CNVM a respins contestaţia făcută de Interagro cu privire la obligativitatea derulării unei oferte de preluare a Zimtub, în contextul în care arbitrul pieţei a stabilit că Interagro acţionează în mod concertat cu Intergaz şi cu fostul director al producătorului de ţevi, Dragomir Stelian.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat la sfârşitul lunii iunie o ordonanţă prin care atenţiona acţionarii principali ai Zimtub - Interagro, Intergaz şi Stelian Dragomir - că trebuie să facă o ofertă publică de preluare a Zimtub, în termen de 15 zile.
CNVM a luat aceste decizii după ce a observat unele tranzacţii realizate între cei trei acţionari şi deciziile identice luate de aceştia în trei dintre adunările generale de la Zimtub.
"Conform prevederilor art. 203 din Legea nr. 297/2004, o persoană care, urmare a achiziţiilor sale sau ale persoanelor cu care acţionează în mod concertat, deţine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societăţi comerciale, este obligată să lanseze o ofertă publică adresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de două luni de la momentul atingerii respectivei deţineri", se arată în decizia CNVM.
Arbitrul pieţei a constatat că fostul administrator al Zimtub, Stelian Dragomir, care deţine 18,34% din capitalul societăţii, a transferat acţiuni Zimtub către Interagro şi Intergaz, prin intermediul aceleiaşi case de brokeraj, ceea ce indică concertarea, având în vedere că ordinele de vânzare, respectiv cumpărare au fost introduse in piaţă de cei trei la intervale foarte mici, de 1 secundă, respectiv 4 secunde.
De asemenea, cele două firme şi Stelian Dragomir au votat identic în adunările generale din 28 august 2008, 15 ianuarie 2009 şi 28 aprilie 2009, adunări în care s-au aprobat înfiinţarea unui SRL, vânzarea unor clădiri şi terenuri şi alegerea consiliului de administraţie.
"Prin urmare, grupul format din Interagro, Intergaz şi Stelian Dragomir deţine acţiuni reprezentând mai mult de 33% din drepturile de vot ale societăţii emitente şi le sunt aplicabile dispoziţiile art. 203 din legea 297/2004, referitoare la obligaţia iniţierii ofertei publice de preluare a Zimtub", concluzionează reprezentanţii CNVM.
În prima jumătate a lunii martie, CNVM a amendat Interagro cu 7.800 lei pentru că nu a făcut ofertă publică de preluare la Zimtub, în condiţiile în care avea o deţinere de 37,12% în cadrul societăţii. Ulterior, Interagro a vândut 13,93% din Zimtub către Flamboyant Ventures Belize, pentru a-şi diminua participaţia sub pragul de 33%, care o obliga la iniţierea unei oferte de preluare.
În prezent, Interagro deţine împreună cu Intergaz 32,99% din capitalul Zimtub, în vreme ce Stelian Dragomir controlează 18,34%, iar Flamboyant Ventures LTD are o participaţie de 13,93%.