Compania "Centurymarc", care a promis investiţii de 200 de milioane de dolari în CET Arad, a dispărut!

Ioana Paul
Ziarul BURSA #Companii / 31 august 2004

Noul primar al Aradului nu ştie unde să mai caute firma americană ca să rezilieze contractul de preluare a Centralei Electrotermice

Fostul primar a semnat, în 2002, cu firma "Centurymarc" un contract de preluare a CET Arad, datorită faptului că firma se angajase să investească 200 de milioane de dolari

Nici un cent însă nu ajuns la Arad

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, intenţionează să rezilieze contractul încheiat de vechea administraţie locală cu firma americană "Centurymarc" care prevedea preluarea Centralei Electrotermice, însă nu poate, deoarece conducerea acestei societăţi este de negăsit. "Noi vrem să reziliem contractul cu Centurymarc, însă americanii nu pot fi contactaţi. I-am căutat şi în Arad şi în America şi la adresele din contract, dar fără nici un rezultat. Vom încerca şi prin anunţuri publicitare, iar dacă nu au efect, vom înregistra aceste demersuri la un notar şi vom renunţa unilateral la contract", a declarat Gheorghe Falcă. Potrivit datelor noastre, compania americană a înfiinţat în octombrie 2002 societatea "Centrurymarc Romania" SRL, cu un capital social de 2 milioane de lei, avînd ca principal obiect de activitate producţia de energie electrică. Fostul primar al Aradului, Dorel Popa, a negociat şi semnat un contract dubios cu firma americană care a primit CET, deşi nu a prezentat nici una din garanţiile cerute într-o asemenea afacere, în schimbul promisiunii de a investi 200 de milioane de dolari la Arad. Ulterior, "Centurymarc" nu a plătit nici un cent în această afacere. La un moment dat, Dorel Popa spunea că o parte din bani sînt pe drum, fiind blocaţi pe undeva prin sucursala din Timişoara a băncii comerciale City Bank.

Banii trebuiau să ajungă pentru plata salariilor, însă nu au ajuns la CET Arad.

imi această sumă, 300.000 de dolari, trebuia "finalizate nişte documente", care se pare nu au fost finalizate pînă la sfîrşitul mandatului său.

Cele 200 de milioane de dolari promişi de investitorii americani trebuiau să ajungă la CET Arad în mai multe etape. Primii bani trebuiau să ajungă în decembrie 2002 şi erau destinaţi funcţionării Centralei pe perioada de iarnă. A doua tranşă de bani era aşteptată pentru finalizarea grupului doi al CET şi însuma 20-25 milioane de dolari. O altă parte din banii promişi erau prevăzuţi pentru reabilitarea traseelor vechi unde există pierderi abur. Cei de la Centurymark au mai promis bani şi pentru un grup energetic de 110 megawaţi, pe gaz.

Contractul dintre CET şi Centurymarc trebuia să fie propus pentru reziliere într-una dintre şedinţele Consiliului Local Muncipal Arad, însă actuala administraţie a municipiului aşteaptă să poarte un dialog cu conducerea societăţii americane care a promis investiţii de 200 milioane de dolari la CET Arad.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb