Organizaţia traderilor europeni, Coceral, şi-a revizuit, în creştere, prognoza privind producţia de grâu din ţara noastră, până la 8,692 milioane de tone, depăşind-o pe cea făcută de traderul german Alfred Toepfer, de 8,26 milioane de tone. Organizaţia estimează o recoltă de grâu de 149,4 milioane de tone la nivel european, cu 5,71 milioane de tone mai mult decât prognoza anterioară, realizată în luna martie.
Datele celor de la Coceral le depăşesc pe cele ale Strategie Grains, de 147 milioane de tone, precum şi pe cele ale Departamentului pentru Agricultură din SUA (USDA), de 146,25 milioane de tone. Separat, grupul de producători din cadrul organizaţiei europene Copa-Cogeca a preconizat o recoltă de 147,4 milioane de tone. Revizuirea Coceral reflectă mărirea estimărilor privind producţia în Franţa, Germania şi Marea Britanie, dar mai ales cele privind ţara noastră. Potrivit datelor organizaţiei, România ar trebui să producă circa 8,69 milioane de tone de grâu în acest an, cu 1,7 milioane mai mult decât susţineau estimările din martie. Randamentul mediu la hectar pentru grâul moale ar urma să fie de 4,1 tone.
• Variaţii pe bursele de cereale săptămâna trecută
Pe bursa de la Paris, preţul grâului cu contractul scadent în luna noiembrie a rămas, la sfârşitul săptămânii trecute, la 188,25 euro/tonă.
Pe bursa de la Londra, ziua de vineri s-a închis cu o scădere de 0,15 lire sterline/tonă a preţului grâului cu contractul scadent în luna iulie 2014, ajungând la 139,5 lire sterline/tonă, iar noua recoltă cu contractul scadent în luna noiembrie 2014 a înregistrat o creştere de 0,1 lire sterline/tonă, ajungând la 176 lire sterline/tonă.
La nivelul întregii săptămâni, la bursa de la Londra, preţul grâului a crescut atât pentru contractul cu scadenţa în luna iulie 2014 (0,75 lire sterline/tonă), cât şi pentru contractul cu scadenţă în luna noiembrie (1,35 lire/tonă). La bursa de la Paris, preţul grâului cu contractul în luna noiembrie 2014 a crescut cu 1 euro/tonă.