Comisia Europeană vrea o reformă drastică a TVA

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 mai 2006

Motivul: eliminarea fraudelor fiscale, care ajung la cel puţin 60 de miliarde de dolari anual

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană se pregătesc să recomande celor 25 de state membre ale blocului o reformă drastică a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), în scopul combaterii fraudelor fiscale rezultate din schimburile derulate pe piaţa unică, informează Financial Times. Potrivit publicaţiei britanice, comisarul euro-pean pentru fiscalitate şi uniune vamală, Laszlo Kovacs, a declarat că numai modifcarea legilor în materie poate determina combaterea fenomenului. Domnia sa arată că fraudele cu TVA din comerţul intra-comunitar se ridică anual la aproximativ 60 de miliarde de euro. Modul cel mai frecvent utilizat de frauda europeană a TVA constă în cumpărarea fără taxe a unui produs dintr-o ţară din afara UE, pentru a-l vinde ulterior în propria ţară prin adăugarea TVA. Dacă aceas-tă schemă este repetată de mai multe ori, printr-un lanţ complex de distribuţie, apare un alt mod de fraudă a TVA, respectiv frauda de tip carusel.

"La începutul verii vom prezenta un proiect de propunere, un proiect de lucru mai degrabă, care nu va fi un document cu forţă juridică, dar va conţine cîteva idei ce ar putea fi luate în discuţie de Consiliul miniştrilor de finanţe, care ar putea da o serie de indicaţii cu privire la domeniile în care se impun eforturi suplimentare", a declarat Laszlo Kovacs.

În prezent, comerţul intra--comunitar de bunuri şi servicii este scutit de TVA, aceas-tă taxă fiind aplicată doar în ţara de consum final. Pentru viitor, comisarul european pentru fiscalitate preconizează ca TVA să fie plătită mai degrabă la începutul lanţului de distribuţie, decît în ţara de distribuţie finală a produsului. În acest sistem, autoritatea fis-cală naţională care colectează TVA ar fi responsabilă pentru returnarea fondurilor provenite din TVA către ţara de destinaţie. "Este soluţia cea mai inovatoare şi cea mai promiţătoare, însă cred că va fi dificil să ajungem la adoptarea acesteia, deoarece ar avea nevoie de acordul unanim", a prognozat Laszlo Kovacs. Pînă la sfîrşitul acestei săptămîni, Comisia Europeană va sugera statelor membre trei soluţii posibile de eliminare a fraudelor prin TVA: o întărire a controalelor fiscale naţionale, sistemul de "taxare inversă" - susţinut de Marea Britanie, Germania şi Austria, şi propunerea promovată de Laszlo Kovacs.

Financial Times apreciază că propunerea celor de la Bruxelles ar putea să nu primească acceptul miniştrilor europeni de finanţe, din motive politice, avînd în vedere că sistemul menţionat ar necesita o nouă metodă de redistribuire a veniturilor din TVA colectate de statele membre.

În plus, este posibil ca noul sistem să creas-că şi presiunile pentru o armonizare a nivelului TVA în UE, o idee care nu este acceptată de unele state membre, în special Marea Britanie şi Irlanda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb