Colaps financiar la "Electrocentrale Bucureşti"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 octombrie 2008

Colaps financiar la "Electrocentrale Bucureşti"

Autorităţile nu au soluţii pentru asigurarea fondurilor necesare plăţii gazului. Ratele bancare ale societăţii din luna septembrie au fost plătite de stat

Conducerea "Electrocentrale Bucureşti" (ELCEN) a tras un semnal de alarmă, în urmă cu circa două săptămâni, că va rămâ­ne fără lichidităţi din luna noiembrie şi că va fi în imposibilitatea furnizării de energie termică pentru bucureşteni şi constănţeni. Anunţul alarmant nu a adus, în schimb, şi o soluţie pentru asigurarea fondurilor necesare plăţii gazului consumat de ELCEN în această iarnă.

Irina Duică, directorul comercial al companiei, ne-a declarat: "Cred că autorităţilor pur şi simplu nu le pasă. Mai sunt doar două săptămâni până în noiembrie, când trebuie să dăm drumul la căldură şi nu se întâmplă nimic. Nu avem cu ce achita fapturile pentru gazele consumate în septembrie, iar RADET Bucureşti, cel mai mare datornic al nostru, nu are de unde să ne dea banii. Ministerul Economiei şi Finanţelor, care ne coordonează, nu are cum să ne ajute pentru că noi avem de încasat peste 6.000 de miliarde de lei vechi de la RADET Bucureşti. Dacă nu plătim, furnizorii nu o să ne mai livreze gaze. Nu ştiu ce soluţii ar fi potrivite pentru situaţia ELCEN, dar statul trebuie să tranşeze odată această problemă".

Domnia sa ne-a precizat că, pentru sumele pe care nu le-a încasat, au fost contractate credite, majoritatea garantate de stat. Plata aferentă lunii septembrie a fost efectuată de stat, întrucât ELCEN nu a dis­pus de banii necesari. Irina Duică a subliniat că nici municipalitatea bucureşteană nu poate face nimic pentru a plătit deja către RADET subvenţiile necesare încălzirii.

Directorul comercial al ELCEN susţine: "Primăria bucureşteană susţine că RADET mai are de încasat, din 2007, de la stat, subvenţii de circa 100 de milioane de lei, iar pentru acest an mai trebuie să primească încă 17 milioane de lei".

Chiar dacă aceşti bani ajung la ELCEN, abia ne ajung pentru achitarea restanţelor până la 30 august. Problema este ce facem de acum înainte, când consumul nostru de gaze va creşte considerabil odată cu furnizarea energiei termice. Noi nu mai avem nici cum să contractăm credite pentru plata combustibilului, aşa cum am procedat până acum". ELCEN plăteşte lunar circa 10 milioane de lei dobânda pentru creditele contractate până în prezent. Această sumă se reflectă direct în costurile de producţie pentru Gcal şi, în final, sunt plătite de populaţie.

Irina Duică respinge acuzaţiile conform cărora situaţia grea a ELCEN se datorează managementului. Domnia sa susţine că ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a finalizat deja un control, dar nu a prezentat societăţii concluziile. ELCEN a fost verificată şi de corpul de control al Guvernului, care în raportul său concluzionează că impasul financiar a fost cauzat de neacoperirea costurilor de producţie prin tariful reglementat.

Regiile de termoficare RADET Bucureşti şi Constanţa au datorii neachitate de circa 450 de milioane de euro către producătorul de energie termică "Electrocentrale Bucureşti" SA (ELCEN). Societatea a ajuns acum în situaţia de a nu mai putea furniza agent termic şi apă caldă menajeră în cele două mari oraşe, iar în contul acestor datorii a contractat credite. Conducerea ELCEN susţine că nu mai poate acum furniza decât parţial energie termică dacă nu îşi va încasa datoriile de la cei doi distribuitori. Anul trecut, nivelul de încasare a facturilor a fost de 75%, susţine Irina Duică, directorul comercial al societăţii. În perioadele de iarnă, cele două regii abia plătesc circa 35 - 45% din facturile curente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb