COFACE: "Modificările Codului Fiscal vor creşte insolvenţele microîntreprinderilor"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 ianuarie 2013

"Modificările Codului Fiscal vor creşte insolvenţele microîntreprinderilor"

"Coface" estimează că noile modidicări ale Codului Fiscal, care impun firmelor cu venituri maxime de 65.000 de euro să plătească obligatoriu impozit de 3% pe venit, vor duce la creşterea numărului insolvenţelor pentru acest tip de companii. Constantin Coman, country manager Coface, a declarat: "Insolvenţele vor continua. Sensibilitatea companiilor este mult cres-cută. Sunt patru ani de criză, companiile s-au structurat, fac tot ce pot să împingă vânzările, dar consumul este redus. Sunt companii foarte mari care ar putea intra în insolvenţă pentru a se restructura. Dar statistica este neagră pentru că rata de succes a restructurărilor este foarte mică, de 2%. Procedura de insolvenţă este ca mersul pe sârmă, e foarte dificil".

Reprezentanţii companiei estimează o creştere a numărului de insolvenţe în 2013, după modificarea Codului Fiscal.

"Văd o creştere a numărului de insolvenţe. Dacă ne uităm la statisticile din 2012, 82% din firmele nou intrate în insolvenţă sunt microîntreprinderi. Noile modificări din Codul Fiscal arată că sectorul microîntreprinderilor este unul sub presiune", a declarat Iancu Guda, services manager "Coface".

Potrivit estimărilor "Coface", numărul real al procedurilor de insolvenţă nou deschise în 2012 este în jurul a 24.500 de firme, în creştere cu 14-15% faţă de anul anterior, comerţul şi distribuţia, construcţiile şi serviciile fiind cele mai afectate.

"Totalul insolvenţelor nou des-chise în anul 2012 este în creştere cu 10% faţă de 2011, de la 21.499 de proceduri la 23.665. În urma calculelor proprii, Coface estimează un număr real de 24.500, ceea ce arată un avans de 14-15%. Insolvenţele din anul 2012 sunt aferente unor firme cu un grad mai ridicat de senzitivitate, care au cunoscut şocuri externe şi interne mai puţin semnficative comparativ cu cele din anii anteriori", a precizat Constantin Coman.

Companiile din comerţ şi distribuţie s-au menţinut pe primul loc ca număr de insolvenţe în 2012, cu aproape 40% din total, urmate de sectorul construcţiilor, cu 14,37% din totalul insolvenţelor. Firmele din domeniul serviciilor prestate în principal întreprinderilor reprezintă 7,3% din insolvenţe, iar hotelurile şi restaurantele - 7,1%.

La polul opus, cel mai puţin afectate au fost firmele din domeniul poştă şi telecomunicaţii (0,37%) şi cele din sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică, termică şi gaze (0,17%).

O caracteristică a anului 2012, confirmată şi în prima lună din 2013, este incidenţa crescută a insolvenţelor auto-declarate de debitori, precum şi înmulţirea incidentelor de plată bancare, de multe ori urmate de insolvenţă.

Creştere economică de maxim 1% în 2013

"Coface" estimează pentru acest an o creştere economică de maxim 1%, într-un scenariu de bază, proiecţie mai puţin optimistă decât cele ale Guvernului şi instituţiilor financiare internaţionale, şi menţine ratingul României la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrală.

"Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, în condiţiile în care se va observa o accelerare a intrărilor de fonduri europene şi o contribuţie mai puternică decât cea estimată a producţiei agricole, respectiv un avans de la un an la altul, de peste 20%. Totodată, plafonarea exporturilor şi a producţiei indus-triale cumulate cu o evoluţie timidă a cererii interne completează imaginea unei economii care va avansa sub potenţial în următorii doi ani", arată Constantin Coman.

Pentru anul trecut, "Coface" vede un avans al PIB de cel mult 0,5%. Compania anticipează că în 2014 ţara noastră va înregistra un deficit comercial mai mare cu aproximativ 6% din PIB, pe fondul unui avans al importurilor mai rapid decât dinamica exporturilor.

"Gradul ridicat de concentrare al investiţiilor străine dinspre zona euro şi sursele de finanţare ale deficitului de cont curent ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea echilibrării balanţei de plăţi", avertizează country managerul "Coface".

În ceea ce priveşte politica monetară, domnia sa precizează că inflaţia anuală are o evoluţie fluctuantă sub influenţa unor factori care nu pot fi controlaţi prin politica monetară. Inflaţia anuală la sfârşitul lunii noiembrie 2012 a scăzut la 4,6%, iar la sfârşitul anului a fost de 4,95%.

Având în vedere evoluţia principalilor indicatori macroeconomici Coface a menţinut ratingul Româ-niei la nivelul "B", printre cele mai scăzute din Europa Centrală şi de Est, alături de cel din Croaţia şi Ungaria. Un rating inferior a fost atribuit Ciprului, respectiv "C".

"Calificativul de risc de ţară (ianuarie 2013) B - clasă de risc care indică un mediu economic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac", arată reprezentanţii "Coface".

Spre comparaţie, Cehia şi Slovacia, dependente de cererea în scădere din Europa de Vest, au avut evaluarea A3 pusă sub supraveghere negativă. Mai puţin deschisă, Polonia a început să fie afectată de recesiunea europeană, iar încetinirea activităţii şi fragilitatea sectorului construcţiilor din această ţară au determinat "Coface" să plaseze de asemenea evaluarea A3 sub supraveghere negativă.

Ratingurile "Coface" măsoară nivelul mediu al incidentelor de neplată înregistrate de companii într-o anumită ţară în contextul tranzacţiilor sale comerciale pe termen scurt. Evaluările nu fac referire la datoria suverană, iar pentru a determina riscul de ţară Coface combină perspectivele economice, financiare şi politice ale ţării res-pective, experienţa de plată Coface şi evaluarea mediului de afaceri. Evaluările se întind pe o scală de şapte niveluri, respectiv A1, A2, A3, A4, B, C şi D.

Potrivit Coface, România este dependentă de zona euro, care traversează o perioadă de stagnare.

"Gradul de dependenţă a Româ-niei de zona euro este mare, stagnarea e vizibilă aici, chiar la economii puternice precum Germania şi Franţa. De asemenea, Polonia şi Cehia vor înregistra creşteri economice sub cele din 2012. Nu vedem din ce va veni creşterea economică, având în vedere că şi producţia industrială şi exporturile sunt în stagnare", a explicat Constantin Coman.

Analizând evoluţia pieţelor financiare şi a titlurilor de stat, domnia sa remarcă o creştere a apetitului investitorilor străini pentru astfel de plasamente mai ales după alegerile din 9 decembrie, ceea ce a dus la scăderea dobânzilor pentru maturităţile aferente şi la aprecierea monedei locale.

Un punct slab al economiei locale este, potrivit "Coface", situaţia absorbţiei fondurilor europene, capitol la care ţara noastră se situează pe ultimul loc în Europa.

Reprezentanţii companiei atrag atenţia şi asupra evoluţiei creditelor neperformante, care au continuat să crească pe parcursul anului 2012. "În ceea ce priveşte creditele neperformante, este greu de anticipat dacă în anul 2013 se va atinge un vârf, pentru că şi pentru 2012 credeam că s-a atins maximul, dar acestea continuă să crească. Vedem o tendinţă de creştere, dar nu putem spune că va fi vârful în 2013", a menţionat Constantin Coman. Rata creditelor neperformante a fost de 17,34% la sfârşitul lunii septembrie 2012, cu un nivel similar înregistrat pentru persoane fizice şi companii.

"Coface" estimează pentru acest an un curs de 4,5-4,55 lei/ euro, o presiune importantă venind din faptul că ţara noas-tră va trebui să ramburseze în 2013 o parte din împrumuturile de la instituţiile fi-nanciare internaţionale.

"Investiţiile străine, scăderea temperată a expunerii băncilor străine pe piaţa locală, vârful de rambursare a împrumuturilor de la instituţiilor financiare internaţionale, probabil 4,5 miliarde de euro în 2013 şi alte 4,5 miliarde de euro în 2014, vor pune presiune pe curs. Din acest motiv estimăm că în acest an cursul va fluctua între 4,5-4,55 lei pe un euro", a declarat Constantin Coman.

Totodată, compania estimează o inflaţie de 5% în primul semestru din 2013 şi de 4,3% la finele anului. Rata inflaţiei a fost la sfârşitului anului trecut de 4,95%, au mai arătat reprezentanţii "Coface".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb