Obiectivele Uniunii Europene privind reducerea impactului agriculturii asupra mediului ar putea reduce semnificativ producţia agricolă şi ar putea transforma blocul comunitar într-un importator net de cereale, avertizează Asociaţia Europeană a Producătorilor de Cereale (Coceral), conform Reuters şi Agerpres.
Conform strategiei "de la fermă la furculiţă" a Comisiei Europene, stabilită anul trecut, obiectivele pentru 2030 includ extinderea producţiei organice la 25% din terenul agricol, de la 8% în prezent, şi reducerea folosirii pesticidelor cu 50%.
Obiectivele au fost criticate de reprezentanţii agricultorilor, care le-au caracterizat ca fiind nerealiste, ceea ce arată diviziunile între standardele de mediu, ducând la negocieri asupra programul multianual al UE de subvenţionare a agriculturii.
Obiectivele de mediu propuse ar putea duce la scăderea producţiei UE de grâu comun, principala cultură de cereale a blocului comunitar, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, de la aproximativ 128 milioane de tone aşteptate în acest an, conform scenariului mediu al Coceral.
UE este un exportator major de grâu, deşi depinde de porumbul importat.
Oliver Balkhausen, membru al Board-ului Coceral şi director de cercetare la Archer Daniels Midland a afirmat: "Deci, nu vom mai fi unul dintre cei mai mari exportatori, dar poate vom fi unul dintre cei mai mari importatori".
De asemenea, obiectivele de mediu ar putea spori dependenţa UE de importurile de rapiţă, prin reducerea suprafeţei cultivate. Astfel, UE ar urma în mod potenţial să importe peste zece milioane de tone de rapiţă, faţă de aproximativ şase milioane de tone în prezent, arată datele Coceral.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2021, 13:55)
UE vrea sa isi dea ouale sa le tina altii. Numai asa poti fi liber cu adevarat, cand altii te tin de oua.