Ca urmare a diverselor sesizări primite de la cetăţeni, în cadrul programului "Caravana consumatorilor", echipe mixte de control ale Comisariatelor Regionale pentru Protecţia Consumatorilor Regiunile Sud Muntenia şi Bucureşti-Ilfov au efectuat o serie de acţiuni de control la operatori economici din judeţul Giurgiu, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, în cazul a doi dintre aceştia, respectiv supermarketul Supeco şi Restaurantul Perla, din portul Giurgiu, comisarii au aplicat mai multe sancţiuni, cauzate de numărul însemnat de abateri constatate în timpul controlului:
-amenzi contravenţionale în valoare de 55.000 lei
-oprirea definitivă de la comercializare a 730 kg de produse alimentare, în valoare de aproximativ 50.000 lei
-oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor pentru ambele unităţi
-propunere pentru închiderea temporară, pentru o perioadă de la 0-6 luni, pentru ambele unităţi.
" Există încă locaţii în care se pare că nu se intră. Pare că normele de bun simţ comercial şi legislaţia, pentru unii, sunt facultative, bazându-se, în continuare, pe relaţii, pile, şuşanele.
Mă întreb dacă cei care mâncau gratis pe acolo şi-au pus problema că, în spatele fiecărei note de plată cu zero, cineva a decontat probleme de sănătate sau poate chiar viaţa pusă în pericol.
Dacă tot suntem oameni respectabili ai unei comunităţi, atunci, hai, să îi învăţăm şi pe cei din jurul nostru să fie la fel.
Mai corect ar fi să spunem: " hai, tată socru, să facem curat şi să ne respectăm semenii!".
Să nu uităm că instanţa supremă este cea a lui Dumnezeu" - Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Dintre cele mai importante nereguli întâlnite de echipele de control, menţionăm:
-comercializarea sau utilizarea ca materii prime a unor produse cu data limită de consum depăşită
-comercializarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice
-comercializarea unor produse alimentare cu ambalaje depreciate
-utilizarea unei camera de congelare neigienizată
-folosirea unor vitine frigorifice neigienizate cu depuneri masive de praf impurităţi
-utilizarea ca materii prime a unor produse alimentare nesigure (fără etichete)
-existenţa, în blocul alimentar, a pavimentului deteriorat,
-folosirea unor agregate cu rugină şi exfolieri de vopsea, cu chedere şi ustensile deteriorate
-prezenta infestatiei cu gândaci, în bucătărie
-utilizarea unor spaţii de congelare neigienizate, cu acumulări excesive de gheaţă, se mai arată în comunicat.