COMITETUL DE LA BASEL PROPUNE Costul falimentului unei bănci majore, suportat de deţinătorii de obligaţiuni

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 noiembrie 2014

Costul falimentului unei bănci majore, suportat de deţinătorii de obligaţiuni

În caz de nerespectare a noilor norme, autorităţile le vor impune băncilor restricţii la plata bonusurilor şi dividendelor

Comitetul pentru Stabilitate Financiară (FSB - Comitetul Basel), alcătuit din bancheri centrali, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi oficiali din finanţe, propune noi norme în materie, prin care costurile prăbuşirii unei bănci de importanţă sistemică să fie suportate de creditorii acesteia, nu de guverne.

Preşedintele FSB, Mark Carney - guvernatorul Băncii Angliei -, a declarat că aceste propuneri marchează o schimbare a modului în care sunt tratate falimentele băncilor majore. "Odată ce vor fi adoptate, aceste măsuri vor juca un rol important în stabilirea soluţiilor privind marile bănci, fără să se recurgă la fonduri publice şi fără perturbarea sistemului financiar", a afirmat Carney.

Noile propuneri ale Comitetului Basel prevăd că bănci internaţionale precum "Goldman Sachs Group" sau "HSBC Holdings" ar trebui să deţină, din ianuarie 2019, un buffer (tampon) de obligaţiuni sau acţiuni echivalente cu cel puţin 16-20% din activele ponderate la risc.

În cazul în care o bancă de importanţă sistemică va fi ameninţată de faliment, obligaţiunile ar fi convertite în acţiuni, în vederea susţinerii acesteia, potrivit noilor propuneri. Buffer-ul total ar include nivelul de capital minim obligatoriu pe care băncile sunt deja obligate să îl deţină ca protecţie faţă de noi crize. O parte din buffer va trebui păstrat la subsidiare importante din străinătate ale băncilor.

Noile reguli se vor aplica unui număr de 30 de bănci considerate de autorităţile de reglementare ca fiind de importanţă sistemică la nivel global. Propunerea FSB nu se va aplica, iniţial, băncilor cu sediul principal pe pieţele emergente.

Propunerile menţionate vin după ce autorităţile de reglementare din statele membre ale G20 au încercat să găsească soluţii pentru prevenirea repetării salvării băncilor cu bani publici. Liderii G20 vor trebui să aprobe propunerile la o reuniune care va avea loc în Australia, săptămâna aceasta, iar ulterior vor fi supuse consultărilor publice până în 2 februarie 2015.

Mark Carney şi-a exprimat încrederea că regulile vor fi aplicate, întrucât băncile centrale şi guvernele s-au implicat în redactarea lor. "Nu este ceva ce am conceput în turnul Basel şi prezentate apoi tuturor", a sublinit Carney într-o conferinţă de presă, referindu-se la sediul FSB din Elveţia.

Băncile care nu vor respecta regulile mai sus prezentate vor fi penalizate cu obligativitatea reducerii dividendelor şi bonusurilor.

Potrivit analiştilor "Citigroup", noua regulă ar putea costa băncile europene până la 3% din profituri, în 2016. Conform "Citigroup", printre băncile care ar trebui să emită noi datorii ca să se alinieze normelor propuse se numără "BNP Paribas" SA, "Banco Santander" SA, "Société Générale" SA, "Deutsche Bank" AG, "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA şi "UniCredit" SpA.

În opinia analiştilor băncii americane, cel mai puţin afectate de noile norme ar urma să fie instituţiile de credit elveţiene şi britanice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De bun simt propunerile, ce era asa greu? Este penibil ca nu s-au adoptat pana acum.

    Singura problema a organizatiei din Basel este ca poate face doar recomandari, acestea nefiind obligatorii. Ramane sa vedem daca autoritatile din fiecare stat vor fi in masura sa impuna obligativitatea lor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb