CNN: Rusia produce de trei ori mai multe obuze decât SUA şi Europa

Călin Rechea
Internaţional / 11 martie

Călin Rechea

Surse de la nivelul agenţiilor de informaţii din NATO arată că Rusia produce lunar 250.000 de obuze de artilerie, respectiv circa 3 milioane de unităţi pe an, în condiţiile în care Statele Unite şi Europa au o capacitate cumulată anuală de numai 1,2 milioane de obuze.

CNN arată că obiectivul SUA, producţia a 100.000 de obuze pe lună până la sfârşitul anului 2025, este ameninţat de amânarea noului program de finanţare al Ucrainei, cu o valoare de 60 de miliarde de dolari.

"Acum ne aflăm într-un război al producţiei", a declarat un oficial NATO pentru CNN, iar "rezultatul din Ucraina depinde de modul în care fiecare parte este echipată pentru conducerea ostilităţilor".

Oficiali citaţi de CNN spun că Rusia lansează în prezent aproximativ 10.000 de obuze pe zi, faţă de doar 2.000 pe zi din partea ucraineană. Pe anumite secţiuni ale frontului de aproape 1.000 de km balanţa înclină şi mai mult în favoarea Rusiei.

"SUA şi aliaţii săi au oferit Ucrainei o serie de sisteme extrem de sofisticate, inclusiv tancul M-1 Abrams şi, în curând, avioanele de luptă F-16", mai scrie CNN, însă "analiştii militari susţin că războiul va fi probabil câştigat sau pierdut în funcţie de cine trage cele mai multe proiectile de artilerie".

Conform informaţiilor preluate de CNN de la NATO, "maşina de război a Rusiei funcţionează la maxim". Pe lângă numărul mare de obuze de artilerie, Rusia produce lunar şi 115 - 130 de rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi 300 - 350 de drone de atac după un model oferit de autorităţile de la Teheran.

După cum subliniază CNN, circa 3,5 milioane de ruşi lucrează în prezent în sectorul apărării, în creştere de la 2 - 2,5 milioane înainte de război, în condiţiile în care fabricile de artilerie funcţionează permanent.

Avantajul Rusiei în privinţa producţiei de armament şi muniţie este pusă de autorităţile occidentale pe seama "economiei administrate sub controlul unui autocrat". Cu toate acestea, "naţiunile occidentale capitaliste o vor ajunge din urmă şi vor produce echipamente mai bune", după cum arată CNN.

O problemă majoră o reprezintă faptul că "Vestul abia îşi începe accelerarea construirii infrastructurii pentru a adăuga capacitatea de muniţie necesară", iar autorităţile de la Moscova mai mult ca sigur nu vor aştepta reducerea decalajului, mai ales că "matematica favorizează Moscova pe termen lung".

Un oficial NATO a precizat că războiul a transformat fundamental economia Rusiei. Apărarea a devenit sectorul principal al economiei, iar "petrolul este cel care plăteşte pentru aceasta".

În aceste condiţii, vor apărea dezechilibre pe termen lung, însă deocamdată lucrurile funcţionează, conform declaraţiilor oficialilor NATO pentru CNN.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Rusia produce costuri infinit mai mari si atit . Distruge orase si omoara civili nevinovati si atit Este tot mai evident ca acum Ucraina apartine de UE Poporul ucrainean are deja in ADN revolta impotriva rusilor ce va ramine „in singe”pentru generatii (100 de ani ) .Nu vor mai putea locui „usa in usa” niciodata .Acesta este marele cistig si ruputura o data aparuta a devenit vesnica .Umeaza si alte natiuni sa simta in acelasi fel ca si noi Europenii dealtfel .Cea mai mica eroare a Rusiei (vreo lovitura aplicata in UE) va produce un imens spirit de apartentata mai ales daca raspunsul UE va fi pe masura asa cum anticipam .Nimeni dintre noi nu va uita razboiul .Relatiile comerciale se pot restabili daca Putin pleaca dar simtamintele noastre nu vor mai putea fi schimbate .Rusia a iesit deja din Europa .Greu sa intelegi pe cei care tin partea rusilor dar asta este .

    1. ...

      Esecuri in plan personal, capra vecinului. :

      Greu sa intelegi pe cei care tin partea calailor romanilor din Ucraina, celor ce falimenteaza fermierii romani si ne inunda cu hrana toxica si modificata genetic si celor ce ne distrug Delta! Practic, acestia sunt romani doar cu numele!

      Din doua rele il alegi pe cel mai mic. Te las pe tine sa ii adulezi pe cei care amenita pe toata lumea. Multa mizerie iese la suprafata in anii astia!

      sunt doar auto pacaliti

      Da, greu să îi înțelegi pe cei ce țin partea calailor românilor din Ucraina...

      Pentru tine e greu sa intelegi orice :)

    "CNN: Rusia produce de trei ori mai multe obuze decât SUA şi Europa"

    Nu de mult tot CNN afirma ca rusii NU AU ARME,sunt vai de capul lor, 

    deci primin propaganda "slaba" care tot schimba narativa,

    parca am fi la "startea vremii" 

    Ce altceva mai produce urss? Gaz si petrol ieftine la subpret pentru Asia, conservele ce fac poc cu artificii t72, t90, su34, barci de luat la tinta si parca lada fara sisteme de siguranta. A, sa nu uit, un mare dezgust in "occidentul decadent". In afara de idiotii utili care citesc pe tiktok ineptiile suveraniste, romanii ii antipatizeaza profund. Marea cultura rusa nu ii mai salveaza si partea de softpower e un mare dezavantaj pentru ca argumentatia cu denazificarea nu rezista, nomenclatura rusa avand, in prezent, anvergura totalitara si represiva a regimului criminal national socialist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb