Comisia Europeană cere României să primească 4.646 de refugiaţi

A.V.
Internaţional / 9 septembrie 2015

Comisia Europeană cere României să primească 4.646 de refugiaţi

Actualizare 13:08 România ar urma să găzduiască un număr triplu de refugiaţi faţă de cel anunţat de Iohannis

Comisia Europeană propune o cotă de 4.646 de migranţi pe care România ar trebui să îi primească, potrivit unui comunicat al executivului de la Bruxelles.

Astfel, România va primi 604 migranţi din Italia, 1951 din Grecia şi 2091 din Ungaria, potrivit propunerii Comisiei Europene.

Măsurile de redistribuire de urgenţă a celor 120.000 de refugiaţi (din care 54.000 se află în Ungaria, 50.400 în Grecia şi 15.500 în Italia) ar urma să reducă presiunea de pe cele trei ţări afectate şi, în acelaşi timp, vor ajuta statele membre confruntate cu un număr mare de solicitări de azil să proceseze mai rapid cererile respective.

Conform CE, relocarea se face pe baza unei chei de distribuţie pe următorul algoritm: 40% mărimea populaţiei, 40% PIB, 10% numărul mediu de cereri de azil din trecut, 10% rata şomajului.

Atât preşedintele Iohannis, cât şi premierul Ponta au susţinut, săptămâna aceasta, că România poate găzdui maxim 1.785 de refugiaţi.

În luna mai, României îi mai fusese alocată o cotă de 1.705 refugiaţi din prima tranşă de refugiaţi de 40.000, aflaţi pe teritoriul Italiei şi Greciei.

Noua realocare se va aplica suplimentar propunerii prezentate în luna mai de Comisia Europeană, astfel încât ţara noastră ar putea primi în total 6.351 de imigranţi.

Ţările care vor primi cei mai mulţi dintre cei 120.000 de noi refugiaţi sunt Germania (31.443), Franţa (24.031) şi Spania (14.931), iar cele care vor primi cei mai puţini sunt Malta (133), Cipru (274) şi Estonia (373).

Celelalte şase componente ale răspunsului CE la criza refugiaţilor sunt:

-crearea unui mecanism de redistribuire permanentă a refugiaţilor pentru toate statele membre, care poate fi activat în orice moment de Comisia Europeană pentru a ajuta un stat membru care se confruntă cu o situaţie de criză şi presiuni extreme în sistemul său de azil ca urmare a unui flux mare şi disproporţionat de cetăţeni dintr-o ţară terţă. Este prevăzută introducerea unei clauze de solidaritate temporare, conform căreia, dintr-un motiv obiectiv precum un dezastru natural, dacă un stat membru nu poate participa temporar, total sau parţial, la o decizie de redistribuire a refugiaţilor, el va trebui să contribuie suplimentar la bugetul UE cu 0,002% din PIB-ul său (în cazul participării parţiale, valoarea va fi redusă proporţional);

-elaborarea unei liste comune europene cu ţările de origine sigure;

-o politică de returnare mai eficientă;

-adoptarea unei comunicări cu privire la regulile de achiziţii publice pentru măsurile de sprijinire a refugiaţilor;

-tratarea dimensiunii externe a crizei refugiaţilor;

-un fond de asistenţă pentru Africa, în valoare de 1,8 miliarde de euro de la bugetul UE, pentru creşterea stabilităţii şi tratarea cauzelor migraţiei ilegale dinspre regiunile Sahel, Lacul Ciad, Cornul Africii şi nordul Africii.

Propunerea privind mecanismul de redistribuire de urgenţă a refugiaţilor va trebui să fie adoptat în Consiliu, cu majoritate calificată, cu consultarea Parlamentului European.

(S.A.)

-------------

Actualizare 11:15

Juncker: "Propunem constituirea unui fond de urgenţă în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru statele din Sahel şi Nordul Africii. Mă aştept ca toate statele să contribuie".

El a mai afirmat: "Nu vreau să las impresia că această criză se va sfârşi în curând.

