CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ: Băsescu îi cere lui Ponta modificarea articolului 140

V.B.
Politică / 30 ianuarie 2014

Băsescu: "În caz contrar, Ponta devine scutul oamenilor corupţi"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că îşi asumă promulgarea Codului de procedură penală (promulgat ca Legea 135/2010), dar nu a înţeles sensul articolului 140 din Cod, cerând corectarea lui de premierul Victor Ponta, adăugând că, în caz contrar, prim-ministrul "devine scutul oamenilor corupţi".

Domnia sa a spus: "Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, pentru că asta este responsabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de procedură penală. Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, pentru că asta este responsabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de procedură penală. Asta nu înseamnă că el nu trebuie corectat. Juriştii de la Preşedinţie sunt constituţionalişti, nu sunt penalişti, iar eu însumi nu sunt penalist. Problema ţine de judecători şi procurori de penal (drept penal - n.r.). Asta nu înseamnă că nu trebuie corectată o eroare".

Şeful statului a adăugat că premierul Victor Ponta poate să rezolve problema Codului de procedură penală, "aşa cum pe 15 octombrie noaptea s-a elaborat o ordonanţă de urgenţă pe care domnul Ponta a aprobat-o pe 16 octombrie în şedinţă de Guvern, pentru a rezolva proplemele de interese din ASF".

Băsescu a amintit că, în şedinţa CSM de pe 6 ianuarie, s-a convenit ca observaţiile ICCJ, ale Oanei Schmidt Hăineală (preşedintele de atunci al CSM) şi ale altor judecători legate de articolul 140 să fie introduse în altă ordonanţă de urgenţă, care să fie adoptată de Guvern înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură penală, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În aceste condiţii, în opinia lui Traian Băsescu, statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni infracţiuni precum: abuzul în serviciu, traficul de influenţă, fraudele fiscale, traficul de persoane, criminalitatea transfrontalieră şi traficul de droguri.

"Toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice; or, din acest punct de vedere, articolul 140 ia organelor statului român capacitatea de a prinde reţele sau oameni implicaţi în astfel de ilegalităţi", a explicat preşedintele.

Domnia sa a repetat faptul că îşi asumă neînţelegerea, în 2010, a conţinutului articolului 140, "dar asta nu-l scuteşte pe domnul Ponta, care a primit toate semnalele (de la ICCJ, de la DNA, de la DIICOT), că trebuie aduse unele modificări Codului de procedură penală".

Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta că este "emblema corupţiei" dacă nu îşi asumă emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală.

"Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative: ba pământuri la CJ Brăila, ba modul cum a tratat problema Rompetrol, ba problema ASF, toate acestea îl arată ca fiind un om corupt", a spus Băsescu, adăugând că, în cazul în care nu face urgent modificările necesare la articolul 140, Ponta "devine scutul oamenilor corupţi şi devine primul responsabil că n-a acţionat când trebuia să acţioneze".

Şeful statului a încheiat, repetând ideea erorii domniei sale şi adăugând că aceasta îi aparţine, probabil, şi lui Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei.

"Acum, aveţi explicaţia de ce nu îl susţin pe domnul Predoiu. În 2010, a negociat Codul cu toată lumea în Parlament şi de asta nu a fost un ministru al Justiţiei corect", a conchis Băsescu, cerându-i public lui Victor Ponta să corecteze eroarea antemenţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb