Colapsul Euroins scoate în evidenţă probleme privind informarea investitorilor companiei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 martie 2023

Sursa foto: www.euroins.ro

Sursa foto: www.euroins.ro

Colapsul Euroins România a pus în lumină deficienţe în ceea ce priveşte informarea investitorilor companiei. Asigurătorul din ţara noastră este deţinut de Eurohold Bulgaria, grup ale cărui acţiuni sunt listate la bursele din Sofia şi Varşovia. În ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, zi în care ASF a anunţat insolvenţa Euroins România, acţiunea Eurohold a scăzut la Sofia cu 14,6%, la 1,4 leva, în timp ce la Varşovia preţul titlului s-a depreciat cu 8,2%, până la 4,5 zloţi. Dar situaţia prezintă câteva particularităţi:

- Informaţia apăruse, prin surse, încă din seara anterioară, în mai multe publicaţii din ţara noastră;

- Comunicatul oficial al Autorităţii a fost lansat la noi vineri, în jurul orei 10:50, când tranzacţionarea la bursele din Sofia şi Varşovia deja începuse;

- Retragerea autorizaţiei de funcţionare a Euroins România a fost transmisă de ASF şi supraveghetorului pieţei bulgare, după cum se vede pe site-ul Financial Supervision Commission. Dar, nu ştim la ce oră;

- La bursa din Sofia, informaţia a apărut la ora 13:40, iar la cea din Varşovia la 12:54, ceea ce înseamnă 13:54 ora noastră şi a Bulgariei.

Deoarece ştirea apăruse în presă cu o seară înainte, pentru informarea investitorilor conform rigorilor pieţelor de capital, ASF ar fi trebuit să anunţe insolvenţa Euroins România înainte de deschiderea şedinţelor de tranzacţionare. Nu a făcut-o aşa că, faţă de momentul în care se puteau plasa ordine de tranzacţionare (sesiunea de predeschidere) şi momentul în care autoritatea din ţara noastră a comunicat situaţia Euroins, s-a scurs circa o oră şi 20 de minute. Între predeschidere şi momentele în care informaţia a apărut pe site-urile burselor poloneze şi bulgare a trecut mai bine de patru ore.

Or, în tot acest timp, cei care cunoşteau cu adevărat situaţia ar fi putut să speculeze informaţia. La bursa din Varşovia, volumele foarte mici şi evoluţia preţului acţiunii nu indică că ar fi avut loc speculaţii, iar pentru piaţa bulgară, unde totuşi tranzacţiile au fost mai mari, nu am găsit date relevante (informaţii intra-day privind preţurile şi volumele).

Totuşi, cel mai important aspect este că ştirea apăruse înainte în presă. Insolvenţa unei companii este, fără discuţie, o informaţie care poate să influenţeze semnificativ preţul acţiunii unei societăţi. Este vorba despre o informaţie privilegiată, scursă cumva din interiorul ASF.

"Autoritatea de reglementare, fără a ţine cont de nicio bună practică stabilită în Uniunea Europeană, a ales să comunice joi seară, prin scurgere de informaţii către mass-media, înainte de orice comunicare oficială", spune Tanja Blatnik, CEO Euroins România.

Este o situaţie care ar trebui anchetată de organele competente.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. ...

    1. O informatie atat de sensibila a fost gestionata total eronat de ASF cu posibile efecte in distorsionarea pietelor si afectarea investitorilor. Cu efecte mai mari sau mai mici, greseala majora a ASF ramane si din pacate a fost notata de pietele respective ceea ce inseamna proasta reputatie.

    Analfabetism pe toata linia. Marcu si Rosu s-au grabit sa publice marea lor isprava inainte sa informeze compania si pietele. Cat de prost si de limitat poti sa fii ? Marcule nici macar atata lucru nu stii dupa 3 ani la ASF? Daca Gradinescu nu ar fi atat de foarte prost trebuia sa isi dea seama si sa le spuna cum sa faca. Astia trebuie demisi in bloc fac gafa dupa gafa.

    1. Sa intelegem ca s-a facut informarea, lasand la o parte vocabularul dv. In acest caz, autorul articolului este dator cu o erata sau cu scuze catre ASF.

      Autorul articolului a scris ca s-a facut informarea. In acest caz, esti dator cu scuze catre autor.

      "Deoarece ştirea apăruse în presă cu o seară înainte, pentru informarea investitorilor conform rigorilor pieţelor de capital, ASF ar fi trebuit să anunţe insolvenţa Euroins România înainte de deschiderea şedinţelor de tranzacţionare. Nu a făcut-o aşa că, faţă de momentul în care se puteau plasa ordine de tranzacţionare (sesiunea de predeschidere) şi momentul în care autoritatea din ţara noastră a comunicat situaţia Euroins, s-a scurs circa o oră şi 20 de minute. Între predeschidere şi momentele în care informaţia a apărut pe site-urile burselor poloneze şi bulgare a trecut mai bine de patru ore."

      Da, deci autorul spune ca informarea s-a facut si ii datorezi scuze.

    marcu ca presedinte trebuia sa integreze informatiile de pe ambele piete de asigurari si de capital si sa disputable masuri.

    macar anuntul falimentului sa il fi facut ca lumea daca supraveghere nu a fost in stare sa faca.

    daca nu ar fi de ras, ar fi de plans

    ro, colonie de prosti 

    Din pacate nu prea se putea face short selling pe la noi, nu?

    De la asiguratori se cere plata urgenta in 10-30 de zile a despăgubirilor. Înregistrare documentelor în aceeași zi și deschiderea dosarului. In caz contrar penalități, sancțiuni.

    Când vine vorba de statul român, prin FGA, plata se face la sfântu așteaptă, înregistrarea când "vrea" mușchii lor și comunicare zero

    ..totul fara sancțiuni, penalități, suspendări etc 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb