Într-o situaţie critică se află şi combinatele "InterAgro", care aparţin omului de afaceri Ioan Niculae, audiat, ieri, de DIICOT, în dosarul privind subminarea economiei naţionale. În acest dosar mai sunt cercetaţi 40 de foşti şi actuali şefi din "Romgaz", Ministerul Economiei şi ANRE, care l-ar fi ajutat pe Ioan Niculae să obţină cantităţi importante de gaze la preţ subevaluat.
Referitor la situaţia de la "InterAgro", omul de afaceri a declarat, ieri: "Începând de săptămâna trecută, cu acel comunicat al DIICOT-ului, practic toate firmele noastre, peste 27 de firme, sunt distruse. Avem combinatele chimice închise începând de la întâi ianuarie, niciuna dintre companiile private sau de stat care vând în mod obişnuit gaz nu mai răs-punde solicitărilor < InterAgro >. Suntem într-o situaţie extraordinar de delicată din punct de vedere economic şi, practic, aţi asistat la subminarea unui agent economic care încă mai rămăsese cu capital privat românesc".
Ioan Niculae a spus că nu poate înţelege de ce conform aceloraşi prevederi legale în baza cărora a fost demarată această anchetă privind grupul său de firme nu sunt cercetate şi numeroase alte firme de profil, aproximativ o sută, care au capital privat străin: "Este extraordinar de straniu că din cele 13-14 firme care au beneficiat de aceleaşi prevederi legale, să fie una singură, doar cea cu capital privat românesc. Sunt o mulţime de alte firme care au beneficiat, unii au investitori turci, alţii au investitori indieni, alţii au investitori ruşi, care nici măcar nu a fost deranjaţi, pentru aceeaşi lege, din aceeaşi perioadă de timp".
Patronul "InterAgro" a adăugat: "Celor care cred că prin distrugerea societăţilor din grupul < InterAgro > vor reuşi să proceseze gaz metan mult mai ieftin, la o treime din preţ, adus de afară, comparativ cu ce se importă în România acum, de peste 550 de dolari, le spun că România încă mai este membru al Uniunii Europene, iar abuzurile au, totuşi, o limită. Nu vor reuşi".
Domnia sa a precizat: "Cred că este vorba de un parteneriat public-privat între un organ al statului care se numeşte Parchetul General şi televiziunile care sunt publice şi private, şi asistaţi în direct la un eveniment relativ istoric pentru România astăzi. Cum poate fi distrus un agent economic care a avut neobrăzarea în aceşti 20-21 de ani să se opună ideii generale că noi românii suntem numai cerşetori, numai slugi şi că noi nu putem angaja, ci doar să fim angajaţi".
Ieri, la DIICOT, s-a prezentat şi Darius Meşca, secretar de stat pentru energie în Ministerul Economiei în perioada 2005-2009, cercetat în acelaşi dosar, însă nu a făcut declaraţii.
DIICOT a început urmărirea penală în acest caz în 14 decembrie 2011. Procurorii susţin că cele 40 de persoane anchetate au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 de milioane de dolari patrimoniului "Romgaz" şi bugetului consolidat al statului, avînd drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional.
Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, senator PNL, a solicitat, într-o scrisoare des-chisă adresată DIICOT, să fie audiat în dosarul "Romgaz", pentru clarificarea situaţiei, solicitând, însă, ca în aceeaşi cauză să fie, de asemenea, audiaţi premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu.
Nucleul grupului infracţional privind păgubirea "Romgaz" era format din omul de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea şi Alpar Kramer, au declarat surse judiciare citate de Mediafax.
Marin Mirea este administrator la InterAgro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Poducătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România "Nitrofosfor", iar Alpar Kramer este membru al conducerii executive din "Romgaz", având atribuţii de coordonare a departamentului marketing/comercializare a gazelor naturale.
Potrivit anghetatorilor, Ioan Niculae s-a autointitulat preşedintele grupului de firme "InterAgro" alcătuit din şase combinate chimice, deşi fiecare dintre acestea este personalitate juridică distinctă, iar factorii decizionali din Ministerul Economiei, ANRE şi "Romgaz" l-au tratat ca pe şef al grupului, preluând argumentele acestuia.
Iaon Niculae a obţinut reducerile comerciale prin justificarea formală că este un mare consumator industrial, care produce îngrăşăminte chimice şi are peste 6.000 de angajaţi pe care va trebui să-i disponibilizeze dacă statul nu îi acordă sprijin. Însă, cea mai mare parte din producţia de îngrăşăminte chimice obţinută a exportat-o.
Pentru a accesa facilităţile oferite de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) şi Romgaz, obţinute în urma influenţelor exercitate de Niculae, acesta a creat formal grupul de firme InterAgro şi s-a autointitulat preşedinte al acestui grup, susţin sursele citate.
"InterAgro", prin obţinerea de licenţe de la ANRE, furnizează gaze naturale la cele şase (din opt) combinate chimice autohtone, despre care Niculae lăsa să se înţeleagă că ar fi proprietarul lor, susţin anchetatorii, care precizează că nu există niciun act din care să rezulte că cele şase combinate l-au ales ca preşedinte sau l-ar fi împuternicit să le reprezinte în relaţiile cu terţii.
Combinatele chimice figurează în calitate de consumatori/consumatori întreruptibili de gaze naturale şi nu ca SC "InterAgro" SA, aceasta fiind doar furnizor de gaze naturale.
1. Funia la par..pentru Ioan Nicolae?
(mesaj trimis de C.A. în data de 10.01.2012, 13:03)
Se pare ca raspunsul la intrebarea din titlu este DA. Personal,opinez ca exista mai multe motive pentru ca instrumentele presedintelui jucator numite DIICOT si DNA sa-l hartuiasca pe magnatul teleormanean citat mai sus Cel mai important ar fi acela ca n-a cotizat destul la pusculita pdl-ista,al doilea fiind acela de a lovi in opozitie. Sa asteptam mersul evenimentelor. Acum se vede doar varful icebergului din
afacerile dlui Ioan Nicolae.