Comisia Europeană a lansat astăzi o nouă cerere de propuneri de proiecte pentru Instrumentul de sprijin tehnic (IST), cu scopul de a sprijini proiectele de reformă ale statelor membre în 2022, informează un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.
Noua cerere de propuneri a fost lansată în cadrul Conferinţei anuale a Instrumentului de sprijin tehnic.
Până la 31 octombrie 2021, ca parte a cererii de propuneri de proiecte, statele membre pot propune cereri de sprijin tehnic pentru reforme într-o gamă largă de domenii, cum ar fi tranziţia verde şi digitală, diversitatea, finanţele publice şi private, migraţia, mediul de afaceri, sănătatea sau educaţia. Statele membre pot solicita, de asemenea, sprijin prin IST pentru pregătirea şi implementarea planurilor lor de redresare şi rezilienţă. Cererea anuală de propuneri de proiecte IST este deschisă tuturor solicitărilor din partea autorităţilor publice din statele membre.
"Pandemia de coronavirus a schimbat modul în care oamenii trăiesc şi lucrează. Ea ne-a adus, de asemenea, aminte de rolul important al unei administraţii publice eficiente. Sprijinul tehnic oferit de Comisie reprezintă o oportunitate importantă care permite statelor membre să definească şi să implementeze reforme de succes. IST are rolul de a ajuta statele membre să-şi consolideze capacităţile, să acceseze expertiză şi să fac schimb de experienţă, pentru o creştere durabilă şi favorabilă incluziunii", a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
Conferinţa anuală a IST reuneşte reprezentanţi din toate statele membre responsabile de implementarea reformelor pentru a invita statele membre să-şi propună cererile de sprijin pentru reformele pe care intenţionează să le efectueze cu sprijinul expertizei furnizate prin IST. Pe lângă prezentarea oportunităţilor generale oferite statelor membre prin ITS, pentru a le ajuta să răspundă nevoilor lor specifice de asistenţă tehnică, conferinţa va fi, de asemenea, o ocazie pentru prezentarea proiectelor emblematice de asistenţă tehnică propuse, pentru care statele membre ar putea opta în contextul cererii de propuneri de proiecte IST 2022. Proiectele propuse au fost selectate pe baza faptului că sunt în mare măsură necesare în toate statele membre şi sunt legate de priorităţile de top ale UE pe care statele membre le aplică deja. Ca atare, vizează sprijinirea statelor membre în dobândirea rezilienţei şi în realizarea reformelor menite să stimuleze creşterea. Cele 13 proiecte emblematice de asistenţă tehnică propuse vor include, de exemplu, sprijin pentru reforme în domeniul tranziţiei verzi şi al tranziţiei digitale, reforme pentru o administraţie publică mai eficientă şi digitală, coordonare regională, finanţe digitale, integrarea migranţilor şi turism.
Pentru a se bucura de succes, reformele trebuie să implice toate părţile interesate. Prin urmare, în cadrul conferinţei IST vor fi organizate sesiuni şi mese rotunde, precum şi ateliere interactive pentru un dialog orizontal şi o cooperare autentică între administraţia publică, sectorul privat şi societatea civilă.
Comisia a lansat în această lună un nou site web dedicat sprijinirii reformelor. O hartă interactivă permite căutarea de detalii privind domeniile de politică vizate de sprijinul oferit prin IST, privind rolul administraţiei publice, precum şi toate detaliile privind proiectele sprijinite.
În perioada iulie-septembrie 2021, vor fi organizate evenimente specifice la nivel naţional pentru a prezenta noua cerere de propuneri de proiecte IST şi pentru a sprijini statele membre să-şi pregătească cererile de sprijin tehnic.
Statele membre pot depune cererile de sprijin prin IST până la 31 octombrie 2021.
IST este instrumentul prin care Comisia oferă sprijin tehnic pentru reforme în statele membre ale UE. IST face parte din cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027 şi din Planul de redresare pentru Europa. Obiectivul general al instrumentului este promovarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale a Uniunii, prin sprijinirea eforturilor statelor membre de implementare a reformelor.
IST se bazează pe succesul predecesorului său, Programul de sprijin pentru reforme structurale (PSRS). Prin intermediul PSRS, Comisia a furnizat sprijin tehnic, începând cu 2017, tuturor celor 27 de state membre, în cadrul a peste 1.000 de proiecte.