Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (PE) s-a pronunţat miercuri în favoarea numirii lui Christine Lagarde în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), informează Comisia ECON, preluată de Reuters.
Plenul PE se va pronunţa asupra nominalizării lui Christine Lagarde în cadrul unui vot care va avea loc în a doua sesiune a legislativului comunitar din septembrie, care va avea loc peste două săptămâni. Voturile eurodeputaţilor sunt consultative dar au greutate politică.
Lagarde a fost aleasă în iulie de liderii UE pentru a-l înlocui, de la 1 noiembrie, pe Mario Draghi la cârma celei mai puternice instituţii financiare din blocul comunitar.
După votul din PE, liderii UE vor oficializa numirea în cadrul summitului Consiliului European de la jumătatea lui octombrie.
Cu prilejul unei audieri care a avut loc miercuri în Comisia pentru afaceri economice din PE, Lagarde a apreciat că economia zonei euro se confruntă cu riscuri pe termen scurt care au legătură în principal cu factorii externi. Luând în calcul şi criticile la adresa măsurilor neconvenţionale, Lagarde a adăugat că BCE trebuie să fie conştientă de potenţialele efecte negative ale politicilor neconvenţionale şi să ţină cont şi de îngrijorările oamenilor cu privire la aceste politici, transmite Reuters.
"O politică monetară extrem de acomodativă este necesară pentru o perioadă prelungită de timp", a spus Lagarde, care în ultimii opt ani a fost director general al Fondului Monetar Internaţional. "BCE trebuie să asculte şi să înţeleagă pieţele. Nu trebuie să fie ghidată de pieţe, dar trebuie să le asculte şi să le înţeleagă", a mai spus Lagarde.