CODRUŢA KOVESI:  "Cel mai important rol al meu este, poate, să îmi apăr colegii de presiuni"

Laura Boico
Anticorupţie / 28 iunie 2016

Vânătorul de corupţie şi femeia în faţa căreia politicienii din România tremură - este portretul pe care publicaţia germană Der Spiegel îl face Laurei Codruţa Kovesi, potrivit Digi 24.ro.

Jurnaliştii publicaţiei germane o descriu pe şefa DNA ca pe un personaj iubit de cetăţeni care aduce, rând pe rând, parlamentari şi funcţionari în închisoare.

Într-un interviu realizat de un colaborator Der Spiegel, procurorul-şef al DNA susţine însă că el nu instrumentează dosare, ci pur şi simplu stabileşte priorităţile Direcţiei Anticorupţie. Acestea sunt achiziţiile şi sănătatea, explică Laura Codruţa Kovesi care recunoaşte că cel mai mare rol al său este acela de a-şi apăra colegii de presiuni, anchetele fiind, de departe, meritul procurorilor.

Reporter: Doamnă Kövesi, sunteţi şefa instituţiei în care românii au cea mai mare încredere. În sondajele despre cei mai populari politicieni şi cele mai populare personalităţi ale României sunteţi constant în primele 3, 4 locuri. Cum vă simţiţi cu o asemenea imagine bună?

Laura Codruţa Kovesi: Mă simt ca orice şef al unei instituţii cu mare responsabilitate. Înainte să devin procuror-şef DNA, am fost 6 ani procuror general, deci ştiam foarte bine cum arată munca DNA-ului. DNA şi-a câştigat această popularitate datorită rezultatelor bune în lupta împotriva corupţie la cel mai înalt nivel. Dosarele noastre privesc în primul rând persoane cu funcţii înalte sau cazuri care au impact asupra societăţii. De aceea lumea se uită cu atenţie la ceea ce lucrăm. Faptul că am obţinut şi condamnări înseamnă că dosarele au fost bine lucrate şi s-au bazat pe probe clare. (...)

Reporter: Numărul plângerilor penale depuse de cetăţeni a crescut în ultimii ani.

Laura Codruţa Kovesi: Da, faptul că am câştigat mai multă încredere în rândul populaţiei a dus la primirea mai multor plângeri de la cetăţeni faţă de anii anteriori, chiar şi în cazuri importante. În mod special, numărul plângerilor de la oameni care lucrează în instituţii ale statului creşte.

Reporter: În ultimii doi ani şi jumătate a crescut numărul dosarelor de politicieni importanţi şi înalţi funcţionari. DNA nu are însă cu mult mai mult personal ca anii trecuţi. A lucrat prost predecesorul dumneavoastră, Daniel Morar?

Laura Codruţa Kovesi: Cred că toţi angajaţii DNA au făcut la vremea respectivă tot ce se putea pentru funcţionarea bună a DNA. Suntem o instituţie în care toţi angajaţii contribuie cu ceva, asta nu depinde de un singur şef/ de o singură persoană de conducere. În ceea ce priveşte mandatul meu de procuror-şef al DNA, am încercat împreună cu colegii mei să ne stabilim priorităţile şi să ne organizăm ceva mai bine. Într-adevăr a crescut numărul cazurilor. Doar anul acesta avem 10.000 de dosare la care lucrează numai 100 de procurori, alţi 50 de procurori participă la şedinţele de judecată.

Creşterea numărului de cazuri are mai multe cauze. La început, mulţi procurori nu au vrut să lucreze la DNA, exista un fel de incertitudine. Existau multe locuri de muncă vacante pe care am încercat de-a lungul timpului să le ocupăm. Aici m-a ajutat experienţa mea de procuror. Am putut identifica mulţi procurori buni, profesionişti în sistem, care erau dispuşi să vină să lucreze la DNA. O altă cauză este că ceea ce numesc eu "maturizarea procurorilor din perspectiva a ceea ce înseamnă independenţa procurorilor" a fost un proces de durată. În urmă cu zece ani era în România aproape imposibil să începi o anchetă împotriva unui ministru sau a unui secretar de stat sau a unei persoane importante. Asta înseamnă, că potrivit legii era posibil şi atunci, dar procurorii au trebui mai întâi să înveţe că pot acţiona independent.

Reporter: Care este contribuţia dumneavoastră?

Laura Codruţa Kovesi: Contribuţia mea a fost exclusiv cea a managerului. Nu instrumentez dosare. Eu organizez activitatea DNA şi stabilesc priorităţile. Priorităţi sunt corupţia în sistemul de sănătate, la achiziţiile publice şi frauda la acordarea cu fonduri europene. În plus, am reorganizat personalul DNA. Cel mai important rol al meu este, poate, să-mi apăr colegii de presiuni şi interferenţele din exterior în activatea. Dar anchetele sunt meritul procurorilor.

Reporter: În funcţie de ce criterii stabiliţi priorităţile?

Laura Codruţa Kovesi: Sunt cazuri care sunt foarte importante pentru societate sau cazuri de oameni cu funcţii importante. Pe lângă asta, aşa cum am spus, multe cazuri legate de achiziţiile publice, unde este vorba de multe milioane, cazuri legate de fonduri europene. În plus, printre priorităţile mele sunt dosare mai vechi care stăteau de multă vreme. Analizăm situaţia infracţionalităţii la fiecare trei luni şi, în funcţie de rezultate, stabilim priorităţile. Spre exemplu, am constatat că, corupţia în Sănătate şi în Educaţie a crescut, de aceea aceasta este o prioritate pentru noi.

Reporter: De când sunteţi şefa DNA, iar numărul cazurilor a crescut atât de spectaculos, s-au înteţit şi criticile la adresa dvs şi a DNA. Un reproş al politicienilor este că DNA este o poliţie politică.

Laura Codruţa Kovesi: Asta nu suntem în niciun caz. Suntem o instituţie care respectă şi pune legea în aplicare şi care ajută legea. Acest reproş ni se aduce pentru că anchetele noastre vizează politicieni. Dar noi nu anchetăm persoane pentru că sunt politicieni, ci pentru că cineva lucrează într-o instituţie publică şi este suspectat de corupţie. În ultimii ani am avut cazuri legate de politicieni din toate partidele, nu doar dintr-un singur partid. Am avut şi multe cazuri legate de primari şi viceprimari trimişi în judecată. (...) În 93% din dosarele DNA am obţinut condamnări ceea ce înseamnă că dosarele s-au bazat pe probe solide, nu pe invenţii.

Reporter: Există critici şi din partea unor comentatori, analişti independenţi. Potrivit acestora corupţia nu poate fi combătută cu succes pe termen lung doar prin DNA. Ar trebui să aibă loc o combatere a cauzelor corupţiei.

Laura Codruţa Kovesi: Sigur că lupta anticorupţie nu este doar treaba instituţiei noastre. Nu vom rezolva problema corupţiei dacă doar arestăm oameni. În ultimii ani, directori de spitale, manageri de spitale, chiar şi secretari de stat, au fost aduşi în faţa justiţiei din motive de corupţie în domeniul Sănătăţii. Dar cu asta problema corupţiei în sistemul de sănătate nu a dispărut. În paralel cu munca noastră trebuie să existe şi prevenţie. Infecţiile intraspitaliceşti nu dispar odată cu arestarea medicilor. Problemele din învăţământ nu vor dispărea prin arestarea profesorilor corupţi. Asta este valabil pentru toate domeniile. Numărul arestărilor creşte, dar corupţia nu dispare, asta înseamnă că măsurile de prevenţie sunt foarte importante. În acelaşi timp trebuie spus că nu DNA este aici ca să înlăture problema corupţiei. Este treaba societăţii, nu doar a instituţiilor, aici este vorba şi de conştiinţa şi mentalitatea fiecăruia. În acelaşi timp constat că DNA a contribuit la schimbarea mentalităţilor. Oamenii nu mai acceptă aşa uşor să li se ceară şpagă, sunt indignaţi. Cum spuneam primim plângeri mai multe iar dezbaterea publică s-a intensificat.

Reporter: Multe critici la adresa DNA în ultimii ani a venit şi pentru faptul că rezultatele DNA se bazează în mare măsură pe interceptări, treabă care a fost preluată de SRI. De asta este legată şi o decizie a CCR.

Laura Codruţa Kovesi: În ceea ce priveşte criticile la adresa metodelor noastre de lucru - Suntem supuşi unui control, în afară de asta nicio anchetă nu se bazează doar pe interceptări. Ba chiar avem multe dosare în care nimeni nu a fost interceptat.

Reporter: CCR a decis în februarie că SRI nu mai are voie să facă interceptări pentru DNA. Cum vedeţi această decizie?

Laura Codruţa Kovesi: Ca magistraţi nu putem comenta deciziile CCR. Desigur decizia ne-a creat o dificultate pentru că a trebuit să ne reorganizăm. Nu putem schimba într-o săptămână - două modul de lucru de ani de zile. Trebuie să găsim resurse în foarte scurt timp, trebuie să găsim şi să pregătim personalul. Dacă aveam răgaz de mai multe luni sau un an ne-am fi pregătit mai bine. Acum trebuie să pregătim noi personalul pentru operaţiunile tehnice de care se ocupa înainte SRI.

Reporter: Cum va arăta departamentul special pentru interceptări?

Laura Codruţa Kovesi: Într-o primă fază avem nevoie de 120 de poliţişti în plus şi trebuie să vedem dacă resursele pe care le-am cerut sunt suficiente. Aveam deja structura de interceptare proprie, deci această problemă e rezolvată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Codruta,

    Multa Sanatate sa bagi toti porcii in "facultate" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb