CNVM recomandă "Prodplast Imobiliare" să se listeze pe o piaţă reglementată

Ovidiu VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 august 2010

Comisarii au respins solicitarea firmei de a se lista pe sistemul alternativ de la Sibex

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a respins, ieri, cererea companiei Prodplast Imobiliare de listare pe sistemul alternativ de la Sibex. Motivul refuzului este că unii acţionari minoritari au rămas în firma imobiliară după ce în 2008 au fost încredinţaţi că titlurile vor fi plasate pe o piaţă reglementată.

Comisarul CNVM Bogdan Chetreanu a declarat ieri că a cerut conducerii companiei să respecte hotărâ­rea de listare a firmei pe o piaţă reglementată, aşa cum au aprobat acţionarii în 2008, când s-a decis des­prinderea activelor imobiliare ale Prodplast pentru înfiinţarea Prodplast Imobiliare. Atunci au spus că noua companie se va lista pe o piaţă reglementată şi pentru asta ne-am dat şi noi acordul, când am aprobat divizarea. "În urma deciziei din 2008 au rămas în acţionariat investitori minoritari tocmai pentru că ştiau că se va lista pe o piaţă reglementată, iar acum aceştia s-ar vedea în situaţia că Prodplast Imobiliare se listează pe un sistem alternativ de tranzacţionare, care nu e piaţă reglementată", a declarat Chetreanu.

Compania Prodplast Imobiliare a fost înfiinţată prin divizarea producătorului de mase plastice Prodplast. Firma a preluat de la Prodplast terenurile şi clădirile din Bucureşti, evaluate în august 2008 la 206,3 milioane lei. Acţionarii Prodplast au aprobat, odată cu divizarea companiei, lis­tarea Prodplast Imobiliare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti. Ulterior, divizarea a fost avizată de CNVM. În cadrul procesului de divizare, acţionarii producătorului de mase plastice Prodplast au primit titluri la Prodplast Imobiliare proporţional cu participaţia pe care o aveau.

Luna trecută, acţionarii Prodplast Imobiliare au aprobat listarea pe sistemul alternativ de tranzacţionare al bursei de la Sibiu. Tudor Ciurezu, preşedintele Prodplast Imobiliare, a anunţat, ieri, că decizia privind plasarea acţiunilor va fi luată abia după primirea deciziei CNVM. În urmă cu două luni, Ciurezu anunţa că acţiunile Prodplast Imobiliare vor fi tranzacţionate iniţial pe sistemul alternativ de la Sibex, iar la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor ar putea fi transferate pe o piaţă reglementată. Ciurezu este director general adjunct şi vicepreşedinte CA la SIF Oltenia, unul dintre acţionarii Prodplast Imobiliare.

Acţionarii minoritari nu vor pe Sibex

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a reacţionat atunci, arătând că unii acţionari minoritari nu doresc listarea pe sistemul alternativ de la Sibex şi că aceştia au păstrat titlurile întrucât ştiau că societatea va fi listată pe o piaţă reglementată. Asociaţia a invocat şi un articol din legea care reglementează societăţile comerciale, potrivit căruia acţionarii care nu sunt de acord cu fuziunea sau divizarea unei firme pot opta pentru retragerea din acţionariat.

De asemenea, reprezentanţii investitorilor companiei au cerut CNVM să ia în calcul şi restricţiile pe care unele fonduri de investiţii, acţionari ai Prodplast Imobiliare, le au în ceea ce priveşte plasamentele în acţiunile unei companii listate pe o piaţă nereglementată.

Pogonaru - cel mai important acţionar

În urma divizării, cel mai mare acţionar al companiei imobiliare este omul de afaceri Florin Pogonaru, care deţine prin firma Nord Bucureşti 27,6% din titluri. Fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited şi SIF Oltenia sunt alţi doi acţionari semnificativi, cu 12,7% şi, respectiv, 11% din titluri.

Fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited a contestat chiar în instanţă divizarea companiei, dar procesul s-a încheiat anul trecut fără anularea divizării. Prodplast Imobiliare urma să fie prima firmă care se listează pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Sibex

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb