia maica" ...

    1. Cu pomeni electorale și ajutoare sociale NE-meritate pt....PUTori.??? La TVR-ul lui Ceaușescu ( când toți trebuia să fie în câmpul muncii, să muncească).... într-un reportaj pe stradă reporterița întreabă o țigancă de vreo 25 de ani, unde muncește... răspunsul : " Cum?, să fiu eu SLUGĂ la stat să muncesc EU, sunt proastă ca voi?". . Oare acum stă lângă intrarea într-un supermarket cu mâna întinsă...lângă altă cerșetoare care are o pensie mică de... 500 RON, numa'..maică.!!!. . Eu le întreb uneori : " păi câți ani, cât ai muncit, ai carte de muncă.? acum de ce nu faci ceva ,muncește... uite la un bloc vecin administratorul caută o femeie pentru curățenie...

      Cum incurajam competenta, munca care sa produca cat mai multi valoare,deci venituri corespunzatoare si la final, dupa 35-40 ani de munca o pensie bazat a pe contributivitate?

      Solutia pe termen lung este aceea de a de trece la conturi individuale de pensii,incepand cu cei care vor incepe sa munceasca in 2020 sau 2025...Asa dai semnal clar: munca, competenta, venit si dupa 35-40 ani pensie...

      Altfel, totdeauna va fi cineva, acum CNIMMR care sa “dea la saraci “ luand din dreptul stabilit strict pe principiul CONTRIBUTIVITATII pentru cei cu pensii mai mari....acum de 5000lei, maine 4000 sau 6000 lei, totul arbitrar sau prin calcule banale  

      Iisus, Mahomed, Budda, Confucius Brahma și... alți trimiși de Atotputernicul să ne facă educația... MUNCII.! .. Au zis : " pâine fără muncă...și...muncește tu, ROB ai lui Dumnezeu și hrănește-l și pe cel LENEȘ. ???....... La TV Prima emisiunea " Starea Nației " Dragoș Pătraru care își spune" maimuța " era revoltat pe un politician care propunea eliminarea ajutoarelor sociale pentru PUTori ; zicea că nu este un efort bugetar prea mare câ sunt puțini 2 - 300.000 de asistați.. Recent a spus că el are vederi socialiste ; de atunci nu prea îl mai urmăresc... eu la 16 ani jumate am primit o CARTE de... muncă.! . Sunt un RĂU-creștin dacă nu dau un bănuț (de șantierist) popilor și cerșetorilor.? . Redacția, scuzați, dar sunt pe subiectul munca și pensia.

    Dl.Florin Jianu, daca tacea, filozof ramanea. L-as fi apreciat pentru gestul de a demisiona cand a fost ministru. Acum, dupa o asemenea propunere, sunt sigur ca a facut bine cand a plecat din guvern. Poate ar fi bine sa plece si de la CNIPMMR. Habar nu are care este motivul pentru care unii pensionari au o pensie cuprinsa intre 500-800 lei, dar propune marirea cu 40 % a pensiilor acestora. RUSINE, domnule Jianu!

    Cum își permite acest individ(tovarăș?)sa emită păreri despre creșterea,înghețarea sau reducerea pensiilor?Avem o Lege aprobata si asumată de Președinte, Parlament care trebuie pusa in aplicare de cei care ne guvernează.Deranjant este tupeul acestui individ! De parca fondul de pensii ar fi al lui si-l împarte el cui si cat vrea!Subscriu,RUSINE !

    Propunerea facuta de CNIPMMR este o masura de tip egalitarist, valabila in comunism.

    PROPUNERE: 

    - se stabileste pensia cuvenita in functie de contributivitate avand in vedere toate veniturile realizate asupra carora s-a aplicat CAS>>>>> PENSIE DE BAZA DATORATA 

    - pentru pensii de servici, speciale, ocupationale la suma obtinuta anterior se aplica procente diferite in raport de vachimea in activitatea respeciva si importanta sociala a muncii; cota maxima nu trebuie sa depaseasca 10%>>>>>>>>>>PENSIE SUPLIMENTARA DE SERVICI, SPECIALA, OCUPATIONALA 

    -nu vor primi pensii de servici, etc persoanele care prin acte sau fapte incalca legea si/sau au anumite abateri disciplinare grave; acestea raman cu pensia bazata pe contributivitate; 

    -orice indexare care duce la cresterea pensiilor se va aplica numai la pensia de baza bazata pe contributivitate. 

    Astept sa votez partidul care va infiinta un DNA pentru verificarea DOSARELOR DE PRIVATIZARE. Sumele recuperate ar trebui sa devina resurse la bugetele componente ale Bugetului consolidat al statului care ar deveni excedentar. La nivel bugetar se pot gandi solutii inteligente.........

    Corect e ca toate pensiile de pana in 1200 lei sa fie marite cu 20% acum si cu inca 20% la toamna, cele de peste 4000 lei sa fie "inghetate" pentru cel putin doi ani, iar cele de peste 5000 lei sa fie reduse cu 20%; de asemenea, TOATE pensiile speciale sa fie anulate! AM ZIS??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb