CNVM JUDECĂ ASTĂZI OPINIA ZIARULUI "BURSA" Va trece "Rompetrol" la altă categorie a Bursei?

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2006

Opinia ziarului "BURSA" că "Rompetrol" trebuie suspendat de la tranzacţionare pe termen nedefinit, opinie publicată în ediţia de ieri, este considerată de autorităţile şi specialiştii pieţei ca ridicînd o problemă reală.

Preşedintele CNVM, doamna Gabriela Anghelache mărturiseşte că o frămîntă subiectul de vreo două săptămîni, de cînd a observat că informaţiile cu impact asupra preţului acţiunilor "Rompetrol" se diseminează progresiv astfel că există o stare de inegalitate în percepţia investitorilor. Mai mult, preşedintele CNVM constată că, deoarece acţiunile "Rompetrol" sînt extrem de lichide, fluctuaţiile preţului lor afectează performanţele pieţei Bursei, în general.

Pe de altă parte, doamna Gabriela Anghelache observă că suspendarea de la tranzacţionarea în Bursă este, de fapt, o măsură neuzuală, extremă. Preşedintele CNVM spune că, în raport cu practicile din pieţele dezvoltate, suspendarea pe o zi de tranzacţionare, cum obişnuieşte BVB, este o măsură excesivă.

"Suspendarea, de regulă, are loc pentru cîteva minute, cel mult un sfert de oră, pînă cînd investitorii percep informaţia cu impact asupra preţului, nu pe o zi, cum facem noi", spune doam-na Anghelache.

De aceea, preşedintele CNVM consideră că suspendarea pe termen nedefinit, cum susţine ziarul "BURSA" că este necesar în cazul "Rompetrol", trebuie chibzuită pe toate aspectele, deşi agreează că ar trebui făcut ceva în acest caz.

Preşedintele CNVM spune că, dacă "Rompetrol" ar fi suspendat fără termen, atunci acţionarii ar rămîne captivi, iar piaţa s-ar încărca de responsabilitatea preţului acţiunilor în cazul unei eventuale soluţii extreme în scandalul "Rompetrol". Adică, acţionarii nu vor fi avut cum să vîndă, deşi, poate, vor fi vrut-o.

Preşedintele CNVM nu a res-pins, însă, ideea trecerii "Rompetrol" la categoria "listed but not traded", ca soluţie care des-carcă Bursa de sarcinile ei clasice de diseminare a informaţiilor, dar permite tranzacţionarea în continuare.

Asemănător, preşedintele Bursei Septimiu Stoica duce grija acţionarilor captivi care ar rezulta din suspendare pe termen neprecizat, dar îi menţionează şi pe investitorii cu gustul riscului, care ar dori să cumpere acţiuni "Rompetrol", tocmai în această perioadă: "Să cumperi cînd e sînge, este un principiu de investiţii", reaminteşte domnul Stoica.

Specialiştii susţin că este dis-cutabilă opinia că piaţa acţiunilor "Rompetrol" nu mai este ordonată şi că nici nu mai poate fi menţinută ordonată. Ei afirmă că o piaţă dezordonată apare atunci cînd cauza fluctuaţiilor de preţ este necunoscută, dar că, la "Rompetrol", cauzele sînt cunoscute, de fiecare dată.

Ziarul "BURSA" susţine, însă, că dimpotrivă, piaţa acţiunilor "Rompetrol" nu mai este ordonată şi a devenit imposibil să fie ordonată, de cînd scandalul în jurul întreprinderii a fost confiscat politic. Susţinem că este nepotrivit ca Bursa de Valori Bucureşti să afişeze pe ecranele brokerilor extrase din conferinţele de presă PSD, deşi informaţiile vehiculate acolo pot influenţa preţul acţiunilor "Rompetrol".

Nu poţi cere Bursei de Valori să-şi trimită oamenii la conferinţele de presă ale partidelor.

Brokerii s-ar mira dacă pe ecranele lor ar apărea informaţia că Mircea Geoană şi Mihai Tănăsescu şi-au programat o discuţie la Bruxelles cu Olli Rehn, pe subiectul "Rompetrol".

Preşedintele CNVM Gabriela Anghelache ne-a declarat că subiectul avansat de ziarul "BURSA" va fi dezbătut în Comisie astăzi.

Directorul general al Bursei, domnul Stere Farmache, ne-a declarat că va lua în discuţie problema, joi.

Succesiunea este firească, deşi decizia, în mod normal, ar reveni directorului Bursei.

Cazul este, însă, inedit, necunoscut pe pieţele tradiţionale, căci o problemă de justiţie la o societate listată a ajuns să provoace isterie politică.

De aceea, ar fi nefiresc ca directorul Bursei să fie lăsat să decidă singur, fără sprijinul Comisiei.

Deoarece, componenţa CNVM este propusă de partidele politice, iar instituţia este direct subordonată Parlamentului.

Ceea ce o recomandă ca cea mai în măsură să judece subiectul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb