COABITARE GREA S-a lansat un nou sezon de atacuri politice

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2013

Victor Ponta, Traian Băsescu, Crin Antonescu

Victor Ponta, Traian Băsescu, Crin Antonescu

Preşedintele Senatului a lansat un atac dur la adresa şefului statului, lăsând să se înţeleagă că alegătorii USL nu sunt încântaţi de acordul de coabitare semnat de Victor Ponta şi Traian Băsescu, iar premierul o asigură pe Elena Udrea că nu e interesat de "jucăriile" preşedintelui, fiind lansat un nou sezon de atacuri între politicieni.

Invectivele şi acuzaţiile de corupţie sunt două din armele preferate ale politicienilor. Între putere şi opoziţie există un continuu ping-pong al declaraţiilor tari, care în general nu sunt probate, pe post de fileu aflându-se masa mare de alegători. Protocolul de coabitare dintre premier şi preşedinte, ironizat de mulţi pentru felul strict în care stabilea regulile de adresare în public, a reuşit pentru o scurtă bucată de timp să tempereze asperităţile discursurilor politicienilor din prima linie. Prezent într-o emisiune TV alături de ceilalţi doi co-preşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Daniel Constantin, preşedintele Senatului şi şeful PNL, Crin Antonescu, a lansat un atac dur la adresa preşedintelui, dând semnalul că "securea războiului" trebuie să fie dezgropată. Cum nu există declaraţie care să nu primească cel puţin o replică pe măsură, este de aşteptat ca în următoarea perioadă să apară şi replicile dinspre preşedinţie şi PDL.

Crin Antonescu a dorit să comenteze raportul MCV şi credibilitatea preşedintelui Traian Băsescu la nivelul Comisiei Europene, acuzându-l pe acesta că nu a răs­puns la întrebările legate de flotă, spălarea de bani şi casa din Mihăilean: "De unde până unde nu avem noi credibilitate, care nu avem astfel de probleme, şi are domnul Băsescu? De unde până unde un penal - cum le place lor să spună - un penalul penalilor, cu flotă, cu spălare de bani, cu casă din Mihăileanu, cu dosare deschise. Penalul penalilor, tăticul penalilor... Nu s-a gândit niciodată nu să-şi dea demisia, să dea un răspuns cu minim bun simţ la lucrurile ăstea. Ne-a sfidat pe toţi. Asta-i morala şi poziţia faţă de justiţie a pre­şe­dintelui şi vin domnii, doamnele de la Comisie şi, ignorând total voinţa... Totuşi, nimeni nu se întreabă acolo < Bă, dar românii ăia care l-au votat pe acest om în 2005, care cum, necum l-au mai votat în 2009, măi, oamenii ăia au înnebunit de ies 7,5 milioane să-l dea jos? >. Dar ei au înnebunit de votează 70% chiar în halul ăsta o alianţă politică fie ea şi cu partide mari? Nimeni nu-şi pune problema asta şi faptul că nu-şi pune problema asta, nu este un semn de respect. Or noi avem dreptul la respect". Chiar dacă Victor Ponta nu a vrut să intre în discuţia lansată de Crin Antonescu, a ţinut să răspundă acuzaţiilor lansate de Elena Udrea, care a susţinut că şeful PSD încearcă "să îi ia jucăria" preşedintelui PNL, prin reducerea atribuţiilor şefului statului: "Vreau să o asigur pe doamna Udrea că nici măcar jucăriile domnului Băsescu nu mi le doresc, ca să nu fie îngrijorată. Împreună cu aceşti oameni, acum doi ani, am pornit un proiect care înseamnă mult mai mult decât în ce funcţie ajunge domnul Crin Antonescu, ce funcţie ocup eu. Gata, ne-am trecut în CV-uri funcţii importante. Povestea cu jucării, toate acestea explică de ce regimul domnului Băsescu s-a prăbuşit atât de dur".

La începutul anului, preşedintele PNL a declarat că protocolul de colaborare semnat după alegeri de premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu este "caraghios". Conform acordului semnat de Victor Ponta şi Traian Băsescu, adresarea între părţi este strict reglementată: "Părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare res­pectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi la adresarea la plural. Ele se vor abţine în a încuraja abordări diferite la nivelul structurilor pe care le reprezintă şi vor sancţiona excesele şi ieşirile publice ale colegilor de partid sau angajaţilor care exced această regulă de comportament, bun-simţ, decenţă şi politeţe. Părţile se angajează, de asemenea, să evite expresiile dure, atacurile de orice fel. Ele se vor abţine de la expunerea publică a temelor nediscutate şi vor conveni termene concrete, asu­mându-şi celeritatea în discutarea temelor solicitate de o parte sau alta şi de formulare a unor răspunsuri şi poziţii. La expirarea termenelor limită convenite, abordarea publică a acestor teme şi lansarea lor în dezbatere este o opţiune des­chisă". Un astfel de protocol ar fi necesar pentru întreaga clasă politică, un discurs public mai elegant ar fi un prim pas către normalizarea relaţiilor dintre politicieni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb