Coface: Programul "Prima Casă" începe să-şi piardă din relevanţă

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 iunie 2017

Programul "Prima Casă" prin care Guvernul a intervenit în piaţa imobiliară începe să îşi piardă din relevanţă, se arată într-un raport al Coface.

"Garanţiile oferite prin acest program începând cu anul 2009 au reprezentat principalul pilon de sprijin al pieţei imobiliare după prăbuşirea dramatică cauzată de criza financiară" , se arată în document, potrivit Agerpres.

Coface mai arată: "În perioada 2009 - 2016 au fost intermediate aproximativ 200.000 de tranzacţii prin acest program, cu o valoare totală de 31,5 miliarde lei. Având în vedere revenirea pieţei imobiliare şi faptul că preţul mediu aferent proprietăţilor imobiliare începe să depăşească în multe zone plafonul de finanţare oferit de «Prima Casă», rolul acestui program pare să fie secundar. În acest context, 2016 a marcat prima contracţie atât a numărului de tranzacţii, cât şi a valorii garanţiilor intermediate prin acest program. Mai exact, numărul tranzacţiilor garantate prin programul «Prima Casă» a scăzut cu 22% în 2016, la doar 27.329 tranzacţii, în timp ce valoarea acestora a scăzut cu 4%, la doar 2,75 miliarde lei".

Potrivit documentului, sectorul construcţiilor de infrastructură publică trăieşte în momentul de faţă cea mai sumbră realitate a ultimilor 10 ani, dar cel al construcţiilor rezidenţiale înregistrează o revenire destul de accelerată. "Preţul mediu la nivel naţional pe metru pătrat pentru clădirile rezidenţiale (apartamente vechi şi noi) la finalul primului trimestru al anului curent a fost de 1.105 euro / mp, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi cu +18% faţă de primul trimestru al anului 2015. Această revenire este susţinută atât de avansul creditării în condiţii favorabile pe fondul unor dobânzi (momentan) foarte scăzute, de creşterea venitului mediu cu 16% pe parcursul anului trecut, precum şi de acumularea unei cereri nesatisfăcute în perioada 2010 - 2015. Un alt factor care contribuie la creşterea preţurilor construcţiilor rezidenţiale este oferta relativ inelastică", menţionează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Specialistii" de la Coface (c-o face, ca n-o face, dar zice) nu au luat in seama si piata imobiliara de sub plafonul de 60000 euro, care pentru nevoiasi inseamna o sansa imensa. 

    Bancile au facut o afacere mare cu PRIMA CASA.....tot sa traiesti in Romania,,,,,,statul roman se imprumuta la banci in suma de 600 milioane lei si apoi 500 milioane lei aloca pentru PRIMA CASA......Frumoasa afacere pentru bancheri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb