Comisia solicită suplimentarea bugetului UE; 28% din sumele suplimentare vor ajunge în Ucraina

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 22 iunie 2023

Ursula von der Leyen (Sursa foto: facebook / European Commission)

Ursula von der Leyen (Sursa foto: facebook / European Commission)

Solicitarea Comisiei Europene de majorare cu 66 miliarde euro a bugetului Uniunii Europene demonstrează că - aşa cum anunţam într-un material anterior - cheltuielile dispuse în ultimii ani de echipa condusă de Ursula von der Leyen în timpul crizei pandemice, crizei energiei şi crizei generată de agresiunea declanşată ilegal de Federaţia Rusă în Ucraina au golit vistieria blocului comunitar.

Potrivit solicitării făcută de Ursula von der Leyen către Parlamentul European, cei 66 miliarde euro ce trebuie bugetaţi suplimentar ar urma să fie alocaţi astfel:

- 19 miliarde euro pentru acoperirea până în anul 2027 a creşterii dobânzilor la datoria comună a blocului comunitar;

- 17 miliarde euro pentru acordarea de granturi pentru Ucraina;

- 15 miliarde euro pentru migraţie şi politica de vecinătate;

- 10 miliarde euro pentru o completare a fondurilor existente: 5 miliarde euro în plus pentru InvestEU, 3 miliarde euro pentru Fondul pentru inovare, 1,5 miliarde euro pentru Fondul European de Apărare (bani care se vor duce către armamentul şi muniţia livrate către Ucraina) şi 500 milioane euro pentru Consiliul European pentru Inovare. În opinia Comisiei Europene, suplimentul de 10 miliarde euro pentru aceste fonduri, combinat cu redistribuirea sumelor existente în fondurilor de coeziune, ar trebui să mobilizeze investiţii de până la 160 miliarde euro;

- 3 miliarde euro pentru "instrumente de flexibilitate"; de fapt este vorba despre un fond de rezervă al Comisiei Europene;

- 1,9 miliarde euro pentru majorarea costurilor de funcţionare a mecanismelor UE.

Practic, din cei 66 miliarde euro solicitaţi suplimentar Parlamentului European, Comisia va trimite Ucrainei 18,5 miliarde euro, ceea ce reprezintă 28% din majorarea cerută.

Comisia speră să ajungă la un acord cu privire la bugetul revizuit până pe 4 decembrie, ultima dată disponibilă pentru a ajunge la un acord privind bugetul anual 2024, care este legat de revizuirea bugetului pe termen lung.

Probleme în accesarea fondurilor europene

Cu toate acestea, sursa citată susţine că va fi dificil pentru oficialii de la Bruxelles să obţină acordul din partea statelor membre UE, unele dintre ele anunţând deja că nu sunt dispuse să îşi majoreze contribuţia la bugetul european, mai ales că o parte din sumele alocate în ultimii ani de către instituţiile europene nu au ajuns încă la beneficiari.

Un exemplu în acest sens este prezentat de EUObserver.com, care arată că majoritatea celor 17,5 miliarde euro alocaţi de Uniunea Europeană prin Fondul pentru Tranziţie Justă (JTF) pentru regiunile cu emisii intense de carbon în scopul realizării unei tranziţii ecologice echitabilă şi durabilă până în anul 2027, nu au ajuns încă la beneficiari, fiind înregistrate probleme mari de întârziere a plăţilor şi cu privire la accesibilitatea creditării pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), fapt care creează incertitudini cu privire la viitorul lucrătorilor şi al companiilor din aceste regiuni.

Afirmaţia sursei citate se bazează pe o investigaţie a alocărilor din Fondul pentru Tranziţie Justă în şapte state europene: Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Spania şi Suedia, majoritatea statelor respective având întârzieri mari în implementarea măsurilor dispuse prin fondul respectiv, din cauza planificării inadecvate, a constrângerilor de timp pentru propunerile de proiecte şi a birocraţiei excesive.

Francisco Barros Castro, expert de cabinet al comisarului european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a recunoscut pentru sursa citată provocările la care trebuie să facă faţă IMM-urile pentru a accesa sumele alocate. Oficialul european a afirmat că regulile UE sunt "complicate" şi că deseori ele reprezintă rezultatul negocierilor dintre mai multe instituţii europene.

IMM-urile riscă să rămână fără banii din Tranziţia Justă

Întârzierile în accesarea sumelor alocate prin Fondul pentru Tranziţie Justă au fost confirmate şi de Siegfried Mureşan (PPE/PNL) raportorul Parlamentului European pentru acest mecanism de finanţare, deputatul european din partea ţării noastre afirmând că la mijloc este vorba despre o lipsă de planificare şi despre o slabă capacitate administrativă a unor state UE cu privire la gestionarea fondurilor alocate de la bugetul comunitar.

"Orice întârziere este rea, deoarece ţările ar fi putut folosi banii şi ar fi putut crea deja oportunităţi economice, facilitând tranziţia şi reducând dependenţa. Dacă ar fi făcut aceste lucruri, ar fi fost util şi în contextul generat de războiul din Ucraina", a declarat Siegfried Mureşan pentru sursa citată.

Cu toate acestea, în timp ce IMM-urile se confruntă cu accesarea fondurilor din cauza evaluării exhaustive a proiectelor de către autorităţile naţionale, marile companii beneficiază de sprijinul statelor membre pentru accesarea sumelor din Fondul pentru Tranziţie Justă. Acest lucru ar lăsa IMM-urile fără sumele necesare investiţiilor preconizate, în ciuda faptului că ele reprezintă ţinta principală sau beneficiarii urmăriţi de Fondul pentru Tranziţie Justă, mai afirmă sursa citată.

Practic, Fondul pentru Tranziţie Justă este conceput pentru a-i ajuta pe cei expuşi riscului din cauza tranziţiei ecologice. Cu toate acestea, planificarea şi punerea în aplicare au fost până acum afectate de întârzieri şi acces inegal la fonduri. Drept urmare, lucrătorii şi IMM-urile, care ar trebui să fie prioritizate de fond, riscă să rămână în urmă. Dacă aceste probleme persistă, UE ar putea să nu îşi îndeplinească promisiunea privind o tranziţie echitabilă şi ecologică.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. UE s a tampit se lasa condus de o femeie nebuna Von Layen care are o obsesie cu Ukraina asta care number este in UE…Arunca bani pe Ukraina la ordinul americanilor.. E timpul sa oprim aceasta finantare fara limite a Ukrainei…Gata ajunge..

    1. Uniunea Europeană, la ordinul Statelor Unite finanțează un război afectând viața oamenilor din Uniunea Europeană. Preturile cresc, impozitele plătite de europeni merg pentru înarmarea Ucrainei. Viata europenilor este dată peste cap. Toate acestea pentru a finanța un război care urmărește reconfigurarea sferelor de influenta. Mor zeci de mii de oameni. Viața lor contează?

      Pacea nu poate fi durabilă decât după dezarmarea Rusiei.

      O înfrângere rușinoasă, 1 milion de soldați sovietici executați, echipamente militare eliminate sunt condiții elementare pentru a educa un stat terorist. 

      o singura observatie, soldatzii rushi executa docili ceea ce-i pune grupul fascist al lui Putin. Deci, doar micutzul grup fascist din jurul lui Putin trebuie eliminat.

      Un comentariu f inteligent!

      Felicitari pt acuratetea gandirii! 

      Poate e fermecată de Zelensky

      Rusii sa plece din ukraina . Aur este un partid pro rus si trebuie desfiintat . Patriotii romani voteaza usr . Votantii usr vor NATO SI. UE! E clar?

    Nu este corect ca Uniunea Europeană sa se împrumute pentru a finanța Ucraina. Nu este corect ca Uniunea Europeană sa se împrumute în numele statelor membre. Statele se pot împrumuta, UE nu. Se arunca bani pe piață fără acoperire pentru a da bani Ucrainei. Industria de armament este foarte rentabilă. Viețile oamenilor nu contează. Contează teritoriile, sferele de dominație. Viața este prioritară! Nu războiul!

    1. Hunter Biden este corupt iar tatăl sau este președinte. Urmăriți urma banilor și asta va fi demonstrat. Unde ajung banii trimiși de UE în Ucraina? Trebuie să ne sacrificam toți pentru ca unii sa se îmbogățească? Trebuie sa ne sacrificam toți pentru ca Ucraina sa fie mare? Războiul se va opri dacă SUA și Rusia vor ajunge la un numitor comun. Restul este propagandă. Sa ia familia Biden cat vrea și se va opri războiul.

      doamna Stamate, foarte corect. Pentru observatzii legat de cheltuirea banilor UE, va sugerez sa luatzi legatura cu europarlamentarul votat de Dv. Pentru oprirea razboiului, va sugerez sa vorbitzi cu cel ce a declansat invazia, adica dl. Putin.

      dl. Steve, paretzi a fi dezorientat. Va sugerez sa vorbitzi cu initziatorul invaziei, adica dl. Putin. Oricum dv. nu va sacrificatzi, ca emul al doamnei Shoshoaca.

      Oare razboiul nu este început de ucrainieni si americani în 2014 împotriva minorităților ruse care au fost vânate și bombardate timp de 8 ani

      Nu noi decidem

      Din ce motiv nu au fost impuse sancțiuni SUA atunci când a atacat, fără sa fie provocată, Irak sau Serbia? De ce Uniunea Europeană nu a sprijinit Serbia sau Irak sau Afganistan sa se apere?

      Câți români au murit fără sens în Afganistan? Câți oameni mor fără sens în Ucraina? Mulțumim Americă...că ce vrei tu Americă?

    iNFLATIE!!

    Occidentaloizii investesc masiv in razboi cu speranta ca demantelarea Rusiei le va aduce castiguri mari.

    Oameni Buni ! In loc sa va vaicariti in stil Humanitas incercati sa intelegeti ca asa e scris libretul si nu avem ce face. Tarile mai inteligente din Europa de Est reusesc sa-si intoarca macar o parte din bani prin livrari catre Ukraina de la armament second hand si munitie clasica pana la generatoare electrice de unica folosinta. La noi babuinii se vaita ca nu mai sunt in stare sa fabricam macar bulbere pt cartusa, problema care era rezolvata in Regat acum 120 de ani

    1. ba da. La alegeri , votati la europarlamentare orice curent nationalist. Chiar extremist.

      Apoi, vom vedea reactia UE, si avem timp sa votam la celelalte alegeri , inca trei , in 2024 

    98% era mai bine 28% sună a recesiune

    1. Asa zis fonduri europene care reprezinta 1,19 % din PIB-ul tarilor UE, vor fi făcute CADOU Ucrainei, înseamnă că cetățenii și firmele dinUE cu drept la subvenții,

      NU VOR PRIMI NIMIC 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb