Tendinţa negativă a comerţului global s-a accentuat şi în a doua lună din acest an, conform ultimelor date din World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB.
Aceasta a fost confirmată şi după includerea datelor referitoare la schimburile comerciale ale Statelor Unite, care au lipsit în ultima parte a anului trecut, ca urmare a suspendării activităţii unor instituţii guvernamentale.
Impulsul comerţului global, definit ca dinamică a volumului schimburilor comerciale pentru un interval de trei luni comparativ cu cele trei luni anterioare, şi-a accelerat declinul până la 1,9%, cea mai mare scădere din ultimele 118 luni, de la 1,8% în perioada anterioară (vezi graficul 1).
Menţinerea tendinţei negative la nivel global este determinată exclusiv de evoluţia schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente. Aici impulsul comerţului şi-a temperat scăderea până la 2,9%, de la 3,2% în luna precedentă, în condiţiile în care impulsul comerţului la nivelul economiilor emergente din Asia şi-a accelerat declinul până la 6,6%, cel mai mare din ultimii 10 ani, de la 6,3% în luna anterioară. Impulsul comerţului de la nivelul economiilor dezvoltate a înregistrat o creştere nesemnificativă în februarie 2019, de 0,1%, după o stagnare în luna precedentă.
Deteriorarea impulsului comerţului din economiile emergente ale Asiei a avut loc pe baza scăderii accelerate a schimburilor comerciale în termeni reali din regiune, cu o rată anuală de 8,4%, după un declin de 5,1% în ianuarie 2019, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,9% (vezi graficul 2).
Conform datelor de la CPB, importurile economiilor emergente din Asia şi-au accelerat declinul anual până la 3,6%, de la 0,1% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,3%, iar exporturile şi-au accelerat scăderea anuală până la 8,4%, de la 5,3%, pe fondul unui declin lunar de 4,3%.
Importurile economiilor din Estul Europei şi Comunitatea Statelor Independente au crescut cu o rată anuală de 0,8%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,3%, iar exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 0,9%, de la 2,1% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,1%.
După cum mai arată datele din raportul World Trade Monitor, schimburile comerciale ale zonei euro stagnează, iar comerţul Japoniei s-a angajat pe o tendinţă de scădere, în timp ce schimburile comerciale ale economiilor din America Latină şi-au amplificat tendinţa pozitivă, pe fondul creşterii accelerate a exporturilor.
În aceste condiţii, anunţul Casei Albe, privind iminenta creştere a tarifelor de la 10% la 25% pentru bunuri importate din China cu o valoare de circa 200 de miliarde de dolari, alături de posibila introducere a unor tarife pentru importuri semnificative din zona euro, nu poate conduce decât la amplificarea tendinţei negative din comerţul global.