Regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), incluzand cele şase economii în continuă creştere ale României, Bulgariei, Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei, oferă un mediu tot mai promiţător pentru marile branduri internaţionale, inclusiv cele de lux, cu un mare potenţial pentru expansiune şi marje semnificative de profit, arată raportul "Luxury Retail Brands in CEE", publicat recent de Colliers. Creşterea veniturilor şi aspiraţiile românilor pentru un stil de viaţă occidental au alimentat apetitul pentru modă de înaltă calitate şi bunuri de lux, cele mai multe dintre mărcile exclusiviste fiind prezente pe piaţa locală în magazine multi-brand sau în magazine monobrand operate în sistem de franciză.
Bucureştiul, supranumit "micul Paris", este unul dintre oraşele cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană în ultimele două decenii. În 2021, PIB-ul pe cap de locuitor ajustat la puterea de cumpărare a depăşit 170% din media UE, fiind al zecelea cel mai ridicat din regiunile metropolitane europene şi cel mai înalt din regiunea ECE. Acest nivel depăşeşte majoritatea capitalelor occidentale, iar faptul că România este una dintre cele mai dinamice economii din lume, conform datelor FMI, evidenţiază şi mai puternic performanţa Bucureştiului.
Investiţii semnificative, în mare parte private, încep să transforme clădiri şi zone din capitală, punctează consultanţii Colliers, explicând că profilul economic puternic al oraşului a generat o clasă de mijloc importantă. De asemenea, Bucureştiul are una dintre cele mai mari densităţi de angajaţi cu venituri ridicate din UE, similar cu Helsinki şi Londra, contribuind la dezvoltarea unei reţele dinamice de restaurante şi baruri cu servicii premium.
"Unul dintre motoarele performanţei economice a Bucureştiului este faptul că găzduieşte peste 100.000 de profesionişti IT, număr în creştere, şi o comunitate start-up efervescentă, ceea ce a condus la crearea unei clase tot mai numeroase de persoane cu venituri ridicate şi la apariţia unor companii de succes la nivel global. Ne aşteptăm ca aceşti factori de creştere să continue şi să impulsioneze şi mai mult dezvoltarea economiei locale. Pe termen mediu, o îmbunătăţire a capacităţii administrative ar putea atrage şi mai mulţi rezidenţi în zona metropolitană", explică Liana Dumitru, Director Retail la Colliers.
Retailul modern din Bucureşti este dominat de câteva centre comerciale mari, situate în diverse zone ale oraşului. Acestea atrag atenţia prin dimensiunile lor impresionante şi prin diversitatea largă de branduri, devenind, în funcţie de mixul de chiriaşi, conceptul şi poziţionarea lor, destinaţii preferate nu doar pentru bucureşteni, ci şi pentru locuitorii din zonele limitrofe şi oraşele învecinate. Un exemplu notabil este Băneasa Shopping City, situat în nordul Bucureştiului, care s-a poziţionat de-a lungul anilor ca o destinaţie pentru consumatorii cu venituri medii şi mari, atrăgând numeroase branduri premium şi de lux. Multe dintre aceste branduri au ales să între pe piaţa românească exclusiv prin deschiderea unui magazin în acest centru comercial. În prezent, Băneasa Shopping City are cea mai mare densitate de branduri premium şi de lux din capitală.
Calea Victoriei şi, într-o măsură mai mică, Calea Dorobanţilor sunt principalele zone din Bucureşti unde brandurile de lux au ales să se poziţioneze, în special cele care doresc să îşi păstreze individualitatea şi să nu intre într-un centru comercial. De-a lungul timpului, aceste zone au devenit destinaţii pentru segmentul lor specific de consumatori. Totuşi, fluctuaţiile mari ale companiilor din aceste locaţii sugerează că piaţa nu este încă matură, iar numărul de branduri prezente este insuficient pentru a crea o sinergie puternică, aşa cum s-a format în zonele centrale pietonale din marile capitale europene.
Un alt punct de atracţie pentru brandurile de lux a fost, încă de la deschidere, galeria comercială Grand Avenue, situată la parterul hotelului de 5 stele JW Marriott Bucharest Grand Hotel. De-a lungul timpului, mari case de modă, accesorii şi bijuterii au inaugurat aici primele lor magazine. Comparativ cu ţările vecine şi cele occidentale, multe branduri lipsesc încă din România, ceea ce face ca piaţa să fie considerată emergentă. Majoritatea brandurilor, precum Dior, Armani, Dolce & Gabbana şi Burberry, sunt prezente prin francize sau în magazine multi-brand, Louis Vuitton fiind unul dintre puţinele nume mari prezente direct, printr-un magazin monobrand.
În Europa Centrală şi de Est, Praga este prima alegere pentru brandurile de lux şi premium, conform raportului "Luxury Retail Brands in CEE". Unul dintre factorii cheie care atrag aceste branduri într-o anumită piaţă sau regiune este nivelul ridicat al veniturilor şi dorinţa tot mai mare a clienţilor de a adopta un standard de viaţă occidental. În egală măsură, potenţialul oraşelor de a atrage turişti şi vizitatori joacă un rol important. Turiştii reprezintă un generator major de vânzări pentru aceste branduri, iar apetitul pentru cumpărături şi cadouri scumpe devine un trend evident, mai ales în timpul călătoriilor de afaceri şi de agrement.
"Ultimii 10-15 ani au fost favorabili pentru retailul de lux în Europa Centrală şi de Est, iar următorul deceniu ar putea fi şi mai promiţător dacă tendinţele actuale se menţin. Creşterea veniturilor, costurile relativ mai mici ale produselor şi serviciilor de bază în raport cu venitul total al unei gospodării, precum şi expansiunea economică rapidă în CEE-6, combinate cu dorinţa puternică pentru un stil de viaţă occidental, sugerează un viitor pozitiv pentru această piaţă", precizează Liana Dumitru, Director Retail la Colliers.
Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers aduce în discuţie însă şi contextul istoric: Europa de Vest a avut câteva decenii în plus pentru acumularea de capital, comparativ cu ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE), a căror dezvoltare a fost împiedicată de comunism până în 1989. Cu toate acestea, ECE-6 recuperează rapid. Între 2005 şi 2022, veniturile celor aflaţi în top 1% din fiecare ţară ECE s-au dublat, iar în Bulgaria au crescut de aproape şase ori. În contrast, în ţări precum Spania, Franţa, Germania şi Olanda, creşterile au fost de doar 55% până la 67%, mai puţin de jumătate din rata de creştere înregistrată în majoritatea ţărilor ECE-6.
Raportul Colliers analizează 179 de branduri prezente în regiunea noastră, împărţite în categoriile de lux suprem şi aspiraţional, lux accesibil şi branduri premium. Cea mai mare pondere a acestor branduri se regăseşte pe piaţa cehă, unde sunt prezente fie direct prin magazine proprii, fie prin parteneriate de franciză, urmată de piaţa poloneză. În România, mărcile exclusiviste intră pe piaţă predominant prin magazine multi-brand, în timp ce în Cehia, majoritatea sunt prezente printr-un magazin propriu.
Conform aceloraşi date, Cehia se remarcă drept cea mai matură piaţă pentru brandurile de lux din regiunea CEE, având o infrastructură de retail bine dezvoltată, iar Praga a devenit un adevărat hub pentru modă de înaltă calitate şi bunuri de lux. Polonia şi Ungaria sunt considerate pieţe în dezvoltare, cu perspective de creştere pentru brandurile de lux. Iniţial, aceste branduri au intrat pe piaţă prin magazine multi-brand şi parteneriate, dar după succesul obţinut în aceste formate, multe mărci exclusiviste caută acum să deschidă propriile magazine pentru a valorifica cererea în creştere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 10:25)
"Creşterea veniturilor şi aspiraţiile românilor pentru un standard de viaţă occidental"...ca sa vezi ce vor romanii, "standard de viata occidental":-)...ca daca stai sa asculti trolli mujici de pe aici ai impresia ca toti vor saracia lucie din mujicia:-)