Actualizare 09:54 Ana Birchall: Este necesară o delimitare între problematica migraţiei şi dosarul admiterii României la spaţiul Schengen
Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall, a declarat că din punctul de vedere al României este necesară o delimitare foarte clară între problematica migraţiei şi dosarul admiterii României la spaţiul Schengen, informează un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, comisiile reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat s-au întâlnit ieri cu ambasadorul Marelui Ducat al Luxemburgului în România, Christian Biever, la şedinţă participând reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Afacerilor Interne, precum şi membri ai altor comisii de specialitate din Parlament.
"Reuniunea s-a axat pe dezbaterea priorităţilor preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe problematica migraţiei, consolidarea securităţii interne UE şi lupta împotriva terorismului şi reforma Politicii Europene de Vecinătate (PEV). Referitor la chestiunea migraţiei, Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a subliniat necesitatea unei coordonări transparente şi bazată pe dialog între statele membre ale UE, prin respectarea principiului solidarităţii, asociat şi susţinut de principiul voluntariatului şi a expertizei şi capacităţii reale de integrare a migranţilor ale fiecărui stat membru. Încrederea în interiorul UE este şubrezită şi trebuie reconstruită urgent, altfel întreaga construcţie europeană putând fi sub semnul întrebării", se arată în comunicat.
Sursa citată mai precizează că în ceea ce priveşte problematica Schengen, Ana Birchall a declarat că a solicitat oficial preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE să faciliteze accesul României în spaţiul Schengen, fără a amesteca însă acest subiect de problematica migraţiei şi să nu lege accesul României în Schengen de migraţie.
(M.V.)
--------------------
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta astăzi noua schemă de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unor cote obligatorii, informează AFP.
În cadrul discursului său anual privind "Starea Uniunii", ce va fi rostit miercuri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, Juncker va detalia noul plan, ale cărui principii generale sunt în mare parte cunoscute. Astfel, refugiaţii vor fi distribuiţi conform unei formule care se bazează 40% pe produsul intern brut al ţărilor, 40% pe numărul de locuitori, 10% pe rata şomajului şi 10% pe numărul de refugiaţi deja aflaţi în fiecare ţară membră înaintea apariţiei crizei din acest an.
Planul prevede relocarea a 120.000 de persoane în plus faţă de cele 40.000 de persoane propuse anterior de Comisie pentru a fi redistribuite.
Aceste cote plasează Germania în prima linie (31.443 refugiaţi, ceea ce înseamnă o cotă de 26,2% din cei 120.000 de noi refugiaţi), urmată de Franţa (24.031, o proporţie de 20% din cei 120.000 noi refugiaţi) şi Spania (14.931, o cotă de 12,4% din noii refugiaţi), conform unor surse europene.
Berlinul le-a ceruit însă marţi partenerilor săi europeni ''să-şi deschidă mai larg'' porţile pentru zecile de mii de refugiaţi care intră în Europa.
''Avem nevoie în final de un sistem deschis de cote pentru repartizarea obligatorie a persoanelor care au un drept de azil'', a declarat cancelarul german Angela Merkel, care a apreciat că plafonarea în avans a numărului de migranţi nu are niciun sens.
În opinia sa, propunerea aşteptată din partea Comisiei Europene reprezintă doar un prim pas, în pofida reticenţelor anumitor state membre.