Băncile nu mai finanţează achiziţia de terenuri pentru dezvoltări imobiliare şi solicită investitorilor să acopere din fonduri proprii 25-40% din valoarea investiţiilor, potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Instituţiile financiare se focusează în această perioadă pe proiectele deja începute, a declarat, ieri, Valentin Ilie, directorul executiv al companiei, citat de Mediafax.
Pentru finanţarea proiectelor rezidenţiale noi, băncile iau în calcul, printre altele, amplasamentul aces-tora, preţurile de vânzare, dar şi istoricul dezvoltatorului, a spus Ilie.
Potrivit acestuia, de la începutul crizei au fost anulate proiecte şi faze de proiecte cu un număr de aproximativ 50.000 de unităţi locative, în Bucureşti şi în împrejurimi.
Pe de altă parte, din stocul de 14.500 de unităţi, livrat în intervalul 2007-20010, doar 7.500 au fost vândute, mare parte dintre acestea unor investitori.
"Investitorii vor arunca aceste apartamente în piaţă, iar stocul va creşte", a afirmat Ilie.
Conform acestuia, preţurile de tranzacţionare a locuinţelor noi din Bucureşti sunt cuprinse între 700 şi 1.000 euro pe metru pătrat în zonele secundare, 1.000-1.200 euro pe metru pătrat în cele semicentrale şi 1.200-1.500 euro pe metru pătrat în zonele centrale.
El a precizat că au fost luate în calcul unităţi cu finisaje medii şi preţul pe metru pătrat construit.
Pentru relansarea pieţei, Ilie consideră că ar fi necesare parteneriate de tip public-privat, acordarea de garanţii de stat pentru dezvoltatori, dar şi acordarea unor facilităţi investitorilor, precum grăbirea autorizaţiilor, după un model care funcţionează deja în Statele Unite.