Europa în care vreau să trăiesc înseamnă oamenii care sunt dispuşi să ajute. Nu vreau să trăiesc într-o Europă care nu vrea să ajute. Contez pe voi, pe toate statele membre, în acest sens".

(A.V.)

---------------

Actualizare 11:00

Juncker: "Trebuie să găsim soluţii. Poate că nu suntem destul de puternici ca să găsim astfel de soluţii, dar trebuie să le gasim pe cele mai potrivite pentru această criză."

Oficialul a precizat: "Este nevoie de o diplomaţie europeană, o adevărată ofensivă a diplomaţiei pentru rezolvarea conflictelor. Avem nevoie de o diplomaţie mai puternică".

---------------

Actualizare 10:55

Juncker: "Laud eforturile Turciei, Iordaniei şi Libanului. Aceste state, mult mai sărace decât noi, fac eforturi pe care trebuie să le recunoaştem ca atare".

El a mai declarat: "Încă din luna mai am propus un mecanism de relocare a 40.000 de refugiaţi. Astăzi propunem un alt mecanism obligatoriu de relocare de urgenţă de încă 120.000 de refugiaţi.

De data aceasta, toate statele trebuie să tragă în aceeaşi direcţie.

Desigur, relocarea nu este unica soluţie. De aceea, Comisia propune astăzi o listă comună de state sigure de origine pentru accelerarea procedurii de azil.(...) Statele din Balcani sau orice altă ţară care poate îndeplini criteriile de aderare la UE va fi considerată stat sigur. Asta nu înseamnă că anulăm principiul de refugiu şi de azil, dar lista le va permite statelor membre să se concentreze pe refugiaţii din Siria, de exemplu, care au nevoie urgentă de ajutor."

Oficialul european spune că în UE avem nevoie de mai multă coeziune şi solidaritate. Domnia sa afirmă: "Propunem un mecanism permanent de relocare ca să răspundem mai rapid pe viitor unor astfel de crize. O politică comună trebuie să includă şi politici comune de integrare în statele unde refugiaţii primesc azil. Susţin cu tărie dreptul la muncă pentru azilanţi.(...) Frontex trebuie transformat într-o pază de frontieră şi coastă comună a Europei. Acest lucru va costa bani, dar este o posibilitate pe care o analizăm. Trebuie să deschidem canale sigure şi legale de migraţie. Dar, asta nu va ajuta la rezolvarea crizei actuale. Trebuie să existe cote deschise şi legale pentru descurajarea traficului. Suntem un continent ce îmbătrâneşte. Migraţia trebuie să se schimbe dintr-o problemă într-o resursă."

--------------

Actualizare 10:50

Juncker: "122.000 de vieţi au fost salvate prin triplarea prezenţei noastre pe mare".

Conform acestuia, UE a "sporit eforturile de salvare cu 250%. Operaţiunea comună Frontex beneficiază de sprijinul a 29 de state membre UE şi membre Schengen. Va trebui să facem şi mai mult. Ruta mediterană s-a stabilizat. În august au venit 155.000 de oameni pe această rută, însă avem nevoie de un sistem structurat ca să-i ajute pe aceşti oameni. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate ca să-i primim".

-------------

Actualizare 10:45

Juncker: "Comisia Europeană a prezentat încă de pe vremea lui José Manuel Barroso un plan pentru crearea unui sistem comun, european de azil".

Acesta a mai declarat: "Acum avem standarde comune, dar acestea trebuie implementate peste tot şi respectate în practica europeană. Înainte de această vară, Comisia a început 32 de proceduri de infingement împotriva unor state membre pentru că nu implementează deciziile europene. Alte proceduri de infringement vor urma în zilele următoare".

-------------

Actualizare 10:35

Astăzi, prioritatea este şi trebuie să fie criza refugiaţilor, a declarat Jean-Claude Juncker, adăugând: "De la începutul anului, circa 500.000 de oameni au ajuns în UE. Oamenii fug de războiul din Siria, de ISIS şi din Eritrea. Cele mai afectate state sunt Grecia şi Italia".

Domnia sa a menţionat că, astăzi, UE este de departe cel mai bogat şi cel mai stabil loc din lume. "Cei care ne critică trebuie să admită că acesta este locul stabilităţii şi păcii în lume. De asta trebuie să fim mândri", a declarat Juncker, precizând: "Să le spunem adevărul cetăţenilor. Atât timp cât va fi război în Siria şi teroare în Libia, aceasăa teroare nu va dispărea. Nu putem construi ziduri împotriva refugiaţilor".

------------

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat în această dimineaţă, în Parlamentul European: "Uniunea Europeană nu este într-o situaţie fericită, nu are sens să le spun europarlamentarilor altceva decât acest lucru. Nu există prea mult spirit european în această UE şi nu există prea multă uniune în Europa. Dar, trebuie să schimbăm lucrurile, trebuie să facem asta acum, împreună! Asta ne cer cetăţenii europeni, în asta stă mandatul acestei instituţii".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Mai pe romaneste: Uniune fara uniune; adica UE nu e. 

    "Atât timp cât va fi război în Siria şi teroare în Libia", dar și în Irak și Yemen, toate acestea simboluri ale democrației pe bază de arme și alimentare a sentimentelor de ură.

    În articolul din Bursa (4 sep) "Comisia Europeană confirmă existenţa unui nou plan de redistribuire a refugiaţilor", comentam că zvonurile s-ar putea să fie adevărate pentru că se potrivea algoritmul de împărțire cu cifrele vehiculate.

    Spuneam eu " (mesaj trimis de Cristi C în data de 04.09.2015, ora 11:32)  

    ... criterii pentru determinarea numărului de imigranți. Primul dintre ele este PIB-ul. 

     

    ... există o bază de calcul care se potrivește cu documentele oficiale privind criteriile de distribuție a imigranților. În cazul României, cele 7 mii ar fi ceva mai mult decât raportul PIB-ului (... ar fi trebuit să fie cam 4 mii de imigranți) dar aici probabil mai intervin și celelalte criterii. ... " 

    Probabil că s-a mai renunțat la alte criterii (precum șomaj mic și creștere economică) ca urmare a refuzului inițial al României și a rămas doar PIB-ul, de unde și estimarea mea corectă a cotei României de 4 mii de imigranți. 

    1. Vad ca esti de acord cu socotelile lor.

      Sau esti numai mandru ca ai socotit bine? 

      Dar pe noi ne-a intrebat cineva?!?

      Pe zi ce trece UE se transforma intr-o adunatura de tari, unele, cateva, mai egale decat celelalte, care iau hotarari ce afecteaza milioane de oameni, in spatele usilor inchise, fara nicio consultare populara! 

    Si daca nu primim refugiati ce riscam?

    Sa ne dea afara din UE? 

    Cu atat mai bine ! Ce am castigat noi ca am aderat la UE?!?

    De fapt am fost bagati aproape cu forta pentru a deveni piata de desfacere pentru rebuturile lor, si pentru a furniza mana de lucru ieftina si relativ calificata. 

    1. „Nu este cazul să reacţionăm isteric cum sigur nu este cazul să ne arătăm latura xenofobă”

    "Suntem un continent ce îmbătrâneşte. Migraţia trebuie să se schimbe dintr-o problemă într-o resursă."

    Dar de ce imbatraneste nu se intreaba nimeni? Sunt asa multe cupluri sterile, uitam sa ne scoate prezervativele sau din alte motive? 

    ----- 

    "Încă din luna mai am propus un mecanism de relocare a 40.000 de refugiaţi. Astăzi propunem un alt mecanism obligatoriu de relocare de urgenţă de încă 120.000 de refugiaţi"  

    Deci in ritmul asta, pe la primavara o sa propuna relocarea a 360.000 de oameni. 

    Intre timp invatati sa spuneti allahu akbar, ca sa nu aveti probleme cu sanatatea. 

    1. sa fie bine-veniti ... ieri eram in mall si priveam foarte destins multe femei cu capul acoperit care isi faceau cumparaturile, impreuna cu copiii

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb