CNVM dă undă verde limitei maxime de variaţie de 40% la BVB

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 august 2009

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat modificările aduse codului BVB care vizau introducerea ordinelor contingente şi majorarea limitei maxime de variaţie la +/- 40%, Bursa urmând să aplice aceste reglementări la sfârşitul acestei luni.

"CNVM a aprobat joi codul BVB care încorporează mai multe modificări, printre care ordinele contingente, limitele de variaţie, folosirea preţului teoretic în calculul indicilor atunci când au loc splitări sau consolidări sau alinirea variaţiei preţurilor pentru acţiunile internaţionale (titlurile Erste Bank - n.r.) la fluctuaţiile de preţ de pe piaţa de origine", a declarat Stere Farmache, preşedintele Bursei, citat de NewsIn.

Conducerea Bursei aprobase modificările aduse codului BVB, în prima jumătate a lunii iulie, vizând introducerea ordinelor contingente, printre care cele "stop-loss", "take-profit", "stop-buy" şi "stop-sell".

De asemenea, potrivit modificărilor aduse codului, piaţa nu va mai fi suspendată dacă indicele BET, indicele care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, va atinge limita de variaţie de 12%.

"Eram singura bursă europeană care aveam această formă abruptă de suspendare, ceea ce ne-a şi diferenţiat negativ anul trecut, în perioadele de volatilitate ridicată", apreciază şeful BVB.

Modificările aprobate joi de CNVM trebuie aplicate în termen de 15 zile, adică până la sfârşitul lunii august.

Intermediarii nu vor mai putea să dobândească participaţii de peste 33% în societăţi nefinanciare

Casele de brokeraj nu vor putea deţine, pentru mai mult de 2 luni, participaţii de control în societăţi nefinanciare decât în vederea exercitării obiectului de activitate, ca să evite încălcarea normelor de prudenţialitate cu privire la fondurile proprii, potrivit unei dispuneri de măsuri a CNVM.

În schimb, o societate de servicii de investiţii financiare (SSIF) poate avea participaţii în instituţiile de credit, cele financiare, societăţile de asigurare, societăţile de reasigurare sau societăţi ce desfăşoară activităţi care reprezintă o prelungire directă a activităţii bancare (leasing, factoring, administrare de fonduri de investiţii sau care prestează servicii auxiliare activităţii bancare, cum ar fi servicii de procesare de date).

Comisia încearcă astfel să evite situaţia în care o firmă de brokeraj este obligată să deruleze o ofertă publică de preluare, în cazul în care deţine peste 33% din capitalul unui emitent listat, ceea ce poate conduce la încălcarea prevederilor unei ordonanţe de guvern (OUG 99/2006) privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

Potrivit acestei ordonanţe, instituţiile de credit nu pot avea participaţii într-o societate comercială fără să depăşească prin această deţinere 15% din fondurile proprii.

Totodată, Comisia consideră că achiziţionarea de acţiuni în cadrul unei oferte de cumpărare sau preluare de către un SSIF ar reprezenta deţinerea de poziţii pe instrumente financiare în afara portofoliului de tranzacţionare în scopul investirii fondurilor proprii.

Casele de brokeraj care au deja deţineri mai mari de 33% în societăţile comerciale sunt obligate ca în termen de 12 luni să înstrăineze respectivele deţineri pentru a se încadra în prevederile acestei dispuneri de măsuri.

Ordinele de tip "take-profit" sunt folosite pentru a conserva profitul acumulat când piaţa se mişcă în direcţia favorabilă. Astfel, în momentul în care cotaţia din piaţă a instrumentului tranzacţionat atinge un anumit nivel-ţintă, ordinul de tip "take-profit" se activează automat, marcând astfel profitul.

În schimb, ordinele de tip "stop-loss" se utilizează atunci când există riscul ca preţul acţiunii să evolueze în direcţia nefavorabilă. În acest caz, dacă preţul unei acţiuni coboară sub un anumit nivel fixat de jucător, ordinul "stop-loss" se activează pentru a vinde şi a limita astfel pierderea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O.K.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb