După amiază, indicele Euronext 100 se depreciase cu 0,26 procente, anunţând scăderi de valoare la bursele din aproape toată Europa.
În Franţa, la orele 16 indicele CAC 40 pierduse 0,20 procente din valoare, în urma echilibrării creşterilor spectaculoase de vineri ale acţiunilor celor două mari lanţuri de magazine franceze: Carrefour SA, care câştigase 7,2 procente, vineri, la începutul săptămânii a coborât cu 2,77 procente, iar PPR, distribuitorul mărcilor de renume din industria produselor de lux, care crescuse cu 4,3 procente, a pierdut ieri 3,9 procente. Câştigătoarele sesiunii de luni au fost Michelin (în creştere cu 4,5 procente), Alstom, marele producător de infrastructură pentru sectorul energetic şi al transporturilor (+3,1 procente), Peugeot (+2,44 procente) şi Alcatel-Lucent, care îşi continuă şi îşi mai adugă la ascensiunea de săptămâna trecută încă 2,29 procente.
Bursa Londrei a fost şi ieri în roşu, indicele FTSE 100 pierzând 0,57 procente din valoare după-amiază, sub influenţa importantelor companii din industria minieră: Kazakhmys, care opererează mine de cupru în Kazahstan, a scăzut cu 4,49 procente, Anglo American, care prospectează şi exploatează zăcăminte de aur a coborât cu 3,65 procente, iar principalul producător de crom şi magneziu BHP Billiton a pierdut 2,84 procente.
La Frankfurt, bursa Germana, Xetra, s-a aflat şi ea în declin, indicele DAX pierzând 0,38 de procente, în principal sub directa influenţă a scăderii dramatice din valoarea de piaţă a Commerzbank, care a fost sancţionată de investitori în urma acordului de achiziţie a Dresdner Bank, din Grupul Allianz, la costuri care au părut opiniei publice cam piperate. O acţiune Commerzbank s-a depreciat de la deschidere şi până la orele 17 cu 11,32 procente. Zvonurile despre circulaţia lichidităţilor către Allianz o avantajaseră pe aceasta toată săptămâna trecută, cănd acţiunile AZ, listate la New York, crescuseră cu un total de 6 procente.
La Tokyo, indicele Topix a mai coborât luni cu 1,92 procente, sub influenţa scăderii preţului acţiunilor Honda Motor Co., investitorii temându-se ca exportul de maşini către Statele Unite se va diminua, şi că nici piaţa internă nu va susţine profiturile producătorului, din cauza încetinirii ritmului de creşteri salariale ale cetăţenilor japonezi. Acţiunile s-au depreciat cu 3,35 procente, ajungând să valoreze 3.460 yeni. Compania producătoare de electronice pe baza de cristale lichide Sharp s-a depreciat din aceleaşi cauze cu 3,1 procente.
Una dintre cele mai afectate burse asiatice a fost luni cea a Coreei de Sud, al cărei indice KOSPI 100 a coborât cu 3,57 procente, după ce moneda naţională, won-ul, a coborât sub pragul psihologic de 1.100 la un dolar american, provocând ministrul de finanţe să anunţe iminenţa măsurilor financiare pentru susţinerea puterii de cumpărare. Pierderile din valoarea de piaţă a companiilor au fost spectaculoase: s-a întrerupt tranzacţionarea acţiunilor Korean Air Lines Co. pentru coborârea sub limita admisă de pierdere de 15 procente, LG Electronics Inc. a scăzut cu 9,6 procente, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., marele producător de vapoare a pierdut şi acesta 14 procente.
Marile pieţe asiatice s-au depreciat luni: indicii chinezi au pierdut între 3 şi 3,5 procente, indicele Hang Seng de la Hong Kong a coborât şi acesta cu 1,67 procente, indicele Indian BSE SENSEX 30 a pierdut 0,45 procente.
Şi peste ocean, acţiunile companiilor se aflau ieri tot în scădere. La New York piaţa s-a deschis sub nivelul de vineri, pentru a scădea în primele ore de tranzacţionare, efect al revenirii unor instituţii financiare care crescuseră exagerat săptămâna trecută la valori mai realiste. Bank of Communications Co Ltd şi China CITIC Bank Corporation Limited sunt cele care au pierdut câte 3,95, respectiv 5,11 procente din valoare în dimineaţa zilei de ieri. Indicele NYSE Composite se situa la nivelul de 8.382,08 puncte după ce se depreciase cu aproape un procent, în timp ce Dow Jones Industrial coborâse cu un procent şi jumătate pănă la valoarea de 11.543,55 puncte.