Comisia Europeană a adoptat oficial PNDR al României pentru perioada 2014-2020

Elena Deacu
Fonduri Europene #Agricultură / 26 mai 2015

Programul naţional de dezvoltare rurală (PNDR) al României a fost adoptat oficial de către Comisia Europeană la data de 26 mai 2015, trasând priorităţile României pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde euro din fondurile publice disponibile pentru perioada de 7 ani, din 2014 până în 2020.

Din aceştia, 8,1 miliarde euro sunt alocaţi din bugetul UE, incluzând 112,3 milioane euro transferaţi din plăţile directe din cadrul PAC - Politica agricolă comună, şi 1,34 miliarde euro reprezintă cofinanţarea naţională.

Programul de dezvoltare rurală al României se concentrează în principal asupra a 3 domenii prioritare: promovarea competitivităţii şi restructurarea în cadrul amplului sector agricol din România; protecţia mediului şi schimbările climatice; respectiv stimularea dezvoltării economice, crearea de locuri de muncă şi o calitate mai bună a vieţii în satele din România, care este de multe ori sub nivelurile UE şi naţional. În cadrul primei priorităţi, "Competitivitatea sectorului agricol şi exploatarea forestieră durabilă", PDR va sprijini modernizarea a aproximativ 3 400 de ferme şi cooperative, dezvoltarea a peste 30 000 de ferme mici, precum şi instalarea în zona rurală şi începerea activităţii pentru peste 9 400 de tineri fermieri. În ceea ce priveşte prioritatea "Refacerea, conservarea şi consolidarea ecosistemelor legate de agricultură şi silvicultură", peste 1,3 milioane ha de teren agricol (peste 10 %) şi peste 800 000 ha de pădure (12 %) vor beneficia de plăţi pentru a sprijini biodiversitatea şi pentru a promova practicile ecologice de gestionare a terenurilor. Alte 4,7 milioane ha vor beneficia de sprijin pentru a preveni abandonarea terenurilor şi eroziunea solului. Competenţele în domeniul agricol vor fi consolidate prin formarea a aproximativ 184 000 de persoane, în cadrul celor două priorităţi menţionate anterior. În ceea ce priveşte prioritatea "Incluziune socială şi dezvoltare locală în zonele rurale", se vor crea aproape 27 000 de locuri de muncă în zonele rurale şi vor fi sprijinite crearea şi dezvoltarea a 3 000 de întreprinderi neagricole. Aproximativ 27% din populaţia rurală va beneficia de investiţii de îmbunătăţire a infrastructurii rurale.

În urma deciziei de astăzi, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: "Sunt bucuros că Programul de Dezvoltare Rurală a României a fost aprobat. Aşa cum am subliniat în timpul vizitei mele recente în România, acest program are potenţialul să ofere un sprijin însemnat zonelor rurale. Unul dintre cele mai mari atuuri ale conceptului acestui program îl reprezintă priorităţile principale, însă fiecare stat membru sau regiune pot gândi programe care se potrivesc situaţiei lor particulare. Acest lucru este evident acum - programul României concentrându-se pe modernizarea fermelor şi restructurarea în vederea creşterii competitivităţii sectorului agricol, pe conservarea biodiversităţii şi promovarea practicilor agricole prietenoase cu mediul înconjurător, în paralel cu realizarea investiţiilor pentru dezvoltarea economiei rurale şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în satele româneşti".

Sprijinul pentru dezvoltarea rurală este al doilea pilon al Politicii agricole comune, furnizând statelor membre un pachet de finanţare UE gestionat la nivel naţional sau regional în cadrul programelor multianuale cofinanţate. În total, sunt prevăzute 118 programe în toate cele 28 de state membre. Noul Regulament privind dezvoltarea rurală pentru perioada 2014-2020 abordează şase priorităţi economice, de mediu şi sociale, iar programele cuprind obiective clare care stabilesc rezultatele ce trebuie atinse. În plus, pentru a coordona mai bine acţiunile şi pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale şi de investiţii europene (ESIF), s-a încheiat cu fiecare stat membru în parte un acord de parteneriat în care se prezintă strategia generală pentru investiţiile structurale finanţate de UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb