Comisia Europeană confirmă existenţa unui nou plan de redistribuire a refugiaţilor

Alexandru Costea
Politică / 4 septembrie 2015

Comisia Europeană confirmă existenţa unui nou plan de redistribuire a refugiaţilor

Actualizare 19:33 Ungaria, Macedonia, Serbia şi Austria, acord de protecţie a graniţelor

Oficiali ai ministerelor de interne din Ungaria, Macedonia, Serbia şi Austria au semnat vineri o declaraţie de intenţie privind cooperarea pentru protecţia graniţelor, relatează MTI.

Conform acordului, semnat în oraşul Ohrid din Macedonia, cele patru ţări vor desfăşura unităţi internaţionale de patrulare la graniţele sârbo-ungară, sârbo-macedoneană şi macedoneano-greacă, pentru a combate încercările de trafic de persoane şi trecerile ilegale de frontieră.

Ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovic, a declarat că acordul arată faptul că cele patru ţări vor să găsească o soluţie la criza imigranţilor.

El a mai spus că este imperativ ca Uniunea Europeană să găsească o soluţie comprehensivă la problemă, nu una care satisface doar una sau două ţări.

"Deşi nu este membră a UE, Serbia este pregătită să-şi joace rolul în găsirea unei soluţii la criză şi să primească un anumit număr de imigranţi", a mai spus ministrul sârb.

Grecia, Macedonia, Serbia, şi Ungaria sunt considerate doar ţări de tranziţie şi nu ar trebui să se aştepte de la ele să-şi asume cea mai mare parte a poverii imigraţiei, a adăugat el. Nu este problema doar a unei ţări, ci a întregii Uniuni Europene, potrivit lui Stefanovic.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:20 Comisar european pentru migraţie: "Grecia va primi 33 de milioane euro pentru problema refugiaţiaţilor"

Comisarul european Dimitris Avramopoulos, responsabil pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, a declarat, vineri, că Grecia va primi în perioada următoare o tranşă de aproximativ 33 milioane de euro destinaţi soluţionării problemelor refugiaţilor, transmit surse din presă.

"Finanţarea este un aspect important. Am stabilit cu autorităţile elene că este important să stabilească o instituţie de management, pentru ca noi să putem aloca imediat fondurile disponibile", a declarat Dimitris Avramopoulos, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută pe insula Kos alături de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

Dimitris Avramopoulos a mai precizat că înfiinţarea unei autorităţi de management a fondurilor destinate soluţionării crizei refugiaţilor îi va permite Greciei să primească o primă tranşă de bani, a cărei valoare este de 33 milioane de euro.

Comisarul european a mai afirmat că Grecia va putea solicita şi alocarea unor fonduri adiţionale, întrucât vor exista şi "fonduri extraordinare" destinate statelor care se află în "prima linie" a exodului refugiaţilor.

Dimitris Avramopoulos a mai spus că "fondurile extraordinare" vor fi alocate în baza unei aplicaţii, demers făcut deja de Grecia. Aplicaţia depusă îi va permite Greciei să beneficieze de fonduri suplimentare destinate centrelor de primire a refugiaţilor şi ajutor umanitar.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:58

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va propune săptămâna viitoare o nouă schemă de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unor cote naţionale, a confirmat vineri prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans, relatează Reuters.

"Preşedintele Juncker va anunţa săptămâna viitoare o propunere consolidată de relocare, în special pentru cele mai afectate trei ţări - Grecia, Italia şi Ungaria. Încă o dată, le vom propune statelor membre să ne asigurăm că avem un algoritm de distribuire, astfel încât solidaritatea europeană să fie pusă în aplicare, pentru a garanta că oamenii care sosesc în Europa sunt răspândiţi în statele membre. Comisia va insista asupra acestui aspect. Sunt încrezător că vom obţine astfel rezultate'', a spus Timmermans, răspunzând unei întrebări a presei în legătură cu cazul refugiaţilor sirieni decedaţi recent în Marea Egee în timp ce încercau să ajungă pe insula grecească Kos.

În luna iunie, statele membre UE au respins o propunere a Comisiei Europene de a prelua 40.000 de solicitanţi de azil prezenţi în Italia şi Grecia, pe baza unor cote naţionale obligatorii.

Publicaţia britanică Daily Mail a anunţat astăzi că un plan de urgenţă al Uniunii Europene ar prevede redistribuirea între statele membre prin cote obligatorii a circa 160.000 de refugiaţi, dintre care România ar urma să preia 7.000.

La fel cum a fost formulată şi iniţiativa precedentă, cotele de refugiaţi vor fi calculate printr-un algoritm ce va avea în vedere PIB-ul fiecărei ţări, populaţia ei, rata şomajului şi numărul de refugiaţi deja găzduiţi.

În cazul României, dacă în acea propunere cota obligatorie ar fi fost de 2.362 de refugiaţi, conform noii iniţiative prezentate de publicaţia britanică acum România ar urma să fie obligată să preia 6.937 de refugiaţi, respectiv 4,33% din cei 160.000.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:24 Timmermans: Imigranţii ar trebui să aibă un "refugiu sigur în lume"

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută în insula Kos, că europenii trebuie să se asigure că imigranţii au un "refugiu sigur în lume", adăugând: "Dacă uităm asta, lăsăm Europa xenofobilor şi extremiştilor", transmit surse din presă.

Într-o conferinţă de presă susţinută, astăzi, pe insula Kos, alături de comisarul european Dimitris Avramopoulos, responsabil pentru migraţie, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a spus că Europa nu trebuie să-şi uite valorile şi obligaţiile legale, iar potrivit acestora europenii ar trebui să se asigure că imigranţii "au un refugiu sigur în lume".

"Dacă uităm de obligaţiile de a asigura un refugiu sigur în lume, lăsăm Europa xenofobilor şi extremiştilor. Dacă uităm asta, lăsăm Europa xenofobilor şi extremiştilor", a declarat Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a mai spus că problema migraţiei este una globală, care necesită o soluţie europeană.

"Nu există nicio naţiune europeană care să nu fie afectată de tragediile oamenilor care doresc să fugă din calea războiului şi a sărăciei. Este o problemă globală, care necesită o soluţie europeană", a adăugat acesta.

Vorbind despre solidaritatea pe care Europa ar terebui să o manifeste faţă de refugiaţi, Timmermans a spus că insulei greceşti Kos nu i se poate cere să facă ceea ce trebuie de una singură şi că trebuie să ne asigurăm că suntem în măsură să primim refugiaţi.

(S.A.)

------------

Ponta infirmă informaţiile potrivit cărora România ar urma să preia 7.000 de imigranţi

Actualizare 11:46 Un miliardar egiptean vrea să cumpere o insulă în Marea Mediterană pentru refugiaţi

Miliardarul egiptean Naguib Sawiris îşi doreşte să achiziţioneze o insulă în largul Italiei sau Greciei, în scopul de a instala acolo sutele de mii de migranţi care traverseaza Marea Mediterană, informează AFP.

"Grecia sau Italia ar putea să-mi vândă o insulă. Îi voi declara independenţa şi voi primi migranţii, le voi oferi locuri de muncă şi voi construi o nouă ţară pentru ei", a anunţat Sawiris.

De la începutul anului, peste 350.000 de oameni fugiţi de sărăcie sau de conflictele din ţările lor de origine au traversat Marea Mediterană pătrunzând în Europa. Mai mult de 2.600 dintre aceştia au murit în timpul călătoriei, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

(M.V)

-----------

Actualizare 11:15 UNHCR cere repartizarea a cel puţin 200.000 de refugiaţi în UE

Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), Antonio Guterres, a cerut vineri repartizarea a cel puţin 200.000 de solicitanţi de azil în Uniunea Europeană şi a spus că toţi membrii UE trebuie să fie obligaţi să participe la acest program, relatează AFP.

"Persoanele care au o cerere de protecţie valabilă (...) trebuie să beneficieze de un program de reinstalare în masă, cu participarea obligatorie a tuturor statelor membre ale UE. O estimare preliminară indică nevoia potenţială de a creşte oportunităţile de reinstalare la 200.000 de locuri", a declarat Guterres, potrivit unui comunicat de presă.

"Europa se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiaţi din ultimele decenii", a afirmat el, apreciind că 'situaţia cere un efort comun masiv care este imposibil, dată fiind abordarea fragmentată actuală' care există în cadrul UE.

Peste 300.000 de persoane au traversat Mediterana de la începutul anului şi peste 2.600 murit făcând această călătorie, notează UNHCR.

"După sosirea pe ţărmurile şi la frontierele Europei, ei îşi continuă călătoria în haos", a afirmat Guterres, care denunţă modul nedemn în care aceste persoane sunt tratate.

El a explicat că ''este vorba înainte de orice de o criză a refugiaţilor, nu numai de un fenomen migratoriu", deoarece marea majoritate a celor care sosesc în Grecia vin din ţări ce se confruntă cu conflicte, precum Siria, Irak şi Afganistanul.

Înaltul comisar a apreciat că singurul mod de a soluţiona această problemă este de a pune în aplicare o "strategie comună bazată pe responsabilitate, solidaritate şi încredere". "Concret, aceasta înseamnă adoptarea unor măsuri urgente şi curajoase pentru stabilizarea situaţiei şi pentru găsirea unui mijloc de a împărţi cu adevărat responsabilitatea pe termen mediu şi lung", a subliniat el.

"UE trebuie să fie pregătită, cu consimţământul şi sprijinul guvernelor vizate - îndeosebi Grecia şi Ungaria, dar şi Italia - să creeze capacităţi" de primire şi înregistrare urgentă a persoanelor, a mai spus el.

(M.V.)

-----------

Actualizare 10:48 Putin: "Europa urmează orbeşte politica americană faţă de imigranţi"

Europa urmează orbeşte politica americană faţă de imigranţi în cadrul angajamentelor aliate, iar apoi poartă singură povara afluxului important de imigranţi, a declarat ieri seara preşedintele rus Vladimir Putin la un forum economic regional la Vladivostok, potrivit site-ului în engleză Sputnik International, care aparţine agenţiei de presă ruse RIA Novosti.

Criza imigranţilor cu care se confruntă astăzi Europa era absolut previzibilă, având în vedere că Occidentul continuă să-şi impună politicile în regiunile lumii musulmane, a spus şeful statului rus, citat de agenţia de presă TASS.

"Am spus de mai multe ori: această criză era destul de previzibilă. Dacă vă amintiţi, Rusia şi eu personal am avertizat în legătură cu aceasta cu câţiva ani în urmă. Am avertizat că vor exista probleme de amploare, dacă aşa-numiţii noştri parteneri occidentali vor duce - aşa cum am spus întotdeauna - acea politică externă greşită, în special în regiunile lumii musulmane din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, pe care o duc acum", a afirmat liderul rus.

"Aceasta este politica impunerii standardelor proprii, fără a ţine cont de particularităţile istorice, religioase, naţionale, culturale ale acestor regiuni", a adăugat şeful statului rus, potrivit căruia "aceasta este în primul rând politica partenerilor noştri americani".

În acest context, Putin şi-a exprimat surprinderea că unele mass-media din SUA critică Europa pentru rigiditatea excesivă faţă de imigranţi, afirmând că Statele Unite sunt cele care au provocat problema.

"SUA nu se confruntă cu un aflux de imigranţi atât de mare", în timp ce Europa "urmează orbeşte instrucţiunile Statelor Unite" şi suferă foarte mult, a insistat Putin, într-o întâlnire cu jurnaliştii în marja acestui summit regional.

(A.C.)

---------------------

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, la România TV, cu privire la articolul din ziarul britanic Daily Mail, potrivit căruia România ar urma să preia 7.000 de imigranţi, că nu există la Guvern niciun document oficial cu privire la această cifră.

României i-ar reveni 6.937 de refugiaţi, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan întocmit de lideri europeni în vederea distribuirii a 160.000 de refugiaţi pe continent, scrie site-ul tabloidului britanic Daily Mail ieri, invocând un document "divulgat" în presă.

Refugiaţii care au ajuns în Italia, Grecia şi Ungaria ar urma să fie distribuiţi între statele membre ale UE, în funcţie de populaţia şi puterea economică a fiecărui stat în parte, arată Mail Online.

Astfel, Germania ar urma să acorde azil unui număr de 35.000 de refugiaţi, Franţa ar urma să accepte 26.000, iar Spania - 16.000.

"Chiar şi ţări sărace precum Bulgaria şi România ar urma să accepte mii de familii", comentează site-ul tabloidului britanic, subliniind că Marea Britanie nu va accepta niciun refugiat.

Londra - care a refuzat să accepte aceste cote atunci când au fost propuse iniţial, în mai, scrie site-ul - nu este obligată să facă acest lucru, în pofida faptului că este unul dintre cele mai populate şi bogate state UE.

În cazul în care Londra ar accepta refugiaţi, potrivit cotei sale, ar trebui să primească aproximativ 17.000 de oameni, adică 11% din total.

"Potrivit acestui document divulgat astăzi (joi, n.r.), în Ungaria se află 54.000 de solicitanţi de azil, în Italia 39.600, iar în Grecia 66.400", scrie Mail Online.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. După cum știți (cred că s-a scris ieri) există niște criterii pentru determinarea numărului de imigranți. Primul dintre ele este PIB-ul.

     

    Ei bine, cifrele menționate de 35, 26 și 16 mii pentru cele trei țări importante din UE respectă un raport relativ la PIB. Adică. 26/35=0.74. Dacă împărțim PIB-urile (PPP) Franței și Germaniei, 2580/3486=0.74. La fel și în cazul Spaniei. 16/35=0.45. Iar raportul PIB-urilor 1566/3486=0.449. 

     

    Deci, există o bază de calcul care se potrivește cu documentele oficiale privind criteriile de distribuție a imigranților. În cazul României, cele 7 mii ar fi ceva mai mult decât raportul PIB-ului (cifra dată de raportul PIB-ului ar fi trebuit să fie cam 4 mii de imigranți) dar aici probabil mai intervin și celelalte criterii. România trebuie să ia mai mulți pentru că până acum a fost ocolită de valul migrator, în timp ce celelalte trei state se confruntă deja cu probleme. 

    Deci, cred că cele 7 mii chiar sunt pe masa oficialilor europeni. Sunt sigur că un telefon de la Frau Merkel va fi suficient ca Herr Johannis să spună Bitte. Și așa este corect în UE. 

    1. Da mah Cristi C ce le stii pah toate. Nu crezi ca e de ajuns NU emigrantilor ?

      Sunt cu totul de acord cu ceea ce spune Putin. Câtă vreme Europa a sprijinit toate tembelismele americane în Orient, merităm tot ceea ce ni se întâmplă. Să vină milioane de refugiați și să stea pe aici până le reconstruim țările bombardate.

    Constitutia, art 3, alin 4: pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.

    1. Care garantează libera circulație a oricărui cetățean din UE (deci și a celor care nu sunt români) pe teritoriul oricărui stat membru.

      Acest aliniat din Constituție nu mai este valabil. Dacă România ține la el, atunci să iasă din UE. Dacă orice cetățean UE se poate stabili în România, atunci populații întregi o pot face (precum comunitatea românească din Spania, Italia) și deci, prin extensie, orice populație non-UE o poate face. 

      Constitutia trebuie respectata inainte de toate, inclusiv de tine sereist demagog.

      ba pardon, este kgbist

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb