Comisia Europeană propune posibilităţi de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană şi în Marea Neagră

S.B.
Miscellanea / 17 septembrie 2021

Comisia Europeană propune posibilităţi de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană şi în Marea Neagră

Comisia Europeană a adoptat vineri o propunere privind posibilităţile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană şi în Marea Neagră. Pentru Marea Neagră, în cazul calcanului, propunerea transpune cota UE stabilită în cadrul revizuirii planului multianual al CGPM de gestionare pentru calcan, în timp ce în cazul şprotului, Comisia propune menţinerea aceleiaşi limite a capturilor ca în 2021, informează news.ro.

"Comisia a adoptat astăzi, 17 septembrie, o propunere privind posibilităţile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană şi în Marea Neagră. Propunerea promovează gestionarea durabilă a stocurilor de peşte din Marea Mediterană şi din Marea Neagră şi respectă angajamentele politice asumate în declaraţia MedFish4Ever şi în Declaraţia de la Sofia. Ea reflectă ambiţia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil în aceste două bazine maritime, în conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM)", informează CE.

Pentru Marea Neagră, propunerea include limite de captură şi cote pentru calcan şi pentru şprot. În cazul calcanului, propunerea transpune cota UE stabilită în cadrul revizuirii planului multianual al CGPM de gestionare pentru calcan. În cazul şprotului, Comisia propune menţinerea aceleiaşi limite a capturilor ca în 2021.

"Gestionarea sustenabilă a pescuitului în toate bazinele maritime ale UE constituie angajamentul şi responsabilitatea noastră. Deşi în ultimii ani am observat unele îmbunătăţiri în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, suntem încă departe de a atinge niveluri sustenabile şi trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a îndeplini acest obiectiv. Prin urmare, prezentăm astăzi propunerea noastră privind capturile de peşte în cele două bazine maritime, pe deplin bazată pe avize ştiinţifice", spune comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevièius.

În ceea ce priveşte Marea Adriatică, propunerea Comisiei implementează planul multianual al CGPM de gestionare pentru stocurile demersale din Marea Mediterană şi obiectivul aferent de a se atinge sustenabilitatea pentru aceste stocuri până în 2026 printr-o scădere a efortului de pescuit. Mai mult, propunerea include şi diverse măsuri de gestionare pentru stocurile de anghilă, de coral roşu, de corifenă, de pagel argintiu şi de caridă-de-adâncime din Marea Ionică, din Marea Levantului şi din Strâmtoarea Siciliei, în conformitate cu deciziile CGPM.

Propunerea implementează, de asemenea, planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale din vestul Mării Mediterane, cu scopul de a reduce şi mai mult pescuitul, în conformitate cu avizele ştiinţifice. Această parte a propunerii va fi completată de îndată ce devine disponibil avizul ştiinţific relevant din acest an. Obiectivul final este atingerea capturii maxime durabile (MSY) - cantitatea maximă de peşte pe care pescarii o pot scoate din mare fără a compromite regenerarea şi productivitatea viitoare a stocului - până cel târziu la 1 ianuarie 2025.

Consiliul miniştrilor pentru pescuit din Uniunea Europeană va discuta propunerea Comisiei în luna decembrie şi va stabili alocarea posibilităţilor de pescuit. Regulamentul ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2022.

Comisia promovează o cooperare şi o abordare multilaterală consolidată în ceea ce priveşte gestionarea pescuitului în Marea Mediterană şi în Marea Neagră. Declaraţia MedFish4Ever din Malta şi Declaraţia de la Sofia au instituit un nou cadru de guvernanţă, care a fost consolidat prin adoptarea noii strategii pentru 2030 a CGPM la 9 iulie 2021.

Planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale din vestul Mării Mediterane, adoptat în iunie 2019, a introdus un regim al efortului de pescuit pentru traulere care urmărea atingerea unei reduceri globale de până la 40% în cinci ani. În 2020, primul an de implementare a acestui plan, a fost introdusă o reducere de 10%, în timp ce propunerea privind posibilităţile de pescuit pentru 2021 a condus la o reducere suplimentară de 7,5%.

CGPM este o organizaţie regională de gestionare a pescuitului cu competenţe în domeniul conservării şi gestionării stocurilor de peşte din Marea Mediterană şi din Marea Neagră. Planul CGPM pentru Marea Adriatică a redus efortul de pescuit al speciilor demersale cu 16 % în primii doi ani de implementare. Se preconizează că se va atinge MSY pentru principalele stocuri demersale până în 2026, prin limitarea efortului anual de pescuit pe baza avizelor ştiinţifice.

În 2017, CGPM a adoptat un plan multianual de gestionare pentru calcan în Marea Neagră, reprezentând primele măsuri de gestionare şi de control implementate la nivel regional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb