Comisia Europeană propune alocarea suplimentară a sumei de 2 miliarde de euro mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene rescEU, pentru perioada 2021-2027. Astfel, se vor crea rezerve de echipamente strategice pentru urgenţe sanitare, incendii de păduri, incidente chimice, biologice, radiologice, nucleare, potrivit news.ro.
"Comisia propune astăzi, 2 iunie, să ofere Uniunii Europene instrumentele necesare pentru a reacţiona mai rapid atunci când o urgenţă transfrontalieră gravă, precum pandemia de coronavirus, afectează ţările UE în acelaşi timp. În acest scop, rescEU - care face parte din mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene - va fi consolidat în mod semnificativ, cu 2 miliarde de euro în perioada 2021-2027, pentru a se crea rezerve de echipamente strategice care să acopere urgenţele sanitare, incendiile de păduri, incidentele chimice, biologice, radiologice sau nucleare ori alte urgenţe majore", se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Astfel, bugetul total alocat mecanismului de protecţie civilă al Uniunii se va ridica la 3,1 miliarde de euro.
"Când coronavirusul a lovit Europa, ne-am confruntat cu o lipsă de numeroase tipuri de echipamente medicale în toate statele membre. Iar UE nu avea competenţa sau mijloacele necesare pentru a oferi echipamente; nu am putut decât să încurajăm cooperarea. Cetăţenii se aşteaptă ca UE să acţioneze într-o situaţie de criză. Trebuie să fim cu toţii mai bine pregătiţi şi să tragem învăţăminte din ceea ce s-a întâmplat. Vom consolida substanţial rescEU pentru ca nicio ţară din UE să nu rămână în urmă în timpul unei crize", a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarèiè.
În conformitate cu propunerea Comisiei, UE va crea o rezervă de capacităţi de răspuns la situaţii de criză, va putea face achiziţii directe de echipamente şi va putea finanţa în totalitate costurile de dezvoltare şi de funcţionare ale capacităţilor rescEU.
Comisia a propus şi o creştere substanţială, cu 5 miliarde de euro, a bugetului său umanitar global, alocând în total 14,8 miliarde de euro în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 pentru a răspunde mai bine nevoilor în creştere la nivel mondial.