COMISIA EUROPEANĂ: "Micii româneşti pot fi comercializaţi în UE"

V.B.
Companii #Agro-alimentar / 21 februarie 2014

Micii româneşti pot fi în continuare comercializaţi pe piaţa Uniunii Europene, cu sau fără aditivi alimentari, după ce Comisia Europeană (CE) a decis, astăzi, să nu supună la vot proiectul de regulament care prevedea interzicerea comercializării mititeilor cu aditivi, evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi), conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

O următoare reuniune până la care ar trebui să se clarifice solicitările statelor membre este programată după alegerile legislative din iulie.

"Aşa cum am informat anterior, joi, 20 februarie 2014, DG SANCO (Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori din Comisia Europeană - n.r.) a pus în discuţie pe agenda Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH) proiectul de regulament al Comisiei care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislaţia actuală (anexa II a Regulamentului 1333/2008)", se arată în comunicat.

La această reuniune, conform procedurii, Comisia a supus mai întâi discuţiei proiectul, pentru a decide dacă se poate întruni o majoritate calificată (minimum 260 voturi din totalul de 352), în vederea înscrierii acestuia ca punct de vot cert pe agendă.

Datorită demersurilor realizate de România, o serie de state membre şi-au revizuit poziţiile, în sensul susţinerii propunerii legislative.

Cu toate că niciun stat membru nu a avut obiecţii la solicitările ţării noastre, unele dintre ele au precizat că nu pot vota în favoarea propunerii, din cauza solicitărilor producătorilor naţionali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. "În esenţă, este vorba despre interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizaţi în produse tradiţionale", apreciază MADR.

"România mulţumeşte Statelor Membre care au susţinut adoptarea Regulamentului, dar desigur poate arăta înţelegere şi faţă de problemele invocate de statele care nu au putut accepta încă textul propus de Comisie. Comercializarea pe piaţa internă UE nu ar fi practic posibilă dacă s-ar interpreta stricto sensu legislaţia în vigoare".

Totuşi, se acceptă continuarea comercializării ca şi până în prezent, având în vedere că includerea aditivilor necesari pastei de mici este cuprinsă în propunerea de Regulament, că statele membre nu au respins această propunere şi că procedura de adoptare continuă, în condiţiile în care discuţiile de astăzi nu au permis încă adoptarea noului Regulament. Ca urmare, nu este exclusă posibilitatea ca un eventual stat membru să nu accepte pe piaţa sa produsul în cauză.

"De asemenea, precizăm că prin Acordul semnat anul trecut de Asociaţia Română a Cărnii cu MADR, Ministerul Sănătăţii, ANSVSA şi ANPC, producătorii români au convenit ca, până la finalizarea negocierilor, producerea şi comercializarea micilor să realizeze doar în România", încheie comunicatul ministerului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